Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Iiro Törmä
19.9.2014 8.47
Vihreillä on eniten potentiaalia saada uusia ääniä sosiaalidemokraateilta ja nuorilta, jotka ovat vasta tulleet äänestysikäisiksi. Kun vertaa tulevia ja lähteviä äänestäjiä, vihreät menettää yllättäen eniten kannattajia keskustalle.
Puolueiden välinen liikenne selviää Vihreän Langan Taloustutkimuksella teettämästä selvityksestä. Tutkimuksessa kysyttiin, mitä puoluetta äänestettiin 2011 ja mitä sama henkilö aikoo äänestää ensi eduskuntavaaleissa. Mukana on 5356 suomalaisen vastaukset.
Vihreitä viime eduskuntavaaleissa äänestäneistä vain 64 prosenttia aikoo äänestää vihreitä myös ensi vaaleissa.
”Vihreillä on hyvin liikkuvat ja nuoret äänestäjät, niin on aina ollut. Vihreiden kannatusta on siksi kaikkein vaikein ennustaa. Nuorten puolueuskollisuus on heikompaa kuin iäkkäämpien”, Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen sanoo.
Vihreiden puoluetoimistolla syyksi heikkoon uskollisuuteen nähdään myös se, että vihreät on yhä varsin uusi puolue.
”Vanhojen puolueiden äänestäminen on kotoa opittu perinne, kun taas vihreiden äänestäminen vaatii omaa aktivoitumista, aktiivista päätöstä osallistua”, kampanjapäällikkö Kirsi Syväri sanoo.
Gallupin perusteella vihreät saisi noin 6000 ääntä lisää. Sdp:ltä on vihreille siirtymässä peräti 17 000 äänestäjää. He ovat lähinnä nuoria ja naisia. Päinvastaiseen suuntaan liikkuu noin 10 000 ihmistä vähemmän.
”Demareiden kannattajissa on tapahtunut varmaankin puheenjohtajavaihdoksen myötä paljon muutoksia, ja puolueen kannatus on 2011-vaalien kannatusta selvästi alempi”, Syväri sanoo.
Vasemmistoliitoltakin on tulossa vihreille hyvin ääniä, yli 7000. Virta on kuitenkin toiseen suuntaan 3500 ääntä vuolaampi. Vihreillä on siis kova kilpailu äänistä paitsi demarien myös vasemmistoliiton kanssa.
”Vasemmistoliitolla ja vihreillä on samankaltaiset äänestäjät. Kumpikin
vetoaa punavihreisiin aktivistihenkisiin nuoriin, jotka asuvat
kaupungeissa: niin sanottuun Paavo Arhinmäki (vas) -porukkaan”, kertoo
Rahkonen.
Lisäksi vihreät saanee kohtalaisesti ääniä piraattipuolueen äänestäjiltä.
Liberaalit vihreät saavat uusia ääniä yllättäen myös konservatiiveilta. Kun neljä vuotta sitten vihreiden ääniä karkasi merkittävästi perussuomalaisiin, nyt suunta on toisin päin, peräti 3500 kappaletta. Perussuomalaisten vetovoima hiipuu selvästi.
Sen sijaan keskustalta ääniä ei ole tulossa. Päinvastaiseen suuntaan on yllättäen menossa peräti 4300 ääntä. Näin ollen kepu rokottaa vihreitä kaikkein eniten. Puoluetoimistolla ei olla varmoja siitä, miksi keskusta vetää myös vihreiltä hyvin kannattajia. Puheenjohtaja Juha Sipilän tyyli lienee vetovoimainen, kun taas vihreitä painaa hallitusvastuu.
Myös toiselle suurelle oikeistopuolueelle on menossa enemmän ääniä kuin sieltä on tulossa. Kokoomuksen suuntaan liikenne on noin 2500 ääntä miinuksen puolella.
”Alexander Stubb (kok) on ottanut erittäin vahvasti kantaa seksuaalivähemmistöjen puolesta, mikä on ehkä saanut porukkaa siirtymään kokoomuksen kannalle”, Rahkonen pohtii.
Kolmas porvaripuolue rkp sen sijaan on menettämässä vihreille äänestäjiä. Siirtymä on noin 2500 kannattajaa vihreiden eduksi.
Kysely tehtiin heinä- ja elokuun aikana. Tutkimuksen virhemarginaali on vihreiden osalta noin neljä prosenttiyksikköä.
vihreät  eduskuntavaalit 
Tweet