Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Lehtikuva
Poliisi tutkii. 80 ihmistä evakuoitiin tulipalon vuoksi Rautaharkon vastaanottokeskuksesta Tampereella aamuyöllä 10.12. (Tarkennus klo 16.40: Alunperin Rautaharkon paloa tutkittiin tuhotyönä, mutta poliisi on ilmoittanut, että syy on saattanut olla varomaton tulenkäsittely.)
17.12.2015 14.35
Kymmenkunta vastaanottokeskusta on yritetty polttaa ja useita turvapaikanhakijoita on pahoinpidelty tänä syksynä. Uusnatsistinen Suomen vastarintaliike järjestää katupartioita ainakin viidessä kaupungissa, ja sosiaalisessa mediassa yllytetään väkivaltaan turvapaikanhakijoita kohtaan.
Kouvolassa käräjäoikeus katsoi, että hätämajoitustilaan polttopullon heittäneen miehen motiivi oli rasistinen. Hyökkäyksillä ei ole todettu olevan yhteyttä Suomen vastarintaliikkeeseen.
Sisäministeriön mukaan terrorismi on väkivaltaa poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja levottomuuden tai pelon aiheuttamiseksi. Poliisi ja poliitikot eivät kuitenkaan halua kutsua hyökkäyksiä vastaanottokeskuksiin terrorismiksi.
”Kysymyksessä on lähtökohtaisesti hyvin vakava rikos”, Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva sanoo polttopulloiskuista.
Hänen mukaansa viranomaisten toiminnalle ei ole oleellista, täyttyykö rikoslain terrorismin määritelmä. Siitä päättää viime kädessä oikeuslaitos.
Suojelupoliisi seuraa myös Suomen vastarintaliikettä, mutta ei ota kantaa minkään yksittäisen Suomessa toimivan liikkeen aiheuttamaan uhkaan. Portaankorvan mukaan ei ole merkitystä, onko liikkeen ideologia kansallissosialistinen.
”Mikään ideologia ei automaattisesti ole uhka, vaan uhkaa kansalliselle turvallisuudelle voi aiheuttaa toiminta, jolla asiaa ajetaan.”
Suojelupoliisin näkemys on, että mikään suomalainen ääriliike ei tällä hetkellä ole uhka valtion turvallisuudelle. Niiden ympärillä esiintyy kuitenkin aika ajoin tapahtumia, jotka ovat joko rikoslain mukaan tuomittavia tai muuten paheksuttavia.
Poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta sanoi MTV:lle viime viikolla, että ”polttopulloilla leikkiminen” on vakava asia.
Eikö tekojen kutsuminen leikkimiseksi ole niiden vähättelyä?
”Tarkoitamme, että polttopullojen kanssa touhuaminen on vakava rikos. Emme väheksy sitä tai puolusta yksittäisiä henkilöitä”, Savolainen sanoo Vihreälle Langalle.
Hänen mukaansa kiinni saadut tekijät eivät ole toimineet järjestäytyneesti.
”Ihmiset eivät ymmärrä, vaan lähtevät kaiken maailman juttuihin mukaan. Usein ne ovat olleet päihtyneitä suomalaisia miehiä.”
Poliisin puheissa toistuu käsitys, että turvapaikanhakijoita vastaan hyökkäävät eivät ymmärrä, mitä he tekevät.
Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok) on kuitenkin sitä mieltä, että poliisi ei ole vähätellyt rikoksia.
Myöskään Tolvanen, siviiliammatiltaan poliisi, ei kutsu tekoja terrorismiksi.
”Se on arvomaailmassani jotain ihan toista.”
Tolvasen mukaan hallituksen ja kansanedustajien tulee tuomiota kaikki rikokset, ja niin on hänen mukaansa tehtykin.
Suomen vastarintaliikkeen katupartiointia hän ei hyväksy. Sen kriminalisointi olisi kuitenkin vaikeaa vapaassa yhteiskunnassa. Tolvasen mukana poliisi puuttuu partiointiin, jos osallistujat käyttäytyvät uhkaavasti tai ovat aseistautuneita.
Internetin vihapuhe saattaa Tolvasen mukaan yllyttää fyysiseen väkivaltaan turvapaikanhakijoita kohtaan. Hän toteaa kuitenkin, ettei tiedä, ovatko iskuista kiinni jääneet olleet aktiivisia myös netissä.
Myös kehitysjohtaja Pekka Nuutinen Maahanmuuttovirastosta sanoo, että yhteiskunnan ilmapiiri luo taustan ja puitteet teoille.
”Ilmapiiri saattaa tällä hetkellä olla aika kova.”
Nuutinen ei kuitenkaan usko, että yleisesti ottaen on kovin vaarallista olla turvapaikanhakija Suomessa. Uhkat ovat tapaus- ja tilannekohtaisia.
Maahanmuuttovirasto ja Poliisihallitus arvioivat joulu-tammikuun aikana kaikkien vastaanottokeskusten turvallisuuden.
Kouvolassa mies heitti polttopullon hätämajoitustilan ovelle. Oikeus katsoi, että motiivi oli rasistinen. Mies tuomittiin vuodeksi vankeuteen tuhotyön yrityksestä.
Oulussa vastaanottokeskus yritettiin sytyttää polttopulloilla.
Ylivieskassa heitettiin polttopulloja opiston seinään, jossa asuu alaikäisiä turvapaikanhakijoita.
Siilinjärvellä heitettiin kaksi savukranaattia hätämajoitustilan ulko-ovelle.
Imatran vastaanottokeskusta häirittiin savupommilla.
Lahdessa ihmisjoukko heitti ilotulitteita kohti bussia, joka kuljetti turvapaikanhakijoita.
Lammilla vastaanottokeskuksena toimiva kerrostalo yritettiin sytyttää tuleen.
Tampereella vastaanottokeskus sytytettiin tuleen ja asukkaat jouduttiin evakuoimaan.
Raumalla sytytettiin tulipalo kerrostalossa, johon on tulossa turvapaikanhakijoiden majoitustila.
Kankaanpäässä sytytettiin vastaanottokeskukseksi tarkoitettu talo. Se tuhoutui palossa täysin.
Suurinta osaa tapauksista tutkitaan törkeänä tuhotyönä tai sen yrityksenä. Lähde: MTV
Jutun kuvatekstiä päivitetty klo 16.40.
Tweet