Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lauri Heikkinen, Valtioneuvoston kanslia / Flickr

Juha Rehula
Vapautta valintoihin. Peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) esitteli keskiviikkoiltana hallituksen sote-uudistuksen yksityskohtia.Lauri Heikkinen, Valtioneuvoston kanslia / Flickr

Vapautta valintoihin. Peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) esitteli keskiviikkoiltana hallituksen sote-uudistuksen yksityskohtia.

Yritykset ja opiskelijat tyytyväisiä sote-pakettiin – Touko Aalto huolissaan maakuntien liikkumatilasta

21.12.2016 23.45

Lasse Leipola

Maakuntauudistus

Osana sote-uudistusta Suomeen perustetaan vuoden 2019 alussa 18 itsehallinnolista maakuntaa. Näiden vastuulle siirtyy hallituksen mukaan julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut, pelastustoimi, ensihoito, ympäristöterveydenhuolto, maakuntaliittojen tehtävät ja eräät muut kuntien ja valtion aluehallinnon tehtävät.

Opiskelijajärjestöt ja sosiaali- ja terveysalan yritykset ovat ottaneet ilolla vastaan hallituksen tänään keskiviikkona esittelemät uudistukset. Monta tärkeää kysymystä on kuitenkin vielä auki.

Yliopisto-opiskelijoiden terveydenhuoltojärjestelmä YTHS laajenee uudistuksen myötä koskemaan myös ammattikorkeakouluissa opiskelevia.

"Tämä on tärkeä saavutus opiskelijoiden terveydelle, josta vihreät iloisia", kiitteli vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö Twitterissä.

Myös opiskelijajärjestöissä iloittiin, että korkeakouluopiskelijoiden keskinäinen yhdenvertaisuus terveyspalvelujen osalta toteutuu.

"Tämä päätös tulee merkittävästi parantamaan myös ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveyspalveluita tulevaisuudessa", puheenjohtaja Heikki Koponen sanoo Suomen ylioppilaskuntien liiton tiedotteessa.


Opiskelijoiden ohella uudistuksen voittajiin kuuluvat alan yritykset, jotka pääsevät entistä vahvemmin mukaan julkisin varoin rahoitettuun palvelutuotantoon.

"Kun kansalaisen valittavana ovat sekä julkisen että yksityisen sektorin tuottajat, palvelut tulevat nykyistä paremmin kansalaisten saataville, mikä on ollut yksi uudistuksen tärkeimmistä tavoitteista", puheenjohtaja Asko Koskinen sanoo Lääkäripalveluyritykset ry:n tiedotteessa.

Tosin sekä Lääkäripalveluyritykset että EK olisivat toivoneet, että valinnanvapaudessa yksityisten ja julkisten palveluiden välillä olisi menty peruspalveluita pidemmälle.

"Valitettavasti hallituksen rohkeus ulottaa valinnanvapaus erityistason terveyspalveluihin loppui kesken", johtaja Ilkka Oksala toteaa EK:n tiedotteessa.

Yritysmaailman hillityn innon vastapainona vasemmiston puheenjohtaja Li Andersson varoitti Twitterissä, että sotesta on tulossa valtava yksityistämishanke.

"Tämä on hieno joululahja Mehiläiselle ja Attendolle, ei suomalaisille kansalaisille."


Valinnanvapaudella tarkoitetaan, että asiakas voi itse valita, hakeeko hän tarvitsemansa palvelun yksityiseltä vai julkiselta sektorilta. Käytännössä palveluista vastaavat maakunnat – joko julkisia palveluita tuottamalla tai yksityisiä palveluita ostamalla.

Vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aalto varoittaa, että maakuntien liikkumatila uhkaa jäädä liian kapeaksi.

"Jos maakunnat eivät saa verotusoikeutta ja palveluiden tuottajat pakkoyhtiöitetään, käy helposti niin, että kansan maakuntavaltuustoihin äänestämille päättäjille jää käytännössä vain kumileimasimen rooli. Se ei ole demokraattista", Aalto sanoo vihreiden sivuilla.

Toinen ongelma liittyy Aallon mukaan siihen, että sote-palveluiden markkinat ovat monella alueella vaatimattomat.

"Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kasvukeskuksissa on toimivien markkinoiden takia valinnanvaraa. Kaikkialla muualla valinnanvapaus voi jäädä ontoksi iskulauseeksi, jos se käytännössä johtaa minimilaatua tarjoaviin ja kalliisiin monopoleihin."

Maakuntauudistus

Osana sote-uudistusta Suomeen perustetaan vuoden 2019 alussa 18 itsehallinnolista maakuntaa. Näiden vastuulle siirtyy hallituksen mukaan julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut, pelastustoimi, ensihoito, ympäristöterveydenhuolto, maakuntaliittojen tehtävät ja eräät muut kuntien ja valtion aluehallinnon tehtävät.




Viite