Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Iiro Törmä
Radikaali sanoma. Pappi Kai Sadinmaan kyltti häiritsi poliisin mukaan itsenäisyyspäivän mielenosoituksia niin paljon, että hänet poistettiin Helsingin Kansalaistorilta. Kotikulmillaan Kalliossa hän saa rauhassa pitää kylttiään.
17.12.2015 9.46
Pastori Kai Sadinmaa, miksi julistat, että ”Rakasta maahanmuuttajaa”?
”Julistan sitä mitä minun pappina pitääkin. Kirkon ja kristityn velvollisuus on nostaa esiin niiden ihmisarvoa, joilla se on uhattuna. Kyltti on herättänyt vihaa ja raivoa jopa seurakuntatyöntekijöiden joukossa. Onko Raamatun viesti lähimmäisen rakastamisesta liikaa vaadittu? Maahanmuuttopolitiikan toteuttamiseen en ota kantaa.”
Miksi maahanmuuttajaa pitäisi rakastaa?
”Harva rakastaa jokaista suomalaistakaan. Tässä ajassa maahanmuuttajia demonisoidaan systemaattisesti. Jatkuvasti tuodaan esiin negatiivista puhetta islamista ja maahanmuuttajista. Se on vaarallista, koska sanoilla luomme sen, mikä on normaalia. Ei voi ylikorostaa sanojen merkitystä. Sen jälkiä nähdään nyt, taas uutisoidaan yhdestä tuhopolton yrityksestä.”
Esiinnyit saman kyltin kanssa itsenäisyyspäivänä Helsingissä kun maahanmuuttovastaiset tahot pitivät mielenosoituksiaan. Miten viestiisi suhtauduttiin?
”Päivän mielenosoituksissa minua haastettiin ja lopulta poliisi uhkasi minua sakolla tai kiinniotolla ellen poistu paikalta.
Illalla seisoin sateessa Runeberginkadulla kylttini kanssa, kun 400 enemmän tai vähemmän fasistia marssi soihtukulkueessa ohi. Minulle näytettiin käsimerkkejä ja tultiin aivan lähelle raivosta puhkuen. Silloin ajattelin, että kohta lasahtaa. Seisoin vain hiljaa, en katsonut kohti ja yritin hengittää syvään. Se oli kauheaa, mutta mitään ei kuitenkaan sattunut. Ehkä papin tunnuksiani kuitenkin kunnioitettiin.”
Teet performanssisi liperit kaulassa. Toimitko pastorina vai yksityishenkilönä?
”Kun minulla on tunnukset niin pappeus korostuu. Vaikken ole tällä hetkellä kirkon virassa, niin koen olevani hengen mies. Pappina ja kristittynä koen velvollisuudekseni korottaa ääneni.”
Olet jo vuosia puhunut hartauksissa politiikkaa. Miten pappeus ja politiikka sopivat yhteen?
”Eivät ne ole vieraita toiselleen. Kristillisessä sanomassa on voimakas yhteiskunnallinen ulottuvuus. Minua on kritisoitu poliittisuudesta, vaikka kirkko väistämättä on poliittinen instituutio. Haluan avata sitä. Mestarimme Jeesuskin toi keskiöön syrjäytyneitä ihmisiä, sanoi, katsokaa tätä, ja yksilön kautta haastoi yhteiskunnan syrjivät rakenteet. Olen esimerkiksi nostanut esiin romanikerjäläisten asemaa kerjäämällä itse rautatieaseman edessä.”
Olit kevään eduskuntavaaleissa vasemmistoliiton ehdokkaana. Aiotko vielä jatkaa politiikassa?
”En tällä hetkellä. Vaikka performanssini ovat poliittisia, niin ehkei puoluepolitiikka ole juttuni. En ole minkään puolueen jäsen.”
Mikä on paras tapa osoittaa mieltään rasismia vastaan?
”Kaikki tavat, jotka muistuttavat maahanmuuttajien ihmisarvosta. Moni voi ajatella vastustavansa rasismia, mutta jollemme ota kantaa, niin silloin olemme osallisia rasismin lisääntymiseen.”
Voisiko kyltissäsi lukea ”Rakasta rasistia”?
”Voisi. Rakasta maahanmuuttokriitikkoa voisi olla poliittisesti korrektimpi. Tottakai heilläkin on ihmisarvo. Olen jutellut heidän kanssaan ja huomaan, että silloin oma ymmärrykseni heitä kohtaan kasvaa. Keskusteluyhteys on nyt yhteiskunnassa vaakalaudalla. Jos se katkeaa, olemme hukassa.”
Tweet