Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Lasse Leipola
Kasvukertomus. Vihreät on kasvanut protestiliikkeestä vakavasti otettavaksi puolueeksi.
1.11.2017 11.19
Vihreät on kasvanut protestiliikkestä valtapuolueeksi osin yhteiskunnan muuttumisen ja osin oman toimintansa vuoksi. Aiheesta kirjoittaa vihreitä tutkiva valtiotieteiden tohtori Jenni Karimäki tuoreessa Kanava-lehdessä.
”Vihreiden alkutaipaleella puolue oli protestiliike. Perinteistä ja vakiintuneesta poikkeaminen olikin vihreän järjestäytymisen ydin”, hän kirjoittaa.
Vihreät vastusti muun muassa perinteisiä oikeisto-vasemmisto-jakolinjoja, jäykkää byrokratiaa, tehoyhteiskuntaa, suurten organisaatioiden valtaa ja puoluekuria.
Suomalainen poliittinen kulttuuri yleensä kesyttää protestoijat. Vastaanhangoittelijat sivuutetaan, halataan kuoliaaksi tai nostetaan hallitusvastuuseen.
Mutta vihreät selvisi tulikasteesta. Puolueen sisällä vuosien 1995–1999 hallituskompromissit aiheuttivat kritiikkiä, mutta muulle puoluekentälle Euroopan ensimmäinen vihreä ministeri Pekka Haavisto osoitti, että vaikka puolue kritisoi järjestelmää, se ei pyri aktiivisesti kumoamaan sitä.
Nyt vihreiden protesti on vakiintunut osaksi poliittista järjestelmää. Poliittinen kenttä on 2010-luvulla polarisoitunut, mikä on suosinut vihreitä.
Tällä hetkellä oikeistolainen hallitus ja vihreiden linja erityisesti koulutuksen näkyvänä puolustajana ovat luoneet selkeän ideologisen eron.
Karimäki muistuttaa artikkelissaan, että vihreiltä on ollut viisasta välttää sitoutumista vasemmiston apupuolueeksi. Monessa muussa Euroopan maassa vihreät on toiminut näin ja kärsinyt liittolaisuudestaan.
Seuraava askel vakiintuneille vihreille on realisoida gallupkannatus eduskuntavaaleissa ja pystyä mahdollisena hallituspuolueena toteuttamaan politiikkaa, joka tyydyttää uutta laajempaa kannattajakuntaa.
Yllättäväksi haasteeksi voi nousta se, että vihreät on onnistunut hyvin ympäristökysymyksien valtavirtaistamisessa.
”Ympäristöteemat eivät enää ole puolueen yksinoikeus, vaikka heillä onkin vielä asianomistajuus niihin”, Karimäki kirjoittaa.
Vihreät  Jenni Karimäki  puoluekenttä 
Tweet