Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Amnesty International

Palestiinalaismies sortuneen talon edustalla.
Sota vei kodin. Palestiinalaismies istuu sortuneen talonsa raunioilla Gazassa tammikuussa 2009.Amnesty International

Sota vei kodin. Palestiinalaismies istuu sortuneen talonsa raunioilla Gazassa tammikuussa 2009.

Amnesty: Ihmisoikeusrikokset lakaistaan valtapoliitiikan tieltä maton alle

27.5.2010 8.00

Saija Räsänen

Hallitukset ovat unohtaneet oikeudenmukaisuuden, moittii Amnesty International tänään torstaina julkaistussa vuosiraportissaan.

Järjestön mukaan maailman hallitukset ovat valikoivia oikeudenmukaisuuden vaatimuksissaan, ja valtapoliittisista syistä epäkohdat lakaistaan maton alle.

Amnestyn mukaan useat suurvallat katsovat olevansa kansainvälisen oikeuden yläpuolella. Ne suojelevat liittolaisiaan arvostelulta ja toimivat vain silloin, kun se sopii niiden omiin tavoitteisiin.

Esimerkkinä valikoivuudesta Amnesty mainitsee Lähi-idän konfliktin. Vaikka YK:n tutkimusryhmä on todennut sekä Hamasin että Israelin syyllistyneen sotarikoksiin Gazassa 2009, kumpikaan osapuoli ei ole tuonut syyllisiä oikeuden eteen. Yhdysvallat taas on estänyt YK:ta puuttumasta tilanteeseen.

Amnestyn mukaan oikeudenmukaisuuden puute koskee myös köyhyyttä.

”Viime vuosien ruoka-, energia- ja rahoituskriisit ovat pahentaneet miljoonien ihmisten ahdinkoa ja elämää köyhyydessä. Syrjintä, poliisin väkivalta ja sananvapauden puute ovat kaikki osia köyhyyden kierteessä", sanoo Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson

Amnesty raportoi kidutuksesta tai pahoinpitelystä ainakin 111 maassa, epäoikeudenmukaisista oikeudenkäynneistä 55 maassa, sananvapauden rajoittamisista 96 maassa ja mielipidevangeista ainakin 48 maassa. Raportti kertoo ihmisoikeusrikoksista yhteensä 159 maassa vuonna 2009.

Suomen osalta raportti nostaa esille lainsäädännön puutteet seksuaalirikoksissa. Raiskaus luokiteltiin vuonna 2009 riippuen tekijän käyttämästä tai uhkaamasta fyysisestä väkivallasta, ja tuomioiden lukumäärä raiskaustapauksissa pysyi matalana.

ihmisoikeudet 




Viite