Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Klikkaa vastaukset suuremmiksi.
19.2.2015 15.08
Ilmastolaki on vihreiden hallituskauden vielä paikalleen kiinnittämätön kruununjalokivi. Hallitusneuvotteluissa keskeiseksi tavoitteeksi naulattu lain läpimeno vaikutti vielä muutama kuukausi sitten pässinlihalta.
Vihreän Langan puolueille tekemän kyselyn perusteella tilanne ei kuitenkaan ole aivan selvä: pääministeripuolue kokoomus ei halua sanoa, kannattaako se hallituksen esitystä. Myöskään keskusta ei kerro, äänestääkö se lain puolesta. Sosialidemokraatit, vasemmistoliitto, vihreät, rkp ja kd kannattavat lakia. Perussuomalaiset vastustaa sitä.
Vaikka kokoomus tukisikin lakia, saattavat puolueen yksittäiset edustajat äänestää sitä vastaan.
Ilmastolaki on yksi vihreiden kuluneen hallituskauden tärkeimmistä tavoitteista. Siinä asetetaan pitkän aikavälin vähennystavoite kasvihuonepäästöille ja säädetään tavoitteen seurannasta.
Lakiesityksestä mietinnön keskiviikkona antanut ympäristövaliokunta puolsi esitystä lähes yksimielisesti. Vain perussuomalaiset vastustivat sitä.
Laki on kuitenkin kohdannut hallituksen esitykseksi paljon vastustusta eduskunnassa: talousvaliokunta pitää sitä tarpeettomana, ja myös maa- ja metsätalousvaliokunta on kriittinen.
Ilmastolakia on toisaalta arvosteltu siitä, että se ei ole tarpeeksi kunnianhimoinen ja konkreettinen.
”Laki luo kuitenkin välineen, jolla voidaan jatkossa puuttua päästöihin ja luoda tehokkaampia keinoja. Se on askel oikeaan suuntaan”, sanoo vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto.
Hänen mukaansa olisi suuri pettymys, jos lakia ei saataisi läpi. Vihreiden hallituksesta lähdön jälkeen ovat romuttuneet muun muassa soidensuojelu ja translaki.
”Toistaiseksi uskon, että kokoomuksesta, sdp:stä ja keskustasta löytyy riittävästi vastuuntuntoisia poliitikkoja, niin että he eivät tätä lähde kaatamaan”, Alanko-Kahiluoto sanoo.
Presidentti Sauli Niinistö esitteli Suomen ilmastolakiehdotuksen maailmalle jo viime syyskuussa YK:n yleiskokouksessa. Muun muassa Yhdysvaltain entinen presidentti Al Gore kehui ympäristöministeriön mukaan lakiesitystä.
Eduskunta käsittelee ilmastolakia ensi viikolla.
ilmastolaki 
Tweet