Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Lehtikuva Oy/Valtioneuvoston kanslia
Lisää politiikkaa. Oikeusministeri Braxin mukaan nuoria aktivoidaan muun muassa puhumalla kotona politiikasta.
14.8.2008 15.31
Nuoria yritetään aktivoida yhteiskunnalliseen päätöksetekoon. Yhdeksäsluokkalaisille jaetaan elokuussa Vastuut(on)-lehteä, jossa kannustetaan keskustelemaan kouluissa demokratiasta, kuntavaaleista, äänestämisestä ja vaikuttamisesta.
Tänään järjestetyssä kampanjan julkistustilaisuudessa puhunut oikeusministeri Tuija Brax (vihr) ei usko, että nuorten poliittinen passiivisuus johtuisi tyytyväisyydestä.
”Ei voida ajatella, että nuoret miehet olisivat todella tyytyväisiä elämäänsä, koska he äänestävät kaikkein vähiten. Sitä paitsi tutkimusten mukaan menestyvät ihmiset äänestävät”, Brax sanoo.
Braxin mielestä jo ala-asteella voitaisiin tehdä paljon enemmän. Hän nostaa esimerkiksi äänestykset, joissa koululaiset voivat itse päättää minkä ongelman korjaamiseen koulun rahoja käytetään.
”Se on lapsille silmät avaava kokemus, kun saadaan itse päättää mihin asiaan rahalla vaikutetaan. Ja kun politiikkaan ja päätöksentekoon tutustutaan näin arkisella tasolla, vältetään puoluepolitiikan koukerot”, Brax sanoo.
Braxin mielestä nuorille on annettava yläasteilla, lukioissa ja ammattikouluissa mahdollisuus tutustua myös puolueisiin. Hänen mukaansa opettajat noudattavat tiukasti opetusohjelmia, joissa ei ole riittävästi tilaa politiikalle.
Pelkkä demokratiakasvatuksen lisääminen tai äänestysikärajan laskeminen ei Braxin mukaan auta, vaan nuoria on aktivoitava myös perheissä.
nuoret  demokratia 
Tweet