Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Lasse Leipola
Stadin vika. Salmisaaren voimala on jäämässä Helsingin viimeiseksi hiilivoimalaksi. Sielläkin vähennetään fossiilisia muun muassa ensi vuonna käyttöönotettavalla pellettikattilalla.
28.3.2017 11.49
Enemmän kuin kolme neljästä pääkaupunkiseudulla asuvasta haluaa lähivuosina kuntatason panostuksia uusiutuvaan energiaan. Hiilivapaa Suomi -kampanjan TNS Gallupilla teettämän kyselyn perusteella kaksi kolmasosaa haluaa päätöksen kivihiilen käytön lopettamisesta.
Vihreiden äänestäjät olivat kaikkein vahvimmin uusiutuvien kannalla ja kivihiiltä vastaan, mutta perussuomalaisia lukuunottamatta kaikkien puolueiden kannattajien enemmistä halusi lisää uusiutuvia sekä päätöksen kivihiilestä luopumisesta.
Perussuomalaisistakin 63 prosenttia kannatti uusiutuvien lisäämistä, mutta kivihiilestä halusi eroon vain 49 prosenttia vastaajista.
Hiilivapaa Suomi -kampanjan kysely keskittyi pääkaupunkiseudulle, jossa varsinkin kaukolämmöntuotanto nojaa vahvasti kivihiileen. Helsingin kahdesta voimalasta toinen on päätetty sulkea vuoteen 2024 mennessä, mutta Espoolla ja Vantaalla vastaavat päätökset on vielä tekemättä. Kampanja kannustaa huhtikuun vaaleissa valittavia valtuustoja tekemään
”Kuntalaisilta näyttää olevan aika selkeä mandaatti, että uudistuksia voi lähteä tekemään”, kampanjakoordinaattori Hanna Hakko sanoi kyselyn julkistustilaisuudessa.
Gallupien perusteella pääkaupunki seudun suurimpien kuntien suurimmat puolueet ovat tulevalla kaudella kokoomus, sdp ja vihreät.
Vihreät haluavat luopua Helsingissä hiilivoimasta 2030 mennessä ja tuottaa merkittävän osan kaupungin tarvitsemasta energiasta auringosta, tuulesta ja maalämmöstä vuonna 2025. Kokoomus ja sdp haluavat molemmat hiilineutraalin tai hiilivapaan Helsingin, mutta eivät aseta sille tavoite aikataulua.
Helsingin kokoomus tuottaisi vaaliohjelmansa mukaan energiaa biopolttoaineilla ja aurinkoenergialla. Helsingin sdp ei tarkenna vaalisivullaan keinoja hiilivapauteen eli päästöttömyyteen.
Espoossa vihreät vaativat kivihiilestä luopumista 2025 mennessä. Kokoomuksen ja sdp:n tavoitteissa ei puhuta energiakysymyksistä lainkaan.
Kokoomus vaikenee energiakysymyksistä myös Vantaalla, mutta sdp haluaa kaupungista hiilivapaan. Ratkaisulle ei aseteta aikataulua, mutta suunnitelma halutaan ”välittömästi”. Vihreät haluaa hiilineutraalin Vantaan lisäämällä aurinko- ja tuulienergiaa.
Hiilivapaa Suomi -kampanjan tavoitteena on, että kivihiilestä ja turpeesta luovutaan Suomessa ”mahdollisimman pian, ideaalisti lähellä vuotta 2020”. Hakko myöntää, että tavoite on kova, mutta muistuttaa samalla, että kehitys on ollut viimevuosina nopeaa.
”Haluamme nyt sparrata, että jatkossakin tapahtuu. Enää ei voi käyttää vuosikausia sellaisiin päätöksiin kuin Hanasaaren voimalan sulkeminen Helsingissä”, Hakko sanoi.
Tilaisuudessa olivat läsnä kolme kaupungin energiayhtiöiden edustajat. Kaikissa kolmessa kunnassa on selkeät suunnitelmat päästöjen vähentämiseksi, mutta hiilivapaaksi ei yksikään pääse muutamassa vuodessa.
”Se olisi todella haastavaa. Kivihiili voitaisiin korvata maakaasulla, mutta ei ole mielekästä korvata fossiilista polttoainetta toisella, koska se ei auta suuressa kuvassa”, Espoossa energiantuotannosta vastaavan Fortumin kehitysjohtaja Niko Wirgentius sanoi.
Lähivuosina kaikissa kolmessa kaupungissa vähennetään päästöjä muun muassa parantamalla energiatehokkuutta ja korvaamalla fossiilisia polttoaineita puuhakkeella ja -pelleteillä.
Energiayhtiö St1:n geotermisen energian pilottihanketta Espoossa seurataan tarkasti myös naapurikunnissa. Jos hanke onnistuu, voi olla, että merkittävä osa pääkaupunkiseudun kaukolämmöstä otetaan tulevaisuudessa maan syvyyksistä.
energia  uusiutuvat  uusiutuvat energia  tuulivoima  aurinkovoima  maalämpö  energiatehokkuus  geoterminen energia  Vihreät  kokoomus  sdp  Helsinki  espoo  vantaa  kuntavaalit 
Tweet