Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
14.6.2011 13.47
Opiskelija-asumisen ei tulevaisuudessa tarvitse tarkoittaa yksin syötyjä pakastepitsoja kelmeän soluasunnon nurkassa. Demos Helsingin ja Helsingin opiskelija-asuntosäätiö Hoasin yhteishankkeessa kehitetään yhteisöllisempiä ja ekologisempia asumisen tapoja. Hoas-laboratorio on osa designpääkaupunkivuoden ohjelmaa.
"Hoasin asukkaat ovat tulevaisuuden asuntorakentajia, vuokralaisia ja päättäjiä. Jos he opiskeluaikana oppivat yhteisölliseen ja vastuulliseen asumiseen, he asuvat niin myös tulevaisuudessa", sanoi Demoksen tutkija Tommi Laitio esitellessään hanketta tänään tiistaina.
Hoasin asunnoissa asuu tällä hetkellä noin 17 000 opiskelijaa, ja uusia vuokrasopimuksia solmitaan vuosittain noin 10 000. Asuntoja on 8500. Hakemuspiikki ajoittuu syksyyn, kun uudet opiskelijat muuttavat kaupunkiin.
Uuden opiskelijan asunto on useimmiten soluasunto, jossa jokaisella asukkaalla saattaa olla kaapissa omat vessapaperirullansa, eikä asuinkumppaneita aina edes tervehditä. Yhteishengen luominen ei ole silti mahdotonta.
Demoksella työskentelevä, Hoasin Kampin asunnossa perheensä kanssa asuva Iikka Lovio perusti hankkeen vuoksi omaan talonyhtiöönsä aikapankin, jonka kautta asukkaat voivat vaihtaa palveluksia – pyörän keväthuollon voi kuitata vaikkapa oikolukemalla ruotsinesseen.
"En tuntenut aiemmin talosta ketään, mutta nyt tiedän noin kaksikymmentä ihmistä nimeltä", Lovio sanoi.
Ekoilun ja yhteisöllisyyden kehittämisessä on otettava Laition mukaan huomioon, ettei käskyttäminen ole paras tapa vaikuttaa.
"On siirryttävä asennevalistuksesta helppoon toimintaan. Tiedon syöttäminen vain lisää ahdistusta eikä muuta mitään. On sanottava ´muista nämä viisi asiaa´, eikä ´älä tee näin´", Laitio sanoi.
Tulevaisuudessa Hoas-asumisen tärkeitä kysymyksiä ovat esimerkiksi, millaisia vaihto-opiskelijoita lukukausimaksujen Suomi houkuttelee, miten eriarvoistuminen eri kaupunginosien välillä ratkaistaan ja miten asukkaiden tietoa hyödynnetään asuntojen kehittämisessä.
asuminen  opiskelijat  rakentaminen 
Tweet