Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Sauli Niinistö osallistui Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaan Finlandia-talolla huhtikuussa 2018. Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Sauli Niinistö osallistui Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaan Finlandia-talolla huhtikuussa 2018.

Presidentti Niinistö: Rationaalisuus tasa-arvoa tärkeämpi naisten asepalveluksessa

6.6.2018 15.58

Jenni Leukumaavaara

Keskustelu naisten asepalveluksesta roihahti toukokuussa, kun puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) esitti naisten vapaaehtoisen asepalveluksen lopettamista tai jäädyttämistä säästösyistä.

Samoihin aikoihin entisen puolustusministerin Elisabeth Rehnin luotsaama ajatushautomo julkisti selvityksen, jossa ehdotettiin yleistä kansalaispalvelusta naisille ja miehille.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi politiikan toimittajien tapaamisessa Helsingissä keskiviikkona, että asiaa on ajateltava rationaalisesti. 

”Ymmärrän tämän tasa-arvonäkemyksen, mutta nyt täytyy kuitenkin miettiä myöskin rationaalisesti. Joudumme kysymään, että onko siitä että myöskin tytöt käyvät pakollisessa palveluksessa saatavissa niin suuri hyöty, että se kattaisi sen menetyksen että he ovat muualta pois vuoden tai puoli vuotta, opiskeluista tai työstä”, Niinistö sanoi.

Presidentti Niinistö arveli ministeri Niinistön ehdotuksen kummunneen ennen kaikkea budjettihuolesta, ei niinkään halusta vastustaa tasa-arvoa. Ehdotus nostatti kuitenkin kipakkaa palautetta.

Niinistö sanoi, ettei lähtisi ajamaan yleistä ase- tai kansalaispalvelusta ennen kuin on varmaa, että hyötyä olisi enemmän kuin haittaa.

”Kyllä aika varovainen olisin, vaikka siinä tasa-arvo ehkä vähän joutuisi eri asemaan.”


Niinistö puhui
tapaamisessa myös ilmastonmuutoksesta ja arktisesta puheenjohtajuudesta. Suomi toimii Arktisen neuvoston puheenjohtajana vielä tämän ja ensi vuoden.

Niinistö sanoi politiikan toimittajille pitämässään alustuksessa, että seuraavien kahdenkymmenen vuoden aikana määritellään merkittävästi maailman tulevaisuutta ja nyt horjuvaa maailmanjärjestystä. Sotilaallisista ja ilmastollisista jännitteistä voi olla seurauksena laajoja kansainvaelluksia.

Sekä konflikteissa että pakolaisuudessa ilmastonmuutoksella on kasvava rooli. Onko ilmastonmuutoksen torjunta yhä vain juhlapuheita, vai joko sanat muuttuvat teoiksi johtajien tapaamisissa?

”Kyllähän Pariisin sopimuksen osapuolet pyrkivät täyttämään velvoitteitaan ja ymmärtääkseni ottavat sen hyvin vakavasti. Kiinahan kärsii nyt jo suuresti saasteista ja ottaa senkin vuoksi asian varmasti vakavasti”, Niinistö vastasi Vihreän Langan kysymykseen. 


Niinistö korosti arktisten maiden yhteistyötä ilmasto-ongelmien taklaamisessa. Hänen mukaansa arktinen ongelma ymmärretään paitsi kahdeksassa arktisessa jäsenmaassa, myös ulkomailla.

”Kyetäänkö sitten toimimaan riittävässä mitassa, se on sitten toinen kysymys”, Niinistö sanoi.

Niinistö kertoi keskustelleensa molempien mahtimaiden presidenttien eli Venäjän Putinin ja Yhdysvaltain Trumpin kanssa mustasta hiilestä ja sen jäätä ja lunta sulattavissa vaikutuksista.

”Sain arvostelua, etten Washingtonin-vierailun aikana sanonut Trumpille, että se ilmastonmuutos on iso asia ja sinun täytyy nyt Pariisin sopimus hyväksyä. Jos olisin sen tehnyt, keskustelu olisi päättynyt siihen. Mutta kun selvitin mustaa hiiltä, keskustelumme jatkui pitkään ja oli ilo nähdä, että hän täysin ymmärsi. Trump sanoi, ettei ole ympäristövihamielinen ihminen.”

Niinistön mielestä etenkin Suomen kaltaisen pienen maan toimijan on tärkeämpää edetä pienin askelin oikeaan suuntaan kuin yrittää valtavia muutoksia.

maanpuolustus  presidentti  ilmastonmuutos 




Viite