Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Josh Chernoff / Flickr

YHDYSVALTOJEN Paras fillarikaupunki. Syyskuussa portlandilaiset osoittivat mieltään eroteltujen pyöräkaistojen puolesta.Josh Chernoff / Flickr

YHDYSVALTOJEN Paras fillarikaupunki. Syyskuussa portlandilaiset osoittivat mieltään eroteltujen pyöräkaistojen puolesta.

Portland on Yhdysvaltojen ilmastopolitiikan kärkeä – Linja alkoi kaupungin talousvaikeuksista.

31.10.2017 11.31

Antti Kiuru

Yhdysvalloissa kaupungit ovat ottaneet tiukan etunojan ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, vaikka presidentti Donald Trumpin hallinto kieltää koko ilmastonmuutoksen.

Yksi kunnianhimoisimmista kaupungeista on Oregonin osavaltiossa sijaitseva noin 650 000 asukkaan Portland. Siellä ympäristötietoisuus alkoi talousvaikeuksista.


Kun Sam Adams aloitti
pormestarina 2009, Portlandin talous oli talouskriisin jälkeen huonossa jamassa ja työpaikkoja piti saada lisää.

”Painotin, että kaikessa päätöksenteossa tulee huomioida ilmaston muuttuminen. Ei ollut aikaa tehdä mitään suunnitelmaa, vaan tarvittiin suoria toimenpiteitä. Edellisenä vuonna Portlandissa oli kadonnut 35 000 työpaikkaa. Työn luomiseksi pääpainopiste oli puhtaassa teknologiassa ja palveluiden lisäämisessä”, Adams kertoo Vihreälle Langalle.

Strategiaan kuului myös liikenteen kehittäminen eli julkisen liikenteen parantaminen ja pyöräilyn lisääminen. Adamsin mukaan muutokset tuottivat tulosta nopeasti.

”Julkinen ja yksityinen sektori alkoivat yhdessä rakentaa uutta suuntaa.”


Portland oli jo 1990-luvun alussa
Yhdysvaltojen ensimmäinen kaupunki, jolla oli suunnitelma hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Tuolloin Portland oli saastunut teollisuuskaupunki, ja parin vuosikymmenen ajan se keskittyi ilmansaasteiden vähentämiseen.

2000-luvulla kaupungin energiankulutus on pienentynyt neljänneksen. Kaupungin asukkaat on saatu mukaan säästämään energiaa. Portland on muuttanut infrastruktuuria radikaalisti, ja esimerkiksi talot rakennetaan energiatehokkaammin.

Päästövähennystavoitteet ovat Portlandissa jopa Pariisin ilmastosopimuksen velvotteita suuremmat. Vuoteen 2035 mennessä kaupunki aikoo pyöriä täysin uusiutuvalla energialla.

Hiilineutraaliksi se aikoo vuoteen 2050 mennessä, eli suunnilleen samoihin aikoihin kuin Suomi nykytavoitteilla. Yhdysvalloissa Portland on todellinen edelläkävijä.

Koko Yhdysvaltojen energiantuotannosta uusiutuvan energian määrä on noin 10 prosenttia. Oregonissa se on 70 prosenttia ja sähkön kulutus laskee.


Yhdysvaltojen nykyhallinto on
ilmastonmuutoksen kannalta katastrofi, sanoo Adams. Donald Trump yrittää tuhota sen, minkä Barack Obaman hallinto sai aikaan. Tällä hetkellä suuri osa päätöksistä seisoo eri oikeusasteissa.

”Erityisesti lait, jotka oikeuttavat hiilidioksidipäästöjen lisäämisen, ovat tuhoisia. Onneksi moni Trumpin hallinnon ehdotus on kaatunut kongressiin tai seisoo siellä”, Adams sanoo.

Nykyään hän seuraa ilmstopolitiikkaa World Resources Instituten WRI:n Yhdysvaltojen ilmastonmuutosvastaavana.


Kansalaiset ovat nousseet barrikadeille
ilmaston vuoksi. Adams sanoo, että Trumpin hallinnon politiikka – kuten ilmaston lämpenemiseen liittyvän tiedon levittämisen ja koko ilmastonmuutoksen kieltäminen – on aiheuttanut enemmän vastustusta kuin mikään muu päätös pitkään aikaan. Niin ympäristöliikkeiden kuin tutkijoidenkin mielenilmauksia on kaiken aikaa.

”Trumpin toimet ovat lisänneet keskustelua ilmastonmuutoksesta aina tutkijoista näyttelijöihin, jotka ovat ottaneet paljon enemmän julkisesti kantaa. Tämä on tietysti hyvin positiivista.”


Toistaiseksi Yhdysvaltain
hiilidioksidipäästöt on pysyneet suunnitellussa vähenemistahdissa. Ensimmäiset osavaltiot ovat hiilidioksidineutraaleja jo vuonna 2022. Trumpista huolimatta sadat kaupungit pyrkivät täysin uusiutuvaan energiaan, osa vuoteen 2035 mennessä.

Yhdysvaltojen pormestarien konferenssissa syntyi käsite ”ilmastopormestarit”. He ovat johtajia, jotka ohjaavat omien kaupunkiensa politiikkaa ja sitä kautta koko Yhdysvaltoja Pariisin sopimuksen mukaan. Portland on yksi näistä kaupungeista.

Adams luettelee useita muita kaupunkeja, joilla on ollut suuri rooli valtakunnan ilmastopolitiikassa.

Tällä hetkellä Yhdysvaltain kymmenen suurinta kaupunkia on sitoutunut pysymään Pariisin sopimuksessa. Eturintamassa ovat Washington, Chicago ja New York, joka on jo kokonsa puolesta merkittävä. Myös Los Angeles on nykyisen pormestarin Eric Carrcettin aikana tehnyt harppauksen ilmastopolitiikassa.

"Sitten on yllättäviä esimerkkejä konservatiivisista osavaltioista, kuten Utah, Atlanta ja Georgia, jotka ovat tehneet valtavia muutoksia”, Adams kehuu.

Oma iso kysymyksensä on, miten tutkimukseen suunnattu rahoitus Trumpin kaudella muuttuu. Siitä ei Adamsin mukaan tällä hetkellä ole vielä tietoa.

Hän näkee, että tulevaisuudessa toiminta on siirtynyt enemmän yksittäisille ihmisille, kaupungeille, osavaltioille ja yrityksille. 

”Pahintahan tässä on tieteen ja tutkimuksen kyseenalaistaminen ja faktojen kieltäminen. Tämä on todella kova taistelu, mutta toivottavasti tämä on sen arvoista – ja hetkellistä.”


Sam Adams oli pormestarina
vuodet 2009–2012. Sinä aikana hän osoitti, että rakentava talouspolitiikka voidaan yhdistää kestävään kehitykseen.

”Kenenkään ei tulisi valita joko talouden ja kestävän ympäristöpolitiikan välillä. Siinä ei ole mitään järkeä”, Adams painottaa.

ilmastonmuutos  sam adams  Yhdysvallat  portland  ympäristöpolitiikka 




Viite