Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
21.5.2015 14.29
Valiokunnan puheenjohtaja vaikuttaa siihen, miten ja missä järjestyksessä kansanedustajat valiokunnassa työskentelevät.
Siksi oppositiopuolueestakin tulevalla puheenjohtajalla on valtaa, vaikka asiat valiokunnan käsittelyyn tulevat hallitukselta, sanoo eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä Turun yliopistosta.
Hänen mukaansa puheenjohtaja käyttää merkittävää valtaa siinä, keitä asiantuntijoita valiokunta kutsuu kuultaviksi ja millaisia muutospaineita hallituksen esitykseen niiden vuoksi kohdistuu.
”Ympäristövaliokunta on hyvä esimerkki siitä, miten puheenjohtaja voi kutsua kuultaviksi enemmän joko ympäristöjärjestöjen tai teollisuuden edustajia.”
Jokisipilä toteaa, että kansanedustajien varsinainen työ tehdään valiokunnissa. Niissä kaikkien puolueiden edustajat työskentelevät yhdessä, toisin kuin suuren salin keskusteluissa.
Ympäristövaliokunnan edellinen puheenjohtaja Martti Korhonen (vas) sanoo, että puheenjohtajan vaikutusmahdollisuudet ovat hyvät. Tietoa saa, jos sitä pyytää.
”Valta riippuu siitä, kuinka paljon puheenjohtaja on yhteydessä asioiden valmisteluvaiheessa virkamiehiin ja ministeriöön ja kuinka hyvin hän tuntee taustasubstanssin.”
Hänen mukaansa ympäristövaliokunta pystyy vaikuttamaan esimerkiksi budjettiin, jos se onnistuu luomaan yhteisen linjan. Tämä sujui Korhosen mukaan hyvin viime kaudella.
Tweet