Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Asiantuntija: Geenimuuntelun vaikutuksia ei tutkita tarpeeksi EU:ssa

3.12.2012 15.27

Lasse Leipola

Euroopan ruokaturvallisuusvirasto EFSA laiminlyö selvityksiä geenimuunneltujen tuotteiden ja lajikkeiden pitkäaikaisen käytön terveysvaikutuksista, väittää europarlamentin vihreät.

”Geenimuuntelua koskeva laki velvoittaa EFSA:n arvioimaan pitkäaikaisvaikutuksia, mutta sitä ei ole koskaan tehty. Pisimmät viraston rotilla tehdyt tutkimukset ovat kestäneet kolme kuukauta, joka on hyvin lyhyt aika”, sanoo puolueen GMO-asiantuntija Arnaud Apoteker Vihreälle Langalle.

Tuore tutkimus, jonka tulokset on kyseenalaistettu, osoitti, että geenimuunneltujen elintarvikkeiden käyttö aiheutti rotille jo kahdessa vuodessa mahdollisia terveysvaikutuksia. Euroopan vihreiden mukaan EFSA:sta pitäisikin – muun muassa GMO-tutkimuksen edistämiseksi – tehdä vahvempi ja itsenäisempi. Nykyisin se toimii komission alaisuudessa.

Apotekerin arvion mukaan Suomi toimii EU-tasolla melko GMO-myönteisesti. Se esimerkiksi äänestää usein GMO-tuotteiden hyväksymisen puolesta.

”Maailmanlaajuisesti aktivistit ovat sitä mieltä, että Suomi on pahojen puolella. En ymmärrä, mitä Suomi voittaa edistämällä GMO:ta. Markkinoilla on mahdollista saada lisäarvoa GMO-vapailla tuotteilla. Jos ei aina rahassa mitattavaa arvoa, niin ainakin arvoa kuluttajalle”, Apoteker sanoo.

Hän toivoo, että Suomen vihreät tekevät työtä, jotta hallituksen kanta vastaa kansalaisten mielipidettä GMO:sta.

”Jos on niin, että suomalaiset vierastavat GMO:ta, sen pitäisi näkyä myös maan toiminnassa EU:ssa.”

Nyt ajankohtaisin GMO-vääntö käydään EU:ssa hunajasta.

”Se voi kuulostaa vähäpätöiseltä, mutta sillä voi olla kauaskantoisia seuraamuksia”, Apoteker sanoo.

EU:ssa myytävissä GMO-tuotteissa on oltava varoitusmerkinnät ja EU-tuomioistuin on päättänyt, että hunajaa ei saa myydä ilman merkintää, jos siinä käytetystä siitepölystä yli 0,9 prosenttia on geenimuunnelluista kasveista. Komissio on kuitenkin esittämässä, että hunajasta tehdään erityistapaus, koska GMO-siitepöly päätyy hunajaa itsestään.

Apotekerin mukaan vihreät aikovat vastustaa komission esittämää uudelleenmäärittelyä.

”Tapaamme hunajantuottajia ja pohdimme yhdessä heidän kanssaan, mikä olisi hyvä ratkaisu.”

geenimuuntelu 




Viite