Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Sammeli Heikkinen
Ilma sakeana. Tiistainen lumimyräkkä sotki liikennettä muun muassa Helsingissä.
12.1.2016 9.50
On turha toivoa, että ilmaston lämpenemisen myötä tiistain kaltaisista lumimyräköistä ja niitä aiheutuvista liikennekaaoksista päästäisiin eroon edes Suomen eteläosissa.
Ilmastonmuutos lämmittää Suomea keskimäärin kaksi kertaa muuta maailmaa nopeammin, minkä seurauksena myös talvista on tulossa aiempaa leudompia. Tämä heijastuu myös siihen, että lumisateita ja lumisia päiviä on selvästi vähemmän.
”Kuitenkin olosuhteiden osuessa kohdilleen yhdessä kasvavien talvisademaksimien kanssa, voivat liikennettä suuresti haittaavat lumimyräkät voimistua”, Tiehallinnon vuonna 2009 julkaisemassa selvityksessä todetaan.
Lunta tulee siis harvemmin ja vuositasolla vähemmän, mutta tiistain kaltaiset myräkät voivat olla yhä rajumpia.
Viikonloppuna saatiin yksi esimerkki rajusta paikallisesta lumikuurosta, kun Merikarvialla tehtiin uusi lumenkertymän vuorokausiennätys. Lunta kertyi peräti 73 senttimetriä, mikä on lähes puolet enemmän kuin aiempi ennätys, joka syntyi marraskuussa 1971, kun Raumalla satoi vuorokaudessa 50 senttimetriä lunta.
Tiehallinnon selvityksessä ennakoidaan myös lumen kinostumisen lisääntymistä rannikkoalueilla, jos merijään väheneminen lisää tuulisuutta.
Etelärannikolla on usein nähty sankkoja lumisateita, jotka johtuvat lämpimän meren ja kylmän ilman yhteisvaikutuksesta. Tiehallinnon selvityksen mukaan tämä ilmiö saattaa leviä suurien järvien lähialueille.
”Nykyisin tämä ilmiö on järvien kohdalla varsin harvinainen, sillä järvet ehtivät useimpina vuosina jäähtyä tai jäätyä ennen riittävän voimakkaiden kylmänpurkausten esiintymistä. Ilmaston lämmetessä järvet jäähtyvät hitaammin ja pysyvät auki pitkään”, selvityksessä todetaan.
Sään viilentyessä nopeasti voi suurempien järvien yllä syntyä voimakkaita lumikuuroja, jotka voivat selvityksen mukaan aiheuttaa rantaan saapuessaan suuriakin paikallisia lumisadekertymiä varsin lyhyessä ajassa.
”Koska tulevien lumiolojen kehitykseen vaikuttavat niin muutokset lämpötilassa kuin sateissakin, voivat muutokset kuluvan vuosisadan mittaan tapahtua joillakin alueilla varsin epälineaarisesti”, selvityksessä muistutetaan.
Tweet