Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Arktisen öljyntorjunnan suunnitelmalle pyyhkeitä: ”Käsittämättömän epämääräinen”

6.2.2013 9.32

Lasse Leipola

Ympäristöjärjestö Greenpeace moittii pitkään valmisteltua arktisten alueiden öljyntorjuntasuunnitelmaa riittämättömäksi. Julkisuuteen vuotaneessa sopimusluonnoksessa ei muun muassa määritellä osallistuvilta mailta edellytettäviä minimitoimia eikä öljy-yhtiöiden vastuuta.

”Tämä sopimusluonnos ei luo uskoa siihen, että Arktinen neuvosto pystyisi suojelemaan herkkää ympäristöä, kun pahin tapahtuu. Se on käsittämättömän epämääräinen, siinä ei aseteta öljy-yhtiöitä vastuuseen virheistään, eikä siinä ole mitään, millä voisi taata riittävää öljyntorjuntakalustoa, kun öljyvuoto Arktiksella tapahtuu”, sanoo ohjelmajohtaja Tapio Laakso Greenpeacen tiedotteessa.

Laakso epäilee, että öljy-yhtiöt ovat vaikuttaneet sopimuksen valmisteluun.

”Yksikään öljy-yhtiö ei ole koskaan osoittanut pystyvänsä puhdistamaan jäätä öljystä. Sopimusluonnoksessa ei ole mitään, joka osoittaisi, miten öljy-yhtiö pystyisi pysäyttämään Meksikonlahden onnettomuuden kaltaisen tuhon tai siivoamaan sellaisen jäljet”, Laakso sanoo.

Arktisen neuvoston jäsenmaiden ympäristöministerit ovat kokoustaneet Ruotsin Jukkasjärvellä eilen tiistaina. Kokous jatkuu tänään keskiviikkona.

öljyntorjunta 




Viite