Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Patria

Kranaatinheitin
reilu asesysteemi? Ulkoministeriön mukaan kranaatinheittimellä tuskin tehdään ihmisoikeusrikoksia.Patria

reilu asesysteemi? Ulkoministeriön mukaan kranaatinheittimellä tuskin tehdään ihmisoikeusrikoksia.

Saudi-Arabia kelpaa aseasiakkaaksi Suomelle muttei Ruotsille

2.4.2015 8.39

Emmi Skytén

Ruotsi ilmoitti hiljan lopettavansa sotilasyhteistyön Saudi-Arabian kanssa sen jälkeen, kun ulkoministeri Margot Wallström otti esille Saudi-Arabian heikon ihmisoikeustilanteen.

Ulkoministeriön asevalvonnan yksikön lähetystöneuvos Pia Hillo kertoo, että Ruotsin päätös ei vaikuta Suomen kantaan.

”Meillä ei ole tarvetta muuttaa kantaamme, koska otamme lupamenettelyssä huomioon Saudi-Arabian vaikean ihmisoikeustilanteen.”

Hillo kertoo, että Suomi soveltaa EU:n yhteistä kantaa, jonka mukaan lupapäätöksiä harkitessa otetaan huomioon, voidaanko asetta käyttää ihmisoikeusloukkauksiin.

”Emme anna lupaa sellaisille puolustustarvikkeille, joita voidaan käyttää ihmisoikeusloukkauksiin.”

Hillon mukaan riskialttiita tarvikkeita ovat esimerkiksi käsiaseet, kiväärit ja ammukset, joita voitaisiin teoriassa käyttää ihmisjoukkoja, kuten mielenosoituksia vastaan, tai joilla esimerkiksi poliisit voisivat uhata yksittäisiä ihmisiä. Suuret asejärjestelmät, kuten kranaatinheittimet, taas eivät ole Hillon mukaan sellaisia aseita, joita käytetään ihmisoikeusloukkauksiin.

Safer Globe -tutkimusjärjestön Johannes Lehtisen mukaan Suomi on tiukentanut vientilupien myöntämistä jonkin verran. Suomesta on viety Saudi-Arabiaan etupäässä kranaatinheittimien osia ja niiden ammuksia.

Vuonna 2011 valtion omistamalle aseyhtiö Patrialle myönnettiin lupa viedä kranaatinheitinjärjestelmiä ja ammuksia Saudi-Arabiaan noin 95 miljoonan euron arvosta. Maahan haettiin vientilupaa myös 349:lle kiväärin äänenvaimentimelle. Vientilupaa äänenvaimentimille ei myönnetty, vaikka vielä edellisenä vuonna äänenvaimentimia oli saanut viedä Saudi-Arabiaan.

Lehtisen mukaan on epätodennäköistä, että Suomesta Saudi-Arabiaan vietyjä kranaatinheittimiä käytettäisiin ainakaan oman maan siviilejä vastaan.

”Tämä ei toki tee viennistä ongelmatonta, kun huomioidaan alueen poliittisesti jännittynyt tilanne”, Lehtinen kertoo.

Saudi-Arabia aloitti viime viikolla ilmaiskut Jemenin huthikapinallisia vastaan, minkä lisäksi Saudi-Arabia ja sen liittolaiset ovat varautuneet myös muihin sotatoimiin. Kriisin taustalla on Saudi-Arabian ja Iranin välinen kiista: Saudi-Arabia epäilee, että Iran aseistaa kapinallisia lisätäkseen valtaansa Arabian niemimaalla.




Viite