Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Euroopan komissio
Oma pesä kuntoon. Ilmasto- ja energiakomissaari Miguel Arias Cañeten mukaan tie energiaturvallisuuteen ja ilmastonsuojeluun alkaa omasta toiminnasta.
25.2.2015 13.57
EU-jäsenmaiden sähköverkot pyritään yhdistämään yhdeksi yhtenäiseksi sähkömarkkinaksi. Komissio esitteli tänään keskiviikkona strategiansa niin sanotun energiaunionin perustamiseksi. Sen pääperiaatteet ovat jäsenmaiden välisen yhteistyön lisääminen sekä energiatehokkuuden ja vähähiilisen yhteiskunnan edistäminen.
EU-alueella käytettävästä energiasta noin puolet tuodaan unionin ulkopuolelta, mikä maksaa noin 400 miljardia euroa vuodessa. Komission mukaan sähkömarkkinoiden ja -verkkojen yhdistäminen voi säästää jopa 40 miljardia euroa vuodessa.
Energiaunionista vastaava komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič rinnasti uuden strategian EU:n alkusysäyksenä pidetyn hiili- ja teräsyhteisön perustamiseen vuonna 1951.
”Hankkeessa yhdistetään EU:n 28 energiamarkkinaa yhdeksi energiaunioniksi, vähennetään EU:n energiariippuvuutta ja tarjotaan sijoittajien kovasti kaipaamaa ennakoitavuutta, jotta saataisiin luotua kasvua ja työpaikkoja. Tänään panemme alulle perustavanlaatuisen siirtymisen vähähiiliseen ja ilmastoystävälliseen talouteen ja energiaunioniin, joka asettaa keskiöön kansalaiset tarjoamalla heille kohtuuhintaista, turvallista ja kestävää energiaa”, Šefčovič sanoi komission tiedotteessa.
Ympäristöjärjestö Greenpeace tuomitsi tuoreeltaan energiaunioniin tähtäävän strategian ristiriitaisena.
”Vasen käsi ei tiedä, mitä oikea tekee tällä suunnitelmalla. Komission mukaan fossiilisista pitäisi päästä eroon, mutta se haluaa myös uusia vaihtoehtoja kaasutoimituksiin eikä sulje pois hiilen käyttöä”, sanoo asiantuntija Tara Connolly järjestön sivuilla.
Energia- ja ilmastokomissaari Miguel Arias Cañete esitteli energiaunionin yhteydessä myös EU:n tavoitteet Pariisin ilmastosopimukseen. Euroopan unionin tavoitteena on 60 prosentin päästövähennykset 2050 mennessä, laillisesti sitovat päästövähennystavoitteet kaikille maille sekä viiden vuoden välein tehtävät tarkastelut tavoitteiden riittävyydestä.
EU julkisti tänään myös oman sitoumuksensa Pariisin ilmastosopimukseen. Odotusten mukaisesti päästövähennystavoite on 40 prosenttia vuodesta 1990 vuoteen 2030. Samana aikana tavoitteena on nostaa uusiutuvan energian osuutta 27 prosenttia ja parantaa energiatehokkuutta 27 prosenttia.
”Jälleen kerran Eurooppaa näyttää mallia”, Cañete sanoi tiedotustilaisuudessa.
Niin sanottuja kansallisia sitoumuksia ilmastosopimukseen odotetaan muilta osapuolilta maaliskuun loppuun mennessä. Niiden vertailemisesta tulee haastavaa, sillä jokainen neuvotteluosapuoli saa itse valita millaiset tavoitteet se asettaa ja millaisia vertailuvuosia niissä käytetään.
Euroopan parlamentin vihreät varoittavat, että komissio on linjauksellaan luopumassa kahden asteen tavoitteesta.
”Komissio on hiljaa tyytymässä siihen, ettei Pariisista saada sopimusta, joka olisi linjassa kahden asteen tavoitteen kanssa, sen sijaan, että se yrittäisi tehdä jotain esimerkiksi esittämällä korkeampaa päästövähennystavoitetta”, sanoo ryhmän ilmastoneuvotteluista vastaava MEP Yannick Jadot.
Juttuun lisätty Greenpeacen ja vihreiden kommentit. Lisäksi korjattu perjantaina 27. helmikuuta Yannick Jabotin titteli tiedottajasta MEP:iksi.
energia  sähkö  sähköverkot 
Tweet