Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Ilan Baruch
Diplomaatin mielenosoitus. Ilan Baruch erosi suurlähettilään virasta Israelin oikeistolaisen politiikan takia. Iiro Törmä

Diplomaatin mielenosoitus. Ilan Baruch erosi suurlähettilään virasta Israelin oikeistolaisen politiikan takia.

Miten Lähi-itään saadaan rauha?

7.4.2015 7.53

Emmi Skytén

Ex-diplomaatti Ilan Baruch kävi Suomessa kampanjoimassa Palestiinan valtion tunnustamisen puolesta.

Miksi Suomen pitäisi tunnustaa Palestiinan valtio?

”Suomi on EU:n jäsen. Me uskomme, että EU:n näyttämä esimerkki edistäisi Palestiinan vapauttamista Israelin miehityksestä. Palestiinan valtion luominen on kiireellistä ja välttämätöntä, ei ainoastaan palestiinalaisille, vaan myös israelilaisille. Me pyrimme saamaan eurooppalaiset ja suomalaiset ymmärtämään tämän väliintulon tärkeyden.”

Erosit virastasi Israelin suurlähettiläänä Etelä-Afrikassa vuonna 2011. Miksi?

”Erosin virastani neljä vuotta sitten, kun Benjamin Netanyahusta ja Avigdor Liebermanista tuli Israelin johtajia. Minun mielestäni heidän politiikkansa Palestiinaa kohtaan oli täysin kestämätöntä, poliittisesti ja moraalisesti. Ajattelin, etten voi enää edustaa tätä hallitusta diplomaattisesti. Tein kantani julkiseksi ja erosin. Sen jälkeen olen edistänyt epävirallista keskustelua palestiinalaisten ja israelilaisten välillä.”

Miten irtisanoutumiseesi suhtauduttiin Israelissa?

”Suurin osa ihmisistä yllättyi. Moni tuli kättelemään minua ja sanomaan, että he näkivät minut johtajanaan. Toiset eivät olleet yhtä iloisia päätöksestäni. Heidän mielestään ei ollut hyväksyttävää, että joku tällä tavalla ottaa vapauden kritisoida hallitusta. Mutta enimmäkseen sain lämpimän vastaanoton.”

Miten Israelin ulkopolitiikka on muuttunut viimeisen vuosikymmenen aikana?

”Viimeaikaista Israelin politiikkaa voi kuvata termillä linnake-Israel. Yhä enemmän luotetaan sotilaalliseen voimaan ja yhä vähemmän kansainvälisiin liittoumiin. On selvää, että konfliktin jatkaminen palestiinalaisten kanssa ja Länsirannan alueiden tavoittelu ei voi saada muun maailman ymmärrystä.”

Miten israelilaiset suhtautuvat maan ulkopolitiikkaa koskevaan kansainväliseen kritiikkiin?

”Jotkut uskovat, että arvostelua ei voi välttää: niin kauan, kuin konfliktia jatketaan, muu maailma on palestiinalaisten puolella. Toisten mielestä olemme matkalla umpikujaan. Jossakin vaiheessa meidän pitää uudistaa suhteemme muuhun maailmaan. Erityisesti Yhdysvaltojen luottamus olisi Israelille tärkeää. Pääministeri Netanyahun konservatiiviset puheet ovat kuitenkin vieraannuttaneet Yhdysvallat.”

Miten Lähi-itään saadaan rauha?

”Meidän pitää palata neuvottelupöydän ääreen ja keskittyä kahden valtion ratkaisuun. Pyhän maan jakaminen Israelin juutalaisten ja Palestiinan arabien kesken on ollut ainoa ratkaisu siitä asti, kun britit valloittivat Palestiinan ottomaaneilta vuonna 1917. Mielestäni muutoksen pitäisi tulla ennen kaikkea Israelin puolelta. Tarvitsemme hallituksen, joka uskoo aidosti kahden valtion ratkaisuun. Kaksi valtiota kahdelle kansalle.”

israel  palestiina  lähi-itä 




Viite