Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Brittien EU-ero ei ole lietsonut samoja vaatimuksia muissa maissa. Kyselyiden mukaan EU:n kannatus itse asiassa kasvaa. ”Erityisesti Itä-Euroopan maat, joissa on flirttailtu eroajatuksilla, ovat muuttaneet mieltään”, sanoo Jyrki Katainen.Iiro Törmä

Brittien EU-ero ei ole lietsonut samoja vaatimuksia muissa maissa. Kyselyiden mukaan EU:n kannatus itse asiassa kasvaa. ”Erityisesti Itä-Euroopan maat, joissa on flirttailtu eroajatuksilla, ovat muuttaneet mieltään”, sanoo Jyrki Katainen.

Populisteja pelkäävät pääministerit ovat EU:n suurin uhka, sanoo Jyrki Katainen

29.1.2017 4.55

Riikka Suominen

Euroopan unionin jatko on tällä hetkellä kyseenalaistettu selvemmin kuin koskaan sen historiassa. Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump sanoo toivovansa unionin hajoamista. Tänä vuonna Euroopassa järjestetään kolmet vaalit: Hollannissa, Saksassa ja Ranskassa, joissa kampanjoidaan EU-vastaisuudella.

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen mukaan kriisi ei liity siihen että kansalaiset olisivat kääntäneet unionille selkänsä. Kataisen mielestä ongelmana ovat jäsenmaiden hallitukset, jotka populistien pelossa eivät uskalla puolustaa EU:n ydintä.

”Jos eduskunnat ja hallitukset eivät halua kehittää Eurooppaa ja kerro siitä, silloin EU:n olemassaolonoikeus katoaa, vaikka kansalaiset haluavatkin EU:n integraatiota.”

Kansalaisten tuki näkyy Kataisen mukaan esimerkiksi joulukuisessa eurobarometrissä. Se osoittaa, että tuki EU:lle ja yhteisvaluuta eurolle on vahvaa. Kansalaiset luottavat EU:hun enemmän kuin omien maidensa parlamentteihin ja puolet eurooppalaisista näkee EU:n tulevaisuuden valoisana. Useilla politiikan alueille kansalaiset haluavat jopa syventää EU:n yhteistyötä.


Kansallisten hallitusten arkuus seistä EU:n takana kärjistyy parhaillaan, kun osa jäsenmaista räikesti rikkoo Euroopan perinteisesti tärkeimpiä arvoja vastaan. Demokratiakehitys on tällä hetkellä vaarassa monessa Itä-Euroopan maassa.

Vakavin tilanne on Puolassa, jossa hallitus rajoittaa vapaata lehdistöä ja riippumatonta oikeuslaitosta. Muiden maiden johtajat eivät ole yhdessä vaatineet Puolaa tilille, kuten ne tekivät esimerkiksi Itävallan äärioikeistolaisen Jörg Haiderin kohdalla. Haider eristettiin EU-yhteistyöstä 2000-luvun alussa.

Nyt pääministerit sanovat toivovansa, että virkamiesten pyörittämä komissio hoitaisi Puolan tilanteen.

Kataisen mukaan pääministerit pelkäävät puolustaa EU:ta, koska lähes joka maassa EU-vastainen äärioikeisto on noussut.

”Loppuuko rohkeus, kun viiden prosentin kannatuksen populistit saavat viidentoista prosentin kannatuksen?” Katainen ihmettelee.

EU:n muilla toimielimillä on rajalliset mahdollisuudet rangaista Puolaa. Komissio on vaatinut Puolalta helmikuun loppuun mennessä selvitystä oikeusvaltion tilasta. Sen jälkeen yksi vaihtoehto on jäädyttää äänioikeus EU:n päätöksenteossa.

”Monet hallitukset ovat keskustelleet, kuinka halukkaita ne ovat rahoittamaan maita, joissa perusarvoja ei kunnioiteta. Se ei ole uhkailua vaan terve reaktio. ” Katainen sanoo.

Pidempi artikkeli EU:n tulevaisuudesta 3.2. ilmestyvässä Vihreässä Langassa.




Viite