Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Lähteekö köyhyys työtä tekemällä? Matalapalkkatyön rooli köyhyyden torjunnassa jakaa Outi Alanko-Kahiluodon ja Antero Vartian mielipiteitä.Iiro Törmä

Lähteekö köyhyys työtä tekemällä? Matalapalkkatyön rooli köyhyyden torjunnassa jakaa Outi Alanko-Kahiluodon ja Antero Vartian mielipiteitä.

Lähteekö köyhyys työtä tekemällä?

13.12.2017 17.14

Riikka Suominen

”Hyvinvointivaltio perustuu sille, että kyllin moni tekee töitä. Vain se mahdollistaa julkiset palvelut”, sanoo vihreiden kansanedustaja Antero Vartia

Vartian näkemykset pienipalkkaisista töistä ovat herättäneet vilkasta keskustelua. Julkisen rahoituksen vuoksi tarvitaan lisää työpaikkoja yksityiselle sektorille. Niitä tulee Vartiasta luoda matalapalkka-aloille.

”Tällä hetkellä työmarkkinat kohtelevat epäreilusti heikosti koulutettuja. Heidän mahdollisuutensa työllistyä ovat huonot. Tarvitaan lisää matalapalkkatöitä. Se ei tarkoita, että lasketaan palkkoja, vaan että luodaan lisää matalan tuottavuuden työpaikkoja.”

Palkan päälle voidaan Vartian mielestä hyvin maksaa tukea. Näin työttömät pääsevät töihin ja heidän tulotasonsa kasvaa.


Vartia kannatti
ennen perustuloa, mutta on muuttanut mielensä. Nyt hän kannattaa osallisuustuloa.

”En enää usko täydelliseen vastikkeettomuuteen. Se saattaa olla karhunpalvelus heikoimmassa asemassa oleville.”

Hänestä vihreiden pitäisi pohtia, voiko puolue perustulon myötä hyväksyä  uudet työsopimukset nykyistä alhaisemmilla palkoilla. ”Minusta se olisi vaikeasti työllistyvien etu.”

Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on jyrkästi eri mieltä.

”Pienten palkkojen leikkaaminen ei voi olla vihreän politiikan tavoite.”

Hän muistuttaa, että palkallaan pärjäämättömien määrä on kasvanut.

”On kokopäivätyös
sä käyviä, joiden palkka jää alle 2 000 euron kuussa. Meillä on puoli miljoonaa ihmistä, jotka käyvät töissä, mutta joutuvat tukeutumaan asumis- ja toimeentulotukeen. Varsinkaan heidän vuokseen ei voi hilata palkkoja alaspäin, jos perustulo tulee.

Alanko-Kahiluoto ei pidä hokemasta, että työ on parasta sosiaaliturvaa.

”Se pätee niihin, jotka ovat työelämässä. Perustuslaki takaa perusturvan myös niille, jotka eivät pysty tekemään työtä. Työstä puhuminen hämärtää, mistä sosiaaliturvassa on kyse.”


Tällä hallituskaudella toimeentulotukea
hakevien määrä on kasvanut. Siksi perusturvaa pitää nostaa paremmalle tasolle. Tärkein tavoite on perustulo, joka korvaisi nykyisen perusturvan.

”Jos ihmiset voivat hyvin ja palvelut toimivat, tehdyn työn määrä kasvaa”, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Vartia on valmis karsimaan keskiluokan palveluista.

”Tulevaisuudessa pienemmän porukan pitää mahdollistaa palvelut suurelle porukalle. Sen vuoksi on välttämätön hakea julkisen sektorin säästöjä. Nyt iso osa tulonsiirroista otetaan keskiluokalta ja jaetaan keskiluokalle. Se ei hyödytä köyhiä, päin vastoin.”


Yhtä mieltä kansanedustajat
ovat siitä, että tuloveroa pitää keventää ja verottaa sen sijaan saastutusta. Varallisuuden verotus, kuten kiinteistövero, keräävät kannatusta.

”Voimme nostaa myös haittaveroja ja laskea samalla pienituloisten veroja yhtä paljon”, Vartia sanoo. 

köyhyys  perustulo  perusturva  osallisuustulo  outi alanko-kahiluoto  Antero Vartia 




Viite