Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Mistä rahat ja kenelle jaetaan? Opposition varjobudjetit pähkinänkuoressa

15.11.2017 13.38

Vihreä Lanka

Opposition varjobudjettien tärkeimmät luvut on kerätty tähän juttuun. Yhteistä on paljon, vaikka ideologiset erot pilkottavatkin.

Kaikki oppositiopuolueet vaativat esimerkiksi tehottomien tai haitallisten yritystukien perkaamista ja karsimista. Budjeteissa toistuvat myös listaamattomien yhtiöiden verohelpotusten tiukentaminen ja harmaan talouden vastustaminen.

Kaikki myös antaisivat lisärahaa koulutukseen ja tutkimukseen. Tekesille ohjattaisiin keskimäärin 10-40 miljoonaa euroa.

Varjobudjettien menojen kattaminen juuri yritystukileikkauksilla tai veronkierron kitkemisellä on looginen ratkaisu, sillä näin budjetin laatijan ei tarvitse astua suuren ihmisjoukon varpaille.

Etenkin harmaan talouden hillinnästä ja erilaisista tehostamistoimista varjobudjetin tulopuolelle kerätyt lisämiljoonat ovat kuitenkin myös alttiita kritiikille.

Esimerkiksi entinen oikeistolaisen Libera-ajatuspajan johtaja Heikki Pursiainen pilkkasi demarien vaihtoehtobudjettiin kerättyä lisärahoitusta Twitterissä mielikuvitusrahaksi.

Siinä, mistä rahaa otetaan, löytyy erojakin.

Vasemmistopuolueilla menojen kattamisessa korostuu verotus, vasemmistoliitto tosin laskee paljon myös kiky-huojennusten perumisen varaan. Kristilliset taas luottaa sokerin ja alkoholin veroon poikkeuksellisen vahvasti. Perussuomalaiset leikkaisi kehitysavun. Rkp taas haluaisi kustantaa ansiotuloveroalen alv:n korotuksella.


SDP

Tärkeimmät luvut:

  • Veropohjaa tiivistämällä 1,1 miljardin lisätulot. Keinoina esimerkiksi listaamattomien yhtiöiden osinkoverojen huojennuksen supistaminen, yrittäjävähennyksen peruminen ja pääomatulojen verotuksen kiristäminen.  
  • Kehitysyhteistyöhön 100 miljoonaa euroa lisää.
  • Velkamäärä 170 miljoonaa pienempi kuin hallituksella.

Pähkinänkuoressa: Laajin vaihtoehtobudjettikirja. Arvostelun alle joutunut erityisesti suuret tulo-odotukset harmaan talouden torjunnasta (200 miljoonaa euroa).


VIHREÄT

Tärkeimmät luvut:

  • Köyhyyspaketti 646 miljoonaa euroa: Kelan etuuksien palauttaminen indeksiin sekä viime vuoden jäädytysten ja leikkausten peruminen, opintotuen korotus, asumistuen leikkausten peruutus.
  • Koulutukseen puoli miljardia euroa: subjektiivinen päivähoito-oikeus ja ryhmäkokojen pienentäminen (50 miljoonaa euroa), peruskoulun laadun ja tasa-arvon parantaminen (70 miljoonaa euroa).
  • Rahat haitallisten yritystukien ja verohuojennusten karsimisesta sekä kilometri- ja työmatkakorvauksen leikkaamisesta.

Pähkinänkuoressa: Vihreiden hallituskauden alusta ajama vaihtoehtobudjettilinja pitää: rahaa koulutukseen ja eriarvoisuuden torjuntaan. Erityisesti yritystukihanoja kiinni.


VASEMMISTO

Tärkeimmät luvut:

  • 1232 miljoonan euron yhdenvertaisuuspaketti, johon sisältyy esimerkiksi työmarkkinatuen, peruspäivärahan, kansan- ja takuueläkkeen kohdistuvien leikkausten peruutukset. Opintorahaa ylös, terveyskeskusmaksu pois.
  • Kehitysyhteistyö- ja ilmastorahoitukseen 120 miljoonaa
  • Vasemmisto rahoittaisi budjettiaan pääomatulo- ja osinkoverouudistuksella (297 miljoonaa euroa), ansiotuloveromuutoksella (340 miljoonaa) ja kiky-sopimuksen maksumuutosten perumisella (800 miljoonaa)

Pähkinänkuoressa: Vasemmisto ja vihreät pitkälti samoilla linjoilla menojen lisäyksissä. Vasemmisto rokottaisi rahat yrityksiltä ja omistajilta.


PERUSSUOMALAISET 

Tärkeimmät luvut:

  • Kehitysyhteistyömalli, joka perustuisi kansalaisten vapaaehtoiseen rahoittamiseen. Näin saataisiin 550 miljoonan euron säästöt.
  • Varallisuusvero varakkaimmalta kymmenykseltä. Suursäätiöt ja -yhdistykset verolle. Uudistus koskisi yli 100 000 euron pääomatuloja hankkineita säätiöitä ja yhdistyksiä.
  • Ylen rahoituksesta 50 miljoonaa pois. STT:lle 3 miljoonaa valtion rahaa.

Pähkinänkuoressa: Perussuomalaiset jakaisi kehitysapuun ja turvapaikanhakijoille suunnatut rahat Suomen kansalaisille.


KRISTILLISDEMOKRAATIT

Tärkeimmät luvut:

  • Muun muassa lapsilisän korotukseen ja perheellisten opiskelijoiden huoltajalisään korotukseen 104 miljoonaa euroa. Eläkkeiden korotukseen ja vanhustenhoitoon 220 miljoonaa.
  • Noin 155 miljoonaa euroa koulutukseen ja tutkimukseen.
  • Rahoitus pääosin haittaveroilla, kuten sokeri- ja alkoholiverolla (400 miljoonaa euroa). Lisäksi vero- ja yritystukien vähentämisellä (80 miljoonaa), ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennyselpoisuuden puolituksella (104 miljoonaa).

Pähkinänkuoressa: Rahaa vanhuksille ja lapsiperheille. Kovat odotukset siitä, että rahaa saadaan paheita verottamalla.


RKP

Keskeiset rahasummat:

  • Ansiotuloverotusta alas ja eläkkeitä ylös 430 miljoonalla. Koulutukseen noin 150 miljoonaa euroa lisää, kehitysapuun noin 70 miljoonaa lisää, eroon lainoista ja Finfundin rahoituksesta.
  • Puolue rahoittaisi menoja muun muassa arvonlisäveron korotuksella (430 miljoonaa), autoveroalennuksen ja ensiasunnon verovapauden poistamisella (210 miljoonaa), energiaverotuen poistolla (230 miljoonaa) ja valtioneuvoston kärkihankkeiden leikkaamisella (230 miljoonaa euroa)

Pähkinänkuoressa: Verotusta ansiotulosta kulutukseen, kehitysapua vahvemmaksi ja verotukia pois.

budjetti  vaihtoehtobudjetti  eduskunta  talous  opintotuki  yritystuki 




Viite