Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

reynermedia / Flickr (CC-BY)

Tuulivoimaloita
Ääni muiden joukossa. Tuoreet mittaustulokset tukevat aiempia arvioita, joiden mukaan tuulivoimaloista ei synny kuultavaa infraääntä.reynermedia / Flickr (CC-BY)

Ääni muiden joukossa. Tuoreet mittaustulokset tukevat aiempia arvioita, joiden mukaan tuulivoimaloista ei synny kuultavaa infraääntä.

Selvitys tuulivoiman vaikutuksista: ”Infraääniin ei liity mitään mystikkaa”

7.6.2017 11.37

Lasse Leipola

Hallituksen selvitys tuulivoiman terveyshaitosta on tulossa julki lähiaikoina, mutta tuulivoima-alan etujärjestö Tuulivoimayhdistys ennätti esittelemään jo tänään keskiviikkona erillisen, Turun ammattikorkeakoulussa tehdyn selvityksen tuloksia.

”Mitään uutta tai yllättävää ei ilmennyt”, kiteyttää Turun ammattikorkeakoulun koulutus- ja tutkimusvastaava Valtteri Hongisto.

Perussuomalaiset asetti viime syksynä tuulivoimaloiden tukemisen edellytykseksi tuulivoiman terveyshaittojen selvittämisen – erityisesti niin sanottujen infraäänien osalta. Infraäänillä on perinteisesti tarkoitettu alle 20 hertsin ääniä, joita ihmiskorva ei kuule. Varsinkin perussuomalaisten Matti Putkonen on yhdistänyt infraäänet muun muassa lepakkokuolemiin.

Hongisto oikoi tiedotustilaisuudessa käsitteeseen liittyviä harhaluuloja.

”Koulussa opetetaan väärin, ettei infraääniä voi kuulla. Ihminen kyllä kuulee infraääniä, jotka ylittävät kuulokynnyksen eli ovat riittävän voimakkaita.”

Ihmiskorva on herkimmillään puheelle tyypillisillä taajuksilla, eli noin 1000–4000 hertsissä. Tämän alueen ala- ja yläpuolella tarvitaan suurempaa äänenvoimakkuutta, jotta ääni voidaan kuulla. Mitä kauemmaksi mennään, sitä suurempi voimakkuuden pitää olla, jotta kuulokynnys ylittyy.

Hongiston mielestä infraääni onkin käsitteenä melko tarpeeton, koska raja-arvona pidetyn 20 hertsin kohdalla ei tapahdu mitään ihmeellistä.

”Infraääniin ei liity mitään mystikkaa. Niitä kuullaan tai ei, aivan kuten muitakin ääniä.”


Aiemmissa tutkimuksissa on usein havaittu, että tuulivoiman melu aiheuttaa terveyshaittoja. Sen sijaan muut tuulivoimasta koetut oireet ovat yhtä todennäköisiä tuulivoimalan lähellä kuin kauempana siitä. Tämä on todettu muun muassa kanadalaistutkimuksessa, jossa seurattiin 1 200:n tuulivoimaloiden lähistöllä asuvan ihmisen leposykettä, verenpainetta ja stressihormonitasoa.

”Jos henkilö uskoo, että tuulivoimasta on terveyshaittaa, oireita ilmenee. Tai sitten muista syistä aiheutuvat oireet lasketaan tuulivoiman syyksi”, Hongisto sanoo.

Turun ammattikorkeakoulun mittauksissa keskityttiin selvittämään eri lähteistä syntyvien infraäänien voimakkuuksia ja vertaamaan niitä keskenään. Saadut tulokset tukevat aiempia tutkimuksia, joiden perusteella nykyaikaisista tuulivoimaloista syntyvä infraääni ei ole riittävän voimakasta korvin kuultavaksi.

Turun ammattikorkeakoulun selvityksessä ainoa kuulokynnyksen selvästi ylittävä infraääni mitattiin moottoritiellä autossa, josta avattiin takaikkuna. Myös liikennemelusta, oven sulkemisesta ja puutalossa linkouksella pyörineestä pyykkikoneesta saatiin kuulokynnyksen lähelle meneviä arvoja.

Sen sijaan tuulivoimaloiden läheisyydessä infraäänet jäivät kauas kuulokynnykseltä ja muiden ympäristöstä aiheutuvien infraäänien tasolle. Esimerkiksi 400 metrin päässä tuulivoimalasta infraääni oli yhtä voimakas kuin vilkkaan kadun laidalla.

Selvitys julkaistaan Turun ammattikorkeakoulun sivuilla myöhemmin tällä viikolla tai ensi viikon alussa.

tuulivoima  infraääni  perussuomalaiset  terveysvaikutukset 




Viite