Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Sakari Piippo, Valtioneuvoston kanslia
jatkoaikaa pukkaa. Energiaministeri Olli Rehn ei aseta edes elokuun kuudetta lopulliseksi deadlineksi Fennovoiman rakentamisluvalle.
17.7.2015 12.46
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ei suoraan kerro, kuinka kauan hän on valmis odottamaan Fortumia Fennovoiman ydinvoimaprojektin pelastajaksi.
Eduskunta oli asettanut ehdoksi, että Fennovoiman kotimainen omistus saadaan kuntoon kesäkuun loppuun mennessä. Rehn on pyörtänyt aiemmat puheensa siitä, että projekti raukeaa heti, jos ehto 60 prosentin kotimaisesta omistuksesta ei täyty.
Sen sijaan rakentamislupahakemuksen käsittely jatkuu. Nyt asia viedään seuraavaan valtioneuvoston istuntoon 6. elokuuta.
Onko tämä nyt se ihan lopullinen deadline?
"Totesin, että vien tämän seuraavaan valtioneuvoston istuntoon", Rehn vastaa Vihreälle Langalle Porin Suomi-Areenassa.
Rehniltä kysyttiin Porissa useaan kertaan, mikä sai hänet muuttamaan mielensä jatkoajan suhteen. Rehn vastasi ainoastaan noudattavansa oikeusvaltion periaatteita.
Fennovoiman uudeksi osakkaaksi yritettiin välissä kroatialaista Migrit Solarna Energijaa, mutta työ- ja elinkeinoministeriö ei pitänyt venäläisrahoitteista yhtiötä tarpeeksi kotimaisena. Hankkeen pelastajaksi odotetaan edelleen valtionyhtiö Fortumia, joka on kuitenkin asettanut ehdoksi jumissa olevien venäläisten vesivoimakauppojen onnistumisen. Fortum ei tänään kertonut mitään uutta neuvottelujen etenemisestä.
Sijoittaja toisensa jälkeen on vetäytynyt hankkeesta. Fennovoiman suomalaisomistajien Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Elina Engman kertoi Porissa, että yhtiö käytti useita konsulttiyhtiöitä uusien omistajien etsimiseen koko EU:n alueelta. Lopulta löydettiin kroatialaisyhtiö, joka ei kuitenkaan kelvannut ministeriölle.
Hanke ei siis vaikuta taloudellisesti kovin houkuttelevalta.
Onko Fennovoimasta tullut enemmän ulkopoliittinen kuin taloudellinen kysymys, ministeri Rehn?
"Tämä on ennen kaikkea energiapoliittinen kysymys. Totta kai kun puhutaan Suomen ja Venäjän välisestä yhteistyöstä on myös oma kansainvälisiin taloussuhteisiin liittyvä merkityksensä."
Rehn ei halua lähteä "arvuuttelemaan", mitä hankkeen kaatuminen merkitsisi Suomen ja Venäjän suhteille.
Vielä ministeriksi valintansa jälkeen Rehn kertoi Vihreälle Langalle suhtautuvansa kriittisesti Fennovoiman hankkeeseen.
Tweet