Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Iiro Törmä
Miten maistui? Lanka arvio TTIP-tilaisuudet.
12.12.2014 17.42
Vihreä Lanka vieraili torstaina ja perjantaina kolmessa Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa, joissa käsiteltiin EU:n ja Yhdysvaltojen välille neuvoteltavaa vapaakauppasopimusta, TTIP:tä.
Tilaisuus: Ulkoministeriön kuuleminen Pikkuparlamentin auditoriossa torstaina 11.12.
Erityistä tilasta: Taustalla taulussa twitter-keskustelu, jota puhujat eivät kommentoineet. Suora nettistriimaus, tallenne Youtubessa.
Tarjoilu: täytettyjä sämpylöitä, kasvisvaihtoehtona juustosämpylä.
Puhujat: Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok), ulkoministeriön osastopäällikkö Markku Keinänen, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkija Ville Kaitila, Meehanite Technology Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kemppainen, toimitusjohtaja ja Planmeca Oy:n myyntijohtaja Jouko Nykänen.
Yleisö: Noin 60 ihmistä. Toimittajia, ministeriöväkeä, terveysalan ihmisiä. Noin puolet naisia.
Puhujien TTIP-kanta: Fantastista!
Sitaatti:
”Tämä kysymys tulikin yllättäen, ja on vähän vaikeampi kysymys. Uhkaksi voisi ehkä kääntää sen, että sopimus ei toteudu. Suoranaisia uhkakuvia en ole kauheasti miettinyt tässä tehtävässä vielä. Olen ehkä enemmän keskittynyt tähän etujen hakemiseen.”
- ministeri Lenita Toivakka (kok) vastauksena Kuluttaja-lehden kysymykseen, mitä uhkia TTIP-sopimukseen liittyy
”Väitän, että ei tässä suuria uhkia ole.”
- ulkoministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osaston osastopäällikkö Markku Keinänen samaan kysymykseen.
”Nostit tämän tuloerokysymyksen esille. Sitä varten meillä on nämä politiikkavälineet, sitä voidaan tasoittaa verotuksella ja sosiaaliturvalla. Mutta tuloeroihin vaikuttavat myös koulutusmahdollisuudet. Suomessahan koulutusmahdollisuudet ovat paljon tasa-arvoisemmat kuin monessa muussa maassa.”
- Etlan tutkija Ville Kaitila vastauksena Vihreän Langan kysymykseen siitä, eikö sillä ole merkitystä, että kriittiset tutkimukset painottavat sopimuksen vaikuttavan eri ihmisiin eri tavalla
Kiinnostavaa:
Etlan tutkija Ville Kaitila vahvisti Vihreälle Langalle, että TTIP-sopimuksen vaikutuksista juuri Suomeen ei ole tehty yhtäkään mallinnusta, vaan niissä on käsitelty koko EU:ta yhtenä alueena. Ainoa konkreettisesti Suomea koskeva arvio on Etlan keväällä 2013 teettämä kyselytutkimus, johon on selvitetty mielipiteitä TTIP:n vaikutuksista 104 yritysjohtajalta. Kyselyyn vastasi 17 % tavoitelluista yrityksistä.
Kaitila käsitteli esitelmässään myös kahta tänä vuonna julkaistua kriittistä tutkimusta. Kaitila kritisoi tiettyjä näiden tutkimusten oletuksia, eikä pitänyt niissä esille tuotua kritiikkiä merkittävänä.
Tuftsin yliopiston tutkija Jeronim Capaldon mallinnus antaa EU-komission esittelemiä lukuja paljon negatiivisemman kuvan TTIP-sopimuksen seurauksista eurooppalaisvaltioiden talouteen ja työllisyyteen: sen mukaan sopimus veisi 600 000 työpaikkaa ja johtaisi bruttokansantuotteen supistumiseen sekä työntekijöiden palkkojen laskuun. Seuraukset olisivat vaikeimpia Pohjois-Euroopassa. Werner Rezan johtaman työryhmän raportti puolestaan kritisoi komission käyttämiä laskentatapoja ja tulkintoja ylioptimistisiksi.
Lanka kiittää: Surrealistista tunnelmaa.
Tilaisuus: Eurokansanedustaja Heidi Hautalan (vihr) ja kansanedustaja Anni Sinnemäen (vihr) TTIP-aamiaistilaisuus toimittajille Lasipalatsissa 12.12.
Puhujat: Heidi Hautala ja Anni Sinnemäki
Erityistä tilasta: Pitkä pöytä, jonka päädyssä valkokangas. Esitelmämäinen tilaisuus.
Tarjoilu: leipää, juustoa, kasviksia, hedelmäsalaattia, croissantteja, muffinseja.
Yleisö: noin 15 toimittajaa ja kansalaisliikkeen edustajia, noin puolet naisia.
Puhujien TTIP-kanta: Kriittinen.
Sitaatti:
”Minun on vaikea nähdä, että europarlamentin vihreät tulisivat kannattamaan tätä sopimusta.”
- Heidi Hautala
”Lissabonin sopimuksen mukaan Euroopan parlamenttia pitää tiedottaa välittömästi ja täysimääräisesti kansainvälisten sopimusten neuvotteluista. Nyt kauppakomissaari Malmström on luvannut, että kaikki europarlamentin jäsenet pääsevät lukuhuoneisiin lukemaan neuvotteluasiakirjoja, mutta ne eivät ilmeisesti ole niitä kaikkein luottamuksellisimpia, joissa näkyvät neuvottelijoiden kannat.”
- Heidi Hautala
”Eduskuntaryhmässä ei olla sanottu lähtökohtaisesti ei, mutta tässä on paljon reunaehtoja, joiden täytyy täyttyä. En halua sellaista sopimusta, joka heikentää ympäristö- tai ilmastopolitiikkaa.”
- Anni Sinnemäki
Kiinnostavaa:
Anni Sinnemäki toi esiin, että kansainvälisellä ilmastopolitiikalla on hyvin vähän aikaa saada päästöt globaalisti kääntymään laskuun, jotta lämpötila ei nouse yli kaksi astetta. Se olisi peruste sille, että fossiilienergiaan tehtävillä investoinneilla ei pitäisi olla samanlaista suojaa kuin muilla investoinneilla on.
EU:n ja Yhdysvaltojen sääntelyn yhdenmukaistaminen johtaa käytännössä usein eurooppalaisen sääntelyn purkamiseen tai heikkenemiseen. Esimerkkeinä lainsäädännöstä, jota voitaisiin TTIP-sopimuksen myötä haastaa mainittiin kosmetiikan eläinkoekielto EU:ssa sekä EU:n ilmatilassa tapahtuvaa lentoliikennettä koskeva päästökauppa.
Lanka kiittää: Ytimekästä ja selkeää esiintymistä. Kiinnostavia taustamateriaalien, kuten Euroopan parlamentin teettämien vaikutusarvioiden sekä Maan ystävien investointisuojaraporttien jakoa. Kierroksen parasta tarjoilua!
Tilaisuus: Vapaita markkinoita edistävän ajatuspaja Liberan Kauppa se on, joka kannattaa? -raportin julkaisu- ja keskustelutilaisuus Adams-salissa 12.12.
Erityistä tilasta: Seinillä itämaisia mattoja. Taustalla twitter-keskustelu, josta moderaattori poimi kysymyksiä kommentoitavaksi.
Tarjoilu: Koristeellisia nakki- ja lohitäytteisiä leipiä. Ei kasvisvaihtoehtoa.
Puhujat: debatissa kaupunginvaltuutettu, Thomas Wallgren (sdp), Lidl Suomen toimitusjohtaja Lauri Sipponen, professori Niklas Jensen Eriksen, Liberan tutkimusjohtaja Anders Ekholm sekä vapaa toimittaja Jaana Kivi.
Yleisö: Noin 70 henkeä. Erityisesti nuoria ja iäkkäitä pukumiehiä, naisia noin viidesosa.
Puhujien TTIP-kanta: Jakautunut.
Sitaatti:
”Ei vapaakauppa luo hyvinvointia, vaan menestyminen kilpailussa. Kun me ei olla kilpailukykyisiä edes EU:n sisällä, en tiedä, onko tämä juuri se hetki, kun halutaan kilpailla USA:n kanssa. Kilpailukyky pitää saada kuntoon, jotta voisimme kilpailla.”
- Liberan tutkimusjohtaja Anders Ekholm.
”Lyhyellä, viiden vuoden tähtäimellä TTIP ei Suomen taloutta pelasta.”
- Liberan tutkimusjohtaja Anders Ekholm.
”TTIP pitää pistää hyllylle. Se ei auta eikä ratkaise Suomen ongelmia. Meidän pitää tuijottaa omaa napaa. Mikä helvetti on saanut aikaan, että me ollaan tuhottu Venäjän-kauppa?”
- yleisökommentti, keski-iän ylittänyt diplomi-insinöörimies, vuosien työura ulkomaisissa suuryrityksissä.
”Lenita Toivakankin on tähän aika vaikea vaikuttaa.”
- Elina Lepomäki, kansanedustaja (kok).
”Sopimuksen riskit kannattaa tunnustaa ihan yli puoluerajojen. Tämä ei ole oikea-vasen -asetelma.”
- Jaana Kivi, toimittaja.
”Minua ei kiinnosta Suomen etu. Mikä on tässä maailman etu?”
- kaupunginvaltuutettu Thomas Wallgren (sdp)
Kiinnostavaa: Anders Ekhlom esitti ajatuksen, että investointisuojasta ei tarvitse kansainvälistä sopimusta, vaan sijoittajan suojataso olisi jokaisen valtion valinta, josta sijoittajat äänestävät jaloillaan.
Lanka kiittää: Kriitikoiden ottamista mukaan keskusteluun, avoimuutta ja suoraan puhumista, kansanedustaja Elina Lepomäen keskustelevaa moderointia.
vapaakauppasopimus  TTIP  Vihreät  Heidi Hautala  Anni Sinnemäki 
Tweet