Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Flickr / EU/ECHO/People in Need (CC-BY-ND)
Sodan jaloissa. Kuvassa EU:n tarvikejakelua Syyriassa, jossa myös Kirkon ulkomaanapu toimii.
30.6.2015 14.48
Ulkoministeriö leikkaa Kirkon ulkomaanavun kehitysyhteistyön ohjelmatukea 43 prosenttia eli 4,3 miljoonaa euroa. Järjestön tiedotteen mukaan kokonaisleikkaus voi kuitenkin nousta jopa 6–8 miljoonaan, kun humanitaarisen avun leikkauksista tulee tieto.
”Emme ole vielä ehtineet tehdä päätöksiä siitä, mistä leikataan, mutta leikkausten kokoluokka tarkoittaa sitä, että niiden vaikutuksista tulee kärsimään yhteensä yli 400 000 ihmistä köyhimmissä maissa”, toiminnanjohtaja Jouni Hemberg sanoo.
Hänen mukaansa leikkaukset johtavat työn lakkauttamiseen 5–7 maassa. Kirkon ulkomaanapu toimii nykyisin 20 maassa, muun muassa Syyriassa ja Somaliassa.
”Leikkausten äkillisyys ja työn nopea pysäyttäminen aiheuttaa sen, että kymmenien vuosien työ on valumassa hukkaan”, Hemberg sanoo.
Hän kertoo olevansa pettynyt siihen, että työn laatua, tehokkuutta ja läpinäkyvyyttä ei ole huomioitu leikkauksissa, vaan leikkaukset on tehty juustohöylällä.
Kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa kertoi viime viikolla aloittavansa yt-neuvottelut. Valtionhallinnnon budjettisalaisuuteen vedoten se ei kertonut siihen kohdistuneiden leikkausten määrää, mutta arvioi, että ne johtavat korkeintaan 35 henkilön irtisanomiseen.
”Olemme järkyttyneitä siitä, että leikkaukset toteutetaan täysimääräisinä heti ensi vuoden alusta. Tällaisella leikkauspolitiikalla on valtavia vaikutuksia kaikkein köyhimpien ihmisten elämään kehitysmaissa, mutta sillä on myös isoja työllisyysvaikutuksia kotimaassa”, puheenjohtaja Elina Vuola sanoo Kepan tiedotteessa.
Hänen mukaansa Kepa tekee vielä töitä leikkausten pienentämiseksi.
”Lopulliset päätökset tekee eduskunta syksyllä.”
Tweet