Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Ari Korhonen.
Vaihteeksi aurinkoista. Demarien puoluesihteerin pestin kesällä jättävän Ari Korhosen mielestä keskusta on alkanut punertaa.Mikael Ahlfors

Vaihteeksi aurinkoista. Demarien puoluesihteerin pestin kesällä jättävän Ari Korhosen mielestä keskusta on alkanut punertaa.

Demareilla riittää nyt vientiä

26.3.2010 12.20

Hannu Hallamaa

poliittista profiiliaan alkuvuoden aikana nostaneella pääoppositiopuolue sdp:llä riittää eduskuntavaalien lähestyessä ystäviä, ainakin politiikan kulissien takana.

Viime vuosina pohjamudissa rämpineelle puolueelle löytyy kysyntää, vahvistaa puoluesihteeri Ari Korhonen.

”Täytyy sanoa, että alkuvuoden aikana yhteydenottojen ja muun kautta iholla tuntuu sellainen värinä, että sdp:n ympärillä tapahtuu paljon. Se on näkynyt viimeisimmissä gallupeissakin.”

Vahvistumiseen on Korhosen mukaan useita syitä. Vuoden 2008 syksyllä puolueen esittämille lamaennustuksille tuhahdeltiin, mutta nyt kuulijoita riittäisi. Sdp on myös hyötynyt keskustan ja kokoomuksen sisäisistä ongelmista sekä saanut omat rivinsä kasaan.

”Käännekohta tapahtui viime syksyn aikana, kun valtakunnan päämediat heräsivät näkemyksiin, joiden mukaan elvytyspolitiikka olisi pitänyt hoitaa toisin”, puoluesihteerin pestin kesällä jättävä Korhonen arvioi.

Eduskuntavaalien lähestyminen on pannut vauhtia arvailuihin tulevan hallituksen kokoonpanosta.

Viime viikkoina esimerkiksi Yleisradion rahoitussekoilu ja keskustan äkillinen takinkääntö kriisinhallintajoukkoihin ja presidentin valtaoikeuksiin liittyen ovat herättänyt kysymyksiä siitä, ovatko isojen puolueiden kokoomuksen, keskustan ja sdp:n väliset suhteet muuttuneet.

Keskusta irtisanoutui presidentin valtaoikeuksien suhteen yllättäen hallituksen sopimasta linjasta. Keskustan on arvioitu muutenkin viime aikoina lähentyneen demareita.

Tällainen mielikuva sopii mainiosti sdp:lle, koska sen avulla puolue pystyy hajottamaan hallituksen rivejä.

”Ihan viimeaikaisissa linjauksissa keskustan piiristä on esitetty näkemyksiä, jotka ovat lähellä sdp:n oppositiosta esittämiä”, Korhonen sanoo.

Vastakkaisiakin näkemyksiä löytyy. Sdp:n veteraanikansanedustajan Erkki Tuomiojan mielestä kokoomuksella ja keskustalla ei näytä olevan aitoa kiinnostusta demareiden näkemyksiin.

”Esimerkiksi talouspolitiikassa hallitus haluaa palata kolmikantaan työmarkkinajärjestöjen kanssa, mutta ei ole merkkiäkään siitä, että sdp:tä halutaan sinne mukaan.”

Keskustan ja demareiden välisen kevyemmän flirttailun Tuomiojakin on huomannut.

”Keskustassa on enemmän tyytymättömyyttä hallituksen politiikkaan ja he haluavat sosiaalisempaa politiikkaa. Keskustassa ollaan lähempänä sdp:tä ja valmiimpia vilkuilemaan siihen suuntaan.”

Vihreiden ja sdp:n pikaiseen yhteistyöhön Tuomioja suhtautuu epäileväisesti. Pidemmällä aikavälillä hän kuitenkin haikailee uudenlaisten poliittisten rajalinjojen perään.

”Toivon, että olisi mahdollisuuksia kokonaan uudenlaiseen enemmistöön. En usko, että näin tapahtuu vielä vuoden aikavälillä. Vihreiden pitää kuitenkin miettiä, onko heidän paikkansa porvarihallituksessa vai punavihreässä vasemmistokoalitiossa.”

Tuomioja pitää vihreiden suoritusta nykyisessä hallituksessa ”hampaattomana”.

Vihreiden eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto puolestaan toteaa, että demarit ovat pitäneet vihreisiin etäisyyttä.

”Demarit eivät ole tehneet aloitteita yhteistyön suuntaan. He ovat olleet oppositiossa etäällä ja keskittyneet huutamaan. Korviini ei ole kantautunut, että sieltä olisi ehdotettu vihreille jonkin asian ajamista yhdessä.”

Tuomiojan näkemyksiä vihreiden hallitustaipaleen epäonnistumisesta Alanko-Kahiluoto pitää kummallisina. Hän muistuttaa, että myös sdp on aiemmin istunut hallituksissa yhdessä porvaripuolueiden kanssa.

”Eivätkö heidän lisäkseen muut puolueet saisi olla hallituksessa tekemässä parastaan? Miten vihreiden tilanne olisi parempi demarien rinnalla oppositiossa?”


Lisää aiheesta:



Viite