Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Fennovoima
Työt alkoivat jo. Fennovoima on tänä syksynä rakentanut tietä laitospaikalle.
3.12.2014 15.14
Eduskunnassa keskusteltiin keskiviikkona Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta. Fennovoima hakee uutta periaatepäätöstä voimalastaan, koska laitoksen koko, omistuspohja ja laitetoimittaja ovat vaihtuneet edellisen päätöksen jälkeen. Talousvaliokunta päätti jo aiemmin, että se puoltaa hanketta.
Fortum kertoi eilen, että se on valmis osallistumaan Fennovoiman hankkeeseen korkeintaan 15 prosentin osuudella. Käytännössä tämä tarkoittaa, että valtioneuvoston jo aiemmin edellyttämä 60 prosentin kotimaisuusaste tulee täyteen.
Ryhmäpuheenvuoroissa nousi esiin erityisesti huoli suuren ydinvoimalahankkeen vaikutuksista kotimaisen uusiutuvan energian kehittämiseen.
”Asiantuntijat vetoavat, että vientiyritykset voivat ponnistaa maailmalle vain kotimarkkinoiden kautta”, vihreiden Ville Niinistö sanoi puolueensa ryhmäpuheenvuorossa viitaten arvioihin siitä, että ydinvoima syö uusiutuvan energian rahoitusta.
”Tähän Suomella ei ole varaa.”
Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron hieman aiemmin pitänyt Marjo Matikainen-Kallström oli toista mieltä.
”Uusiutuva energia ei jää ydinvoiman jalkoihin, tarvitsemme molempia”, Matikainen-Kallström sanoi ja muistutti, että nykyiset voimalat ovat vähentäneet Suomen päästöjä tähän asti.
”Riippumatta tästä päätöksestä painopisteen on oltava kotimaisessa, vähäpäästöisessä uusiutuvassa energian tuotannossa. Monipuolinen energiapaletti edellyttää panostamista uusiutuvien energialähteiden merkittävämpään hyödyntämiseen. Uusiutuva energia sekä energiatehokkuus tarjoavat Suomelle korkean osaamisemme ansiosta myös uusia vientiin perustuvia kasvumahdollisuuksia.”, sdp:n Jouni Backman sanoi ryhmänsä puheenvuorossa ja totesi oman ryhmänsä olevan jakautunut kysymyksessä.
Timo Soini korosti perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa, että puolue on kannattaa ydinvoimaa, kunhan myös kotimaista uusiutuvaa tuotantoa kehitetään.
”Nyt käsittelyssä oleva hanke on usean miljardin energiainvestointi aikana, jolloin Suomi tarvitsee kipeästi uusia investointeja. Olemme tyytyväisiä siitä, että hanke ei tarvitse valtion rahoitusta, verotukia tai syöttötariffeja. Tästä ei tule tuulivoiman tavoin sijoittajille miljoonia valtiolta kuppaava tukiautomaatti.”
Soini päätti puheenvuoronsa toteamalla, että eduskuntaryhmä sallii puolueen edustajien poikkeamisen ryhmän kannasta, jos he eivät halua kannattaa lupahakemusta.
Perjantaisesta äänestyksestä onkin tulossa jännittävä, sillä moni puolue on sisäisesti jakautunut. Ainoastaan vihreät ja vasemmistoliitto asettuivat ryhmäpuheenvuoroissaan Fennovoiman hanketta vastaan. Myös Rkp:n ryhmän puheenvuoro oli varsin kriittinen hanketta kohtaan. Puheenvuoron pitänyt Lars Erik Gästgivars sanoi itse kannattavansa hanketta, mutta ryhmän enemmistö äänestää hanketta vastaan.
Tweet