Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
14.12.2012 12.02
Runoilija Natalja Meri näyttää, miten valmistetaan venäläistä jouluruokaa.
Natalja Meri valuttaa kuumana höyryävälle paistinpannulle ohutta blinitaikinaa ja sanoo: ”Pervyi blin komom.” Lausahdus on venäläinen sananlasku, joka tarkoittaa: ”ensimmäinen blini ei onnistu.” Häntä taitaa jännittää, miten ensimmäisen blinin kanssa käy.
Runoilija ja Suomi–Venäjä-seuran toimisto- ja kulttuurisihteeri Meri on asunut Suomessa 20 vuotta. Hän on kotoisin suunnilleen Helsingin kokoisesta Tambovin kaupungista, joka sijaitsee noin 400 kilometriä Moskovasta etelään.
Meri kirjoitti ensimmäisen runonsa kahdeksanvuotiaana sekä on julkaissut runokokoelman ja runomuotoisen äänikirjan, jossa hän lausuu omia tekstejään. Meri on myös perustanut Suomen venäjänkielisten kirjailijoiden yhdistyksen, jonka puheenjohtajana hän toimii edelleen.
Päivän ensimmäinen blini repeää käännettäessä muutamaan osaan. Toinen onnistuu jo selvästi paremmin, ja loput Meri paistaa täydellisiksi rupatellen samalla venäläisistä jouluperinteistä.
”Venäläiset kutsuvat ystäviä kylään jouluna. He haluavat ehkä käydä tanssimassa ja tykkäävät juhlia ja laulaa. Joulu on hauska juhla”, Meri kertoo.
Meri, kuten moni muukin venäläinen, on viettänyt joulua ensimmäisen kerran vuoden 1991 jälkeen. Neuvostoliitossa joulunvietto ei ollut mahdollista.
Meri on sittemmin kääntynyt ortodoksiksi, oltuaan ateisti syntymästään lähtien. Hänen perheensä viettää joulua sekä 24. joulukuuta että 7. tammikuuta, joka on joulupäivä vanhan ortodoksisen kalenterin mukaan.
Merin suomalainen mies valmistaa perinteisiä suomalaisia jouluruokia joulukuussa tapahtuvaa juhlintaa varten.
Meri vastaa tammikuussa vietettävän joulun menusta. Se voisi olla vaikkapa samanlainen, kuin se, jonka hän valmistaa tänään: kaviaarilla täytettyjä kananmunanpuolikkaita ja olivier-salaattia, stroganoffia ja valkosipuliperunoita sekä blinejä ja hunajaa.
”Venäjällä ei ole niin väliä, mitä jouluna syödään. Halusin valmistaa tänään stroganoffia, koska se on perinteinen tsaarinajan jouluruoka. Olivieria taas on nykyvenäjällä tapana syödä jouluna ja uutenavuonna, ja blinit nyt ovat joka paikassa”, Meri sanoo ja nauraa päälle.
Perheen venäläiseen jouluun osallistuvat hänen lisäkseen vain mies ja 19-vuotias tytär. Pienimuotoisuuden syyt ovat täpötäysi juhlakausi ja Merin esiintymiset runoilijana joulu- ja tammikuussa.
”Ei kerta kaikkiaan jaksa”, hän sanoo.
Hellalla padassa hiljalleen poreillut stroganoff alkaa olla pian valmista. Meri sekoittaa joukkoon muutaman ruokalusikallisen smetanaa. Sitten hän kuorii keittämänsä kananmunat, halkaisee ne kahtia ja kaivaa keltuaiset pois. Kolot täyttyvät mustalla merileväkaviaarilla, sillä oikea kaviaari olisi ollut turhan kallista.
Ennen kuin päästään syömään, Meri siirtää ruoat posliinisiin tarjoiluastioihin. Niistä tärkein taitaa olla valkoinen herkästi kuvioitu kastikekulho, joka on peräisin Merin lapsuuden kodista.
Siitä tarjotaan tänään blinien päälle valutettavaa hunajaa.
Seuraavat ohjeet ovat neljälle.
Kastike