Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Parempi elämä vapaaehtoisin parannuksin? MTK tyrmää eläinten olojen parantamisen lailla.Sammeli Heikkinen

Parempi elämä vapaaehtoisin parannuksin? MTK tyrmää eläinten olojen parantamisen lailla.

Tuottajat: eläinten olojen parantaminen jätettävä vapaaehtoisuuden varaan

6.6.2017 18.50

Riikka Suominen

Hallitus esittelee huomenna keskiviikkona ehdotuksensa uudeksi eläinsuojelulaiksi. Maataloustuottajat pitivät oman tiedotustilaisuutensa uudistuksesta jo tiistaina.

Tuottajajärjestö MTK painotti, ettei eläinten oloihin tarvita uusia säädöksiä.

"Tässä ei ratkota eläinten hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä. Lakia uudistetaan sen selkeyttämisen vuoksi", sanoi MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Laki asettaa minimitason. Marttilan mukaan suomalaisilla tiloilla eläinten hyvinvointi on minimitasoa parempaa. Hän viittaa esimerkiksi siihen, että pihatoissa olevat lehmät voivat päästä laitumelle, vaikkei laki sitä vaadi.

"Toisaalta osa tiloista ei noudata nykyistäkään eläinsuojelulakia", huomautti MTK:n tilaisuudessa eläinsuojeluyhdistys SEY:n toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Hän viittasi siihen, että kahdella kolmesta Eviran tarkastamasta turkistilasta paljastui viime vuonna laiminlyöntejä.

Kaikista satunnaisotannalla tarkastetuista eläintiloista lähes joka neljännellä paljastui eläinsuojelusäädösten vastaista menettelyä.


MTK:n mielestä eläinten hyvinvointia tulee parantaa vain vapaaehtoisin toimin. Näistä toimista tuottajan on saatava erikseen korvaus.

Edes uusien parsinavettojen rakentamista ei tuottajajärjestön mielestä pidä kieltää, vaikka niitä ei enää juuri rakenneta. 

"Emme kannata kieltoa. Tällä hetkellä vähän yli 40 prosenttia lehmistä on parsinavetassa, muutaman vuoden päästä enää 18 prosenttia. Uusien parsinavettojen investointuki voidaan lopettaa, ei ole syytä kannustaa rakentamaan uusia", Marttila sanoi.

Uusia parsinavettoja ei ole Ruotsissa saanut rakentaa vuodesta 2007, Norjassa vuodesta 2004 ja Tanskassa vuodesta 2010.


Sikaloissa käytettävien porsitushäkkien ja tiineytyshäkkien käyttöä ei pidä MTK:n mielestä rajoittaa lailla nykyisestä.

Osassa muita EU-maita, kuten Britanniassa, Hollannissa ja Tanskassa emakkojen pitoa häkissä rajoitetaan Suomea tiukemmin. Ruotsissa emakkohäkit on kokonaan kielletty.

Kotimainen sika-ala linjaa että, jos säädöksiin tulee tiukennuksia, siirtymäajan on oltava vähintään 20 vuotta ja muutos pitää tehdä vapaaehtoisen hyvinvointikorvausjärjestelmän kautta.

Näillä näkymin lakiluonnos tulee lausuntokierrokselle syksyllä, ja eduskunta päättää asiasta ensi keväänä.

eläintensuojelu  eläinoikeudet  eläinsuojelulaki 




Viite