Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
ero kapenee. Vihreiden kannatus on lähestynyt Ylen kyselyissä sdp:tä koko alkuvuoden ajan.
16.7.2015 11.40
Vihreät on ottanut johtopaikan oppositiossa – ainakin, jos hallitukselta kysytään.
Vihreiden johtavasta roolista puhuu esimerkiksi kokoomuksen puoluesihteeri Minna Arve.
"Vihreät on selkeästi aktiivisin oppositiopuolue tällä hetkellä ja usein tuntuu, että opposition kannat tulevat vihreiltä", hän sanoo Vihreälle Langalle Porissa.
Aiemmin viikolla ulkoministeri Timo Soini (ps) kirjoitti blogissaan, että opposition henkinen johtajuus on lipumassa vihreille.
Vihreiden kannatus on noussut kaikkien aikojen parhaan eduskuntavaalituloksen jälkeen vielä kolme prosenttiyksikköä ja oli Ylen kesäkuun mittauksessa 11,5 prosenttia. Opposition suurin puolue sdp oli enää kolmen prosenttiyksikön päässä 14,6 prosentissa.
Helsingissä vihreät on jo vakiintunut sdp:tä suuremmaksi ja kamppailee suurimman puolueen paikasta kokoomuksen kanssa.
Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen kertoo miettineensä, voiko vihreät nousta valtakunnallisesti demareiden ohi neljänneksi suurimmaksi puolueeksi.
"On tosi mielenkiintoinen kysymys, rupeavatko vihreät kamppailemaan sarjatason noususta. Lähihistoria osoittaa, että isot muutokset ja järjestyksen vaihdokset ovat mahdollisia. Viimeisimmät mielipidemittaukset ovat luoneet uuden jännittämisen kohteen politiikkaan."
Kun hallitus kehuu vihreitä, se oikeastaan haukkuu demareita. Soini päätyi blogissaan samaan arvioon kuin Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja Ylellä: sdp:n kannattajia vuotaa vihreisiin.
Sdp ei ole vieläkään saanut uudistustyötä kunnolla käyntiin, vaikka puheenjohtaja Antti Rinteen uusi myönteinen perustulokanta onkin raikas muutos. Sdp on jakautunut lähes jokaisessa merkittävässä poliittisessa kysymyksessä. Vihreitä taas yhdistävät selkeästi ainakin energiapolitiikka ja ihmisoikeudet, vaikka talouspolitiikassa onkin eri linjoja.
Sosialidemokratian kannatus on laskenut jo pitkään ja lähes koko Euroopassa. Yksi sosialidemokratiaan uskonsa menettäneistä on taloustieteilijä Juhana Vartiainen, joka vaihtoi talvella sdp:n jäsenkirjansa kokoomukseen ja valittiin eduskuntaan.
"Mielestäni sosialidemokratia ei enää aja yleistä etua. Se ei ole halunnut globaalissa ja vanhenevan väestön taloudessa tarjota ratkaisuja, jotka oikeasti auttaisivat Suomen ongelmiin."
Vartiaisen mielestä sdp:n kytkös ammattiyhdistysliikkeeseen on ongelma. Suomi tarvitsee hänen mukaansa nyt toimia, joita ammattiyhdistysliike vastustaa.
Vihreistä voisi tulla uusi demarit, sanoo Vartiainen, ja yllättää:
"Sanotaanko näin, että jos minua olisi pyydetty vihreisiin, olisin harkinnut sitä varmaan hyvin vakavasti ja positiivisesti."
Hän sanoo olevansa poliittisesti lähellä etenkin Osmo Soininvaaraa ja Antero Vartiaa.
Pyyntö tuli kuitenkin kokoomukselta, ja Vartiainen sanoo olleensa tyytyväinen uuteen puolueeseensa.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo Vihreälle Langalle, ettei hänellä ole mitään pelkoa suhteessa vihreisiin.
"Meillä on parikymmentä vuotta ollut trendi, jossa sdp:n kannatus on tullut eduskuntavaaleissa alaspäin, ja nyt me on päätetty muuttaa tämä trendi."
Puhe vihreiden johtoroolista oppositiossa on Rinteen mielestä kokoomuksen propagandaa.
"Jos ajatellaan, mitä eduskunnassa on tehty, niin me teimme aloitteen työllisyysmäärärahojen lisäämisestä. Olemme tuoneet oman talouspoliittisen selkeän linjamme vaihtoehtona hallitukselle. Sen perusteella, mitä oikeasti on tapahtunut, tuo on ihan väärä arvio."
Vaikka hallitus lyökin demareita kehumalla vihreitä, on vihreiden oppositiotaival alkanut itsessään hyvin. Puolueen uudella eduskuntaryhmällä on hyvä henki ja puheenjohtaja Ville Niinistö menestyy hyvin väittelyissä.
Hallitusohjelma, Kreikka ja Fennovoima antavat vihreille loistavan tilaisuuden tehdä oppositiopolitiikkaa, kirjoittaa Teija Sutinen tänään Helsingin Sanomissa.
Mitä vihreiden pitää tehdä, jotta ne saisivat ja pitäisivät demareiden entisen aseman?
Yorkin yliopiston professori Neil Carter kirjoittaa, että vihreiden tyypilliset kannattajat ovat samanlaisia koko Euroopassa: nuorehkoja, hyvin koulutettuja kaupunkilaisnaisia. Ydinkannattajaryhmä on kapea, mutta kasvava, ja antaa Carterin mukaan vihreille vakaan kannatuksen pitkällä aikavälillä. Toisaalta vihreät ei ole suurin puolue missään maassa ja harvoin edes muutaman suurimman joukossa.
Minna Arve sanoo, että vihreät on selkeästi asemoinut itsensä vasemmistoblokkiin. Juhana Vartiaisen mielestä taas vihreät voi kasvaa vain, jos sen talouspolitiikkaa selkiytetään Soininvaaran suuntaan.
"Realistinen, sekä hyvinvointivaltion että markkinatalouden tarpeet ymmärtävä talouspolitiikka ei vihreissäkään istu ihan riittävän lujasti."
Oleellista ei ehkä kuitenkaan ole, meneekö vihreät oikealle vai vasemmalle. Vaalien jälkeen vihreät on korostanut liberaalia ja ihmisläheistä linjaa, ja se toimii.
Haastateltavat eivät usko, että vihreät voisi nousta 20 prosentin puolueeksi. Sen sijaan 15 prosenttia olisi realistinen kannatus, ja sdp saattaisi vakiintua reilun kymmenen prosentin tienoille. Silloin Suomen puoluekenttä saisi taas uuden muodon.
Vihreät 
Tweet