Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
30.10.2017 17.00
Helsingin Vartiosaaren rakentaminen pannaan jäihin lähivuosiksi. Kaupungin valtuustoryhmät päättivät eilen budjettineuvotteluissaan, ettei saaren kaavoittamista asuntokäyttöön edistetä tämän valtuustokauden aikana.
Päätös oli voitto vihreille ja vasemmistoliitolle. Myös rkp on ollut saaren asuntokaavoitusta vastaan.
Maankäytöstä ja kaupunkirakenteesta vastaavan apulaispormestari Anni Sinnemäen (vihr) mukaan viime vuoden lopulla hyväksytty Helsingin yleiskaava takaa sen, että asuntoja saadaan kaavoitettua tavoitteen mukaan, vaikka Vartiosaaren rakentamista ei edistetä.
"En usko, että tällaisesta päätöksestä olisi tullut yksimielisyyttä, jos kaavoitusvaraa ei olisi muualla."
Helsingin valtuusto hyväksyi Vartiosaaren rakentamisen mahdollistavan osayleiskaavan vuosi sitten niukalla enemmistöllä 44 puolesta, 40 vastaan. Kokoomus, demarit ja keskusta kannattivat rakentamista, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp vastustivat. Perussuomalaisten ryhmä hajosi.
Vartiosaareen on suunniteltu raitiovaunuyhteys ja asuntoja 5 000 – 7 000 ihmiselle. Osayleiskaavan perusteella ei saa vielä rakentaa, vaan sitä ennen on laadittava asemakaavat. Niiden tekemistä kaupunki ei siis tällä valtuustokaudella edistä.
Sinnemäki muistuttaa, että osayleiskaavan vaatimuksen mukaan saaren rakentaminen edellyttää päätöstä ratikkayhteyden rakentamisesta.
Kaava on myös valitusten takia Helsingin hallinto-oikeuden käsittelyssä.
"Vartiosaaren asunnot olisivat tuskin missään olosuhteissa valmistuneet kahdeksan vuoden sisällä tästä hetkestä", Sinnemäki sanoo.
Hän huomauttaa, että esimerkiksi Pasilaan ja Ilmalaan rakennettavan uuden asuinalueen asukasmäärää on suunnittelun kuluessa noussut enemmän kuin koko Vartiosaaren asukasmäärä olisi ollut.
Budjettineuvotteluissa vahvistettiin, että Helsinki kaavoittaa ensi vuonna kaikkiaan 600 000 neliötä asuntoja. Tästä reilu kolmannes on tarkoitus saada mahtumaan nykyisille asuinalueille täydennysrakentamisena.
"Kokemuksesta tiedetään, että täydennysrakentaminen vaatii eniten valmistelua, joten neuvotteluissa päätettiin suunnata asemakaavoituksen resursseja juuri sinne."
Vartiosaaren asunnot olisivat ehkä valmistuneet hieman alle kymmenessä vuodessa. Samalla aikavälillä suunnitellaan Sinnemäen mukaan nyt kaavoitusta muun muassa Vihdintien ja Tuusulantien kaupunkibulevardeille, Malmin lentokentän alueelle ja tulevien Raide-Jokeri-linjojen varsille.
Sinnemäen mukaan kiittävää palautetta Vartiosaaren säästämisestä on tullut paljon. Myös puolue on tyytyväinen.
"Vihreät pitävät hyvänä sitä, että kiihkeän kaavoituksen ja rakentamisen aikana kaavoitusta ohjataan myös siten, että luontoarvoiltaan hienoimpia alueita voidaan säästää."
Vihreät on toivonut Vartiosaaren kehittämistä virkistyskäyttöön. Nyt saarelle ei pääse kuin osan aikaa vuodesta kulkevalla reittiveneellä.
Kaavoituksen jäädyttäminen tarkoittaa sitä, että myös virkistyskäytön edistäminen on tehtävä nykyisen kaavan sallimissa rajoissa.
"Säännöllisempi veneliikenne tai väliaikaiset, kevytrakenteiset sillat voisivat olla mahdollisia. Tätä täytyy pohtia, sillä palautteen perusteella virkistyskäyttöä toivotaan", Sinnemäki sanoo.
Vihreät sai siis neuvotteluissa läpi tahtonsa Vartiosaaresta. Myöskään helsinkiläisten palveluista ei leikata. Sosiaali- ja terveyspalveluihin annetaan 21 miljoonaa euroa lisää. Vihreiden ajama maksuton varhaiskasvatus koskee ensi vuonna viisivuotiaita.
Kokoomus taas sai läpi puolen prosentin alennuksen kuntaveroon, vaikka vihreät suhtautui siihen nihkeästi.
Vaihtoiko vihreät veroalen Vartiosaareen?
"Kaikki valtuustoryhmät hyväksyivät veroprosentin alennuksen. Neuvottelutulos oli kokonaisuus. Katsoimme, että siinä on riittävä rahoitus palveluille ja että se takaa kaupungin strategian toteuttamisen", Sinnemäki sanoo.
Helsingin kaupunginhallitus käsittelee budjettia tänään maanantaina. Lopullisesti sen hyväksyy kaupunginvaltuusto.
Helsinki  kuntapolitiikka  kaavoitus  budjetti 
Tweet