Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

pirkon.info

valinta. Pirkko Ruohonen-Lernerillä on hyvät mahdollisuudet päästä sekä kansanedustajaksi että varasijalta europarlamenttiin.pirkon.info

valinta. Pirkko Ruohonen-Lernerillä on hyvät mahdollisuudet päästä sekä kansanedustajaksi että varasijalta europarlamenttiin.

Mikael Pentikäinen ja 19 muuta, jotka voivat nousta europarlamenttiin

23.3.2015 16.54

Annakaisa Suni

Neljän viikon päästä pidettävät eduskuntavaalit saattavat myllätä suomalaisten europarlamentaarikkojen rivit uusiksi.

Suomen kolmestatoista mepistä kolme on ehdolla eduskuntaan: keskustan Olli Rehn ja Paavo Väyrynen sekä perussuomalaisten Sampo Terho.

Paavo Väyrynen on ilmoittanut, että hän jättää europarlamentin vain, jos pääsee ministeriksi. Pelkkä kansanedustajuus ei riitä. Olli Rehniä taas pidetään yhtenä keskustan varmimmista ministerinimistä. Europarlamenttiin varasijalla olevilla keskustalaisilla on todennäköisesti edessään vaalien ja hallitusneuvottelujen mittainen jännitys noususta mepiksi.

Keskustan ensimmäisellä varasijalla on viime vaaleissa pudonnut, kokenut europarlamentaarikko Hannu Takkula. Hän on itsekin ehdolla eduskuntavaaleissa, samoin kuin toisella varasijalla oleva kansanedustaja Elsi Katainen.

Jos heistä jompi kumpi pääsee eduskuntaan ja valitsee Arkadianmäen Brysselin sijaan, on seuraavana vuorossa Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja, Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen.

Keskustan meppinäkymiä hämärtää se, että myös seuraavilla varasijoilla europarlamenttiin olevat kansanedustajat Mirja Vehkaperä, Antti Kaikkonen ja Timo Kaunisto sekä eurovaaleissa kymmenenneksi eniten ääniä saanut Hanna Kosonen ovat ehdolla eduskuntavaaleissa. Eduskuntavaaleissa läpi menevä ehdokas voi päättää, ryhtyykö kansanedustajaksi vai varasijalta mepiksi.

Keskustalaisista yhdenneksitoista eniten ääniä, 3 596, saanut Elina Lappalainen on Mikael Pentikäisen jälkeen seuraava, joka ei ole ehdolla eduskuntavaaleissa. Hän voisi siis nousta europarlamenttiin kahdeksannelta varasijalta.

Jos Sampo Terho pääsee eduskuntaan, on perussuomalaisten ensimmäisellä varasijalla europarlamenttiin kansanedustaja, eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalta pois siirretty Pirkko Ruohonen-Lerner. Jos Ruohonen-Lerner pääsee läpi eduskuntavaaleissa ja jää Suomeen, on seuraavana kd:stä loikannut entinen ministeri Toimi Kankaanniemi.

Myös Kankaanniemi on ehdolla eduskuntavaaleissa, samoin kuin hänen jälkeensä varasijoilla olevat Juho Eerola, Laura Huhtasaari, Pirkko Mattila ja Maria Tolppanen. Huhtasaarta lukuun ottamatta kaikki ovat istuvia kansanedustajia.

Eduskuntaan ovat ehdolla myös seuraavilta varasijoilta Mauno Vanhala sekä kansanedustaja Anne Louhelainen. Seuraavalla varasijalla oleva kansanedustaja Juha Väätäinen ei ole ehdolla eduskuntavaaleissa. Hän on kertonut olevansa sairaslomalla syövän takia.

Väätäisen jälkeen varasijoilla ovat kansanedustajat, eduskuntaan uudelleen pyrkivät Maria Lohela ja Kimmo Kivelä sekä Erkki Havansi, joka ei ole ehdolla eduskuntavaaleissa. Havansi sai eurovaaleissa 3 421 ääntä, 14. eniten perussuomalaisista.

Europarlamenttiin saattaa siis tänä keväänä nousta uusia suomalaismeppejä, joiden äänimäärät olivat viime kevään eurovaaleissa kaukana kärjestä.

Istuvat mepit Rehn, Terho ja Väyrynen tekevät paljon vaalityötä Suomessa. Heitä ei kuitenkaan hyllytetä europarlamentista kampanjan ajaksi, vaan he voivat nostaa mepin palkkaa siihen asti, kunnes vaalien tai hallitusneuvottelujen tulos on selvillä.

 

eduskuntavaalit 2015 




Viite