Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
28.7.2011 13.09
Itä-Anglian yliopiston ilmastontutkimuksen laitos on julkistanut lähes kaiken jäljellä olevan tietonsa säämittauksista, joita se käytti todistaessaan ilmastonmuutoksen olemassaoloa niin sanotun "climate gaten" tai "ilmastosodan" pyörteissä. Asiasta kertoo BBC.
Suurin osa ilmastodatasta oli jo valmiiksi julkista, mutta nyt tutkijat päättivät julkaista loputkin ilmastokriitikoiden toiveiden mukaan. Saatavilla ovat näin tiedot noin viideltä tuhannelta maailman sääasemalta.
Ainoat poikkeukset koskevat Puolassa sijaitsevia 19 sääasemaa, joiden tietojen luovuttamisen kansallinen sääpalvelu on kieltänyt syistä, joita se ei halunnut mainita julkisuuteen.
Osalle tietoja luovuttaneista maista luvattiin aiemmin, ettei tietoja päätyisi yleiseen jakoon, mutta nyt tutkijat pitivät tärkeämpänä ihmisten vakuuttamista ilmastonmuutoksen olemassaolosta kuin luovuttajille antamiaan lupauksia. Esimerkiksi Trinidad ja Tobago vastusti omien tietojensa julkaisua.
Tosin yliopisto varoitti aiemmin, että tietojen julkaisu voisi vahingoittaa kansainvälisiä suhteita, eikä pelko ole vieläkään tiessään.
"Tällä julkistuksella saattaa olla arvaamattomia ja mahdollisesti haitallisia seurauksia kansainväliselle yhteistyölle", sanoi tutkimusjohtaja Trevor Davies Itä-Anglian yliopistosta BBC:lle.
Tietojen julkaisua vaativat kaksi vuotta sitten Oxfordin yliopiston tietotekniikka-asiantuntija Jonathan Jones ja Cambridgen yliopiston biologi Don Keiller.
"Se oli lähinnä periaatekysymys", kommentoi Jones.
"Tietokanta ei ollut erityisen kiinnostava, mutta ajattelimme, että tietojen yleisesti ottaen pitäisi olla saatavilla", Jones sanoi.
"Ilmastosota" sai alkunsa, kun Itä-Anglian ilmastotieteiden laitokselle tehty tietomurto aiheutti kiistan ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen todenperäisyydestä.
Hakkerin tekemän tietomurron vuoksi tutkijoiden väliset sähköpostit vuosivat julkisuuteen, ja ilmastoskeptikot pitivät paljastuneita tietoja todisteina siitä, että ilmastotutkijat olivat muokanneet havaintojaan omiin tarkoitusperiinsä sopiviksi eli liioitelleet ilmastonmuutoksen uhkia.
Hieman myöhemmin ilmastoskeptikot saivat vettä rattaisiinsa YK:n ilmastopaneelin virheellisestä ennustuksesta, jonka mukaan Himalajan jäätiköt voisivat sulaa vuoteen 2035 mennessä.
ilmastonmuutos  ilmasto  ilmastopeukalointi  ilmastopolitiikka 
Tweet