Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Vihreät
Tyrmäys kokoomukselle. Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon mukaan kokoomuksen markkinamalli on ajanut soten karille. Kuvituskuva helmikuulta.
1.6.2018 17.51
Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto pitää perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoa tyrmäävänä.
Aallon mukaan hallituksen sote-malli on jo toistamiseen perustuslain vastainen. Syypää on Aallon mukaan kokoomuksen ajama hallitsematon markkinamalli.
”Perustuslakivaliokunnan vaatima korjauslista soteen on huomattava. Tämä on jo toinen kerta, kun hallituksen huonosti valmistelema esitys on perustuslain vastainen ja vaarantaa suomalaisten palvelut.”
Erityisen tyrmäävänä lausuntoa Aalto pitää kokoomukselle ja sen toiveille laajasta valinnanvapaudesta.
”Sille mallille
perustuslakivaliokunta antoi kovan iskun. Markkinamalli vaarantaa ja
pirstoo palvelut ja kasvattaa kustannuksia”, Aalto sanoo.
Aallon
mielestä soten markkinamalli pitää hylätä ja siirtää ensi vaiheessa
pelkästään sosiaali- ja terveyspalvelut maakunnille. Näin suurta
uudistusta ei pidä viedä mitättömällä enemmistöllä ja rimaa hipoen läpi,
Aalto sanoo.
Vihreiden kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan jäsen Ville Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa, että valiokunnan arvovaltaa ja työrauhaa on koetettu eri tavoin rikkoa.
”Julkisuuden kautta on tullut viestejä, joilla on ehkä ollut tarkoitus vaikuttaa valiokuntien työhön. Valiokunnan jäsenet ovat testin kestäneet.”
Niinistön mielestä asiantuntijoita olisi pitkin matkaa voinut kuulla paljon paremmin perustuslaillisten ongelmien ratkaisussa.
Niinistö korosti maakuntahallintojen erityislaatuisuutta ja asemaa itsehallinnollisena elimenä. Niiden on kyettävä turvaamaan palvelut. Perustuslaillinen jännite syntyy siitä, että ilman verotusoikeutta ja riittävää rahoitusta maakuntahallinnoilla ei ole mahdollisuutta suoriutua tehtävistään riittävän hyvin.
”Valtio ei voi sanoa, että rahaa ei saa sellaisessa tilanteessa, jossa maakunta sitä perustelluista syistä tarvitsee.”
Niinistö
painotti valiokunnan kantaa, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan työ
on saatettava vielä perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.
Tämä tarkoittaa, että suoraan sosiaali- ja terveysvaliokunnan työn valmistumisen jälkeen eduskunta ei pääse äänestämään sote-laeista.
Eduskunnan käytävillä vallitsi valiokunnan lausunnon jälkeen epäusko siihen, että perustuslakivaliokunnan vaatimia muutoksia kyettäisiin selvittämään ja tekemään muutamassa viikossa. Se tarkoittaisi, että äänestämään ei ehditä vielä heinäkuun alussakaan.
sote  valinnanvapaus  Vihreät 
Tweet