Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Maxim Usik

Kuvituskuva
Maxim Usik

Näin lobbaat aurinkopaneelit taloyhtiöösi

17.7.2016 12.40

Vesa Sisättö

Suomessa huomattava osa sähköstä voitaisiin saada auringosta. Aloita energiavallankumous kotikerrostalosi katolta Vihreän Langan ohjeilla.

1. Motivoi itsesi
Suomessa on 80 000 asunto-osakeyhtiötä. Niissä asuu lähes kaksi miljoonaa ihmistä. Jotta suomalainen energiankulutus saadaan päästöttömäksi, täytyy nämä kiinteistöt saadaan mukaan. Aurinkopaneelit lisäävät laajemminkin uusiutuvan energian sosiaalista hyväksyntää.

”Tutkimustulokset osoittavat, että, kun ihminen alkaa sähkön tuottajaksi, hän kiinnostuu myös energian säästämisestä. Havaitaan, ettei sähkö tulekaan töpselistä”, sanoo vuorovaikutusjohtaja Karoliina Auvinen Smart Energy Transition -hankkeesta.

2. Selvitä paisteen määrä
Selvitä ensin sopiiko aurinkosähköjärjestelmä yhtiöösi.

”Taloyhtiön katoille pitäisi paistaa aurinko pitkin päivää esteettä. Mikä tahansa aurinkopaneeleja varjostava asia vähentää sähköntuottoa merkittävästi”, kertoo tietokirjailija ja energia-asiantuntija Janne Käpylehto. Häneltä on juuri ilmestynyt teos Auringosta sähköt kotiin, kerrostaloon ja yritykseen.

Maantieteellisellä sijainnilla ei ole paljon merkitystä. Aurinkopaneelit tuottavat Rovaniemellä kymmenen prosenttia vähemmän sähköä vuositasolla kuin Helsingissä. Kolmena pimeimpänä kuukautena aurinkosähkön tuotto on vain viisi prosenttia kesäkuukausista. Aurinkovoima kannattaa Suomessa silti.

3. Arvioi kulutus
Sähkönkulutuksen pitää olla riittävän suuri, jotta omat aurinkopaneelit kannattavat. Helpoin tapa taloyhtiössä on tuottaa sähkö kiinteistöliittymään ja siten vähentää sen sähkölaskua. Usein aurinkosähkö kannattaa, jos taloyhtiössä on koneellinen ilmastointi. Samoin, jos yhtiössä on vuokratiloja, jotka maksavat sähköstään taloyhtiölle.

”Yleensä kiinteistösähköä kuluu taloyhtiöissä maltillisesti. Kannattaa selvittää kiinteistösähkön tunnittainen käyttöprofiili aurinkosähkösuunnitelman pohjaksi”, kertoo energia-asiantuntija Petri Pylsy Kiinteistöliitosta.

4. Vakuuta päättäjät
Vakuuta taloyhtiösi hallitus ja isännöitsijä hankkeestasi. Aurinkopaneelit ovat investointi, josta päätetään yhtiökokouksessa. Hallitus kuuntelee yleensä isännöitsijää ja yhtiökokous taas hallitusta. Ensiksi on tehtävä selvitys.

”Selvityksestä pitää käydä ilmi asennustavan ja järjestelmäkoon lisäksi, kannattaako aurinkopaneelien asentaminen kyseiseen taloyhtiöön”, Käpylehto kuvaa.

Tarkempaa selvitystä voi edeltää esiarviointi. Esiarviointi ei yleensä maksa mitään, varsinaisen selvityksen hinta on noin 500 euroa.

Toteutusajankohta kannattaa sovittaa taloyhtiön kunnossapitosuunnitelmaan.

”Aurinkosähköjärjestelmää ei kannata asentaa juuri ennen vesikattoremonttia”, muistuttaa Pylsy.

5. Keskustele
”Asukkaille on syytä järjestää infotilaisuus, jossa voidaan jakaa tietoa ja keskustella aurinkosähköjärjestelmän hankinnasta”, ehdottaa Pylsy.

Infotilaisuus kannattaa järjestää ennen asian käsittelyä yhtiökokouksessa.

”Keskustelemalla osakkaiden kesken voidaan selvittää myös se, millaisia kriteerejä ihmisillä on, esimerkiksi kuinka nopeasti investoinnin pitää maksaa itsensä takaisin”, Pylsy kuvaa. Hänen mukaansa ihmiset arvioivat tämän ajan usein noin 10 vuodeksi.

6. Lobbaa tiedolla
Aurinkopaneeleista tehty selvitys on tärkeä väline, kun yhtiökokousta puhutaan hankkeen puolelle.

”Hyvässä selvityksessä on selkeät laskelmat kannattavuudesta. Siinä on myös valmiina vastaukset kysymyksiin, joita yhtiökokouksessa kuitenkin tullaan esittämään. Tehdäänkö kattoon reikiä? Kuka maksaa paneelien poiston remontin ajaksi? Kuka vastaa, että paneelit pysyvät katolla?” Käpylehto luettelee.

”Toinen hyvä argumentti on se, että omat aurinkopaneelit antavat taloyhtiöstä edistyksellisen kuvan. Tällainen tulevaisuuteen, omavaraisuuteen ja uusiutuviin energiamuotoihin suuntautuva asenne nostaa taloyhtiön arvoa.”

”Asunnon sijainti, sijainti ja sijainti ovat varmaankin edelleen tärkeimmät kriteerit asunnon ostajalle, mutta varmasti on ryhmä ihmisiä, joille aurinkosähköjärjestelmä on houkutteleva kriteeri”, Pylsy sanoo.

7. Tarkista luvat
Aurinkopaneelit eivät yleensä vaadi lupaa rakennusvalvonnalta.

”Tämä kannattaa varmistaa soittamalla rakennusvalvontaan. Kuntien käytännöt vaihtelevat. Paikka ratkaisee. Luvituksen piiriin mennään, jos kiinteistö on suojeltu tai erityisen näkyvällä paikalla, vaikkapa Mannerheimintiellä ja panelisto näkyisi kadulle”, Käpylehto sanoo.

Lisäksi aurinkosähköjärjestelmä vaatii verkkoonkytkentäluvan, mutta sen hoitaa järjestelmän asentaja.

8. Mitoita oikein
Hankittava järjestelmä tulee mitoittaa yhtiön tarpeisiin.  Järjestelmien tehot liikkuvat 5–50 kilowatin välillä. Alle viiden kilowatin järjestelmät eivät ole kannattavia.

Kerrostaloyhtiön tyypillisen 15 kilowatin aurinkosähköjärjestelmän hinta on alle 30 000 euroa avaimet käteen -periaatteella.

”Olennaista on että tuotettu sähkö käytetään pääosin itse. Takaisinmaksuajasta puhuttaessa täytyy aina muistaa pitkä tekninen käyttöikä – yli 40 vuotta. Järjestelmä maksaa itsensä takaisin noin 15 vuodessa taustaoletuksista riippuen”, Janne Käpylehto sanoo.

9. Kilpailuta yritykset
Aurinkosähköjärjestelmä kannattaa ehdottomasti tilata avaimet käteen -periaatteella.

”Alalla toimii lukuisia firmoja, ja uusia on tullut tänä vuonna runsaasti. Kannattaa hankkia tarjous vähintään kolmelta yritykseltä”, Käpylehto neuvoo.

”Rivitaloyhtiössä aurinkosähkön tuottaminen voi kannattaa asuntokohtaisesti, jos yhtiö ei ole kaukolämpöverkossa ja lämmin käyttövesi tehdään sähköllä tai lämpöpumpulla”.

10. Harkitse omaa
Jos taloyhtiö ei lämpene aurinkopaneeleille, voit yrittää hakea lupaa laittaa omat, yksityiseen käyttöön tarkoitetut paneelit katolle. Koska osakkaita pitää kohdella yhdenvertaisesti, katolla pitää periaatteessa olla tilaa kaikkien paneeleille. Yksittäiseen huoneistoon kytkettyä järjestelmää on vaikea saada kannattavaksi.

”Minulla on yksityinen 3,5 kilowatin nimellistehoinen järjestelmä kerrostalon katolla”, kertoo Janne Käpylehto.

”Se oli pitkään harrastusluontoista toimintaa, koska myyn suuren osan sähköstä surkeaan hintaan sähköyhtiölle. Järjestelmästäni tuli kannattava kun hankin sähköauton, jota voin ladata aurinkosähkölläni.”

11. Onnittele itseäsi
Jos onnistut hankkeessasi, onnittelut! Olette lähienergian ja energiademokratian etulinjassa.

”Viimeiset 10 vuotta kaikki energiakeskustelu on ollut kurjaan ja ikävää, lähinnä ydinvoimasta kiistelyä. Energiasta pitää tehdä hauskaa, osallistavaa ja mielenkiintoista. Taloyhtiön omat aurinkopaneelit edustavat tällaista energiapolitiikkaa”, Käpylehto tiivistää.

Kirjoitus on julkaistu alun perin 17. kesäkuuta ilmestyneessä Vihreä Lanka -lehdessä.

maailmanparannuskoulu  aurinkoenergia  aurinkopaneeli 




Viite