Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
5.6.2015 6.36
Ympäristöväki ehti jo huokaista helpotuksesta, kun Juha Sipilä (kesk) lupasi, ettei ministeriöitä lakkauteta hallitusohjelmassa. Ympäristöministeriö, jonka puolustamiseksi oli pikaisesti kerätty yli 60 000 suomalaisen nimet, säilyy siis itsenäisenä.
Pian tuli kylmä suihku: hallitusohjelma liitteineen paljasti ankarat leikkaukset luonnonsuojelun määrärahoihin sekä Suomen ympäristökeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen yhdistämisen.
Metsien ja soiden suojelu perustuu jatkossa vapaaehtoisuuteen, mutta siihenkin on käytössä aiempaa vähemmän rahaa. Puun käytön merkittävä lisääminen aiheuttaa metsäluonnolle lisää painetta. Luonnonsuojelussa selvin kirjaus liittyy siihen, että Suomessa on jatkossakin jotain metsästettävää ja kalastettavaa.
Ympäristönormeja avataan muun muassa yritystoiminnan helpottamiseksi. Turve pidetään osana energiantuotantoa ja tuulivoiman tukia ja tavoitteita leikataan. Liikennepolitiikassa leikataan joukkoliikenteestä ja tuetaan uusia autoja sekä kotimaista biopolttoainetuotantoa.
Tutkimusorganisaatioiden, Syken ja Luken, yhdistäminen on tutkimusmaailman vastine maa- ja metsätalousministeriön yhdistämiselle luonnonvaraministeriöksi. Itä-Suomen yliopiston ympäristöpolitiikan professori Rauno Sairisen mukaan ratkaisua kannattaisi vielä harkita ja selvittää tarkemmin.
”Luken perustaminen on kuitenkin vielä uusi asia. Valmistelun kautta päädyttiin siihen, että Syke on hyvä pitää itsenäisenä. Tässä näkyvät sekä poliittiset paineet että paineet hallinnollisiin säästöihin, mutta samalla herää kysymys, onko tarkoitus myös vähentää alan tutkimusta.”
Viime viikon torstaina keskusta ilmoitti yllättäen – ja edellisenä päivänä kerrotusta poiketen – että ympäristöministerin salkku yhdistetään maa- ja metsätalousministerin salkkuun eikä liikenne- ja viestintäministerin salkkuun.
Sairinen arvioi, että uudenlaiseen yhdistelmään sisältyy haasteiden lisäksi myös mahdollisuuksia.
”Parhaimmillaan tässä tehtävässä olisi henkilö, joka ymmärtää molempia näkökulmia. Tällöin voisi olla mahdollista löytää uusia ja eteenpäin vieviä ratkaisuja. Toisaalta riskinä on se, että toisen ministeriön intressit jäävät vähemmälle”, Sairinen sanoo.
Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkavan mukaan kahden työlään salkun yhdistäminen kertoo siitä, ettei ympäristö ole kovin korkealla hallituksen asialistalla.
”Molempiin tehtäviin kuuluu paljon EU-tapaamisia ja molempien ministeriöiden virkamiehet ovat jo aiemmin valitelleet, että mistä löytyisi aikaa evästää asioita ministerille. On hyvä, että ministeriörakenteet säilyvät, koska salkkujakoa on helpompi muuttaa. Jos joku ministeriörakenne puretaan, sitä on vaikea saada enää takaisin.”
Erityisen huolestuttavana Sulkava pitää norminpurkutalkoita, koska niissä puututaan kansalaisten ympäristöoikeuksiin.
”Ympäristösääntelyn ja -valvonnan heikkeneminen on jatkunut jo pitkään muun muassa aluehallinnon uudistuksessa. Entistä enemmän vastuuta siirtyy kansalaisille ja järjestöille. Kun mahdollisuudet suojella ympäristöä samalla kapenevat, ihmisten elinympäristö heikkenee.”
luonnonsuojelu 
Tweet