Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Aleksi Kallioja

Tiukan linjan seurauksia. Huhtikuussa suomalaiset ja turvapaikanhakijat osoittivat mieltään sisäministeriön aulassa. Aleksi Kallioja

Tiukan linjan seurauksia. Huhtikuussa suomalaiset ja turvapaikanhakijat osoittivat mieltään sisäministeriön aulassa.

Analyysi

Keskustan turvapaikkalinjaus meni selittelyksi – tulorajat puolue myönsi liian korkeiksi

29.9.2017 14.17

Jenni Leukumaavaara

Miten puhutaan paljon, mutta luvataan mahdollisimman vähän? Mallia näytti keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajisto perjantaina aamupäivällä eduskunnassa.

Keskustaryhmän puheenjohtajat Antti Kaikkonen, Elsi Katainen ja Markus Lohi käyttivät huomattavan paljon aikaa selittäessään pääministeri Juha Sipilän kommenttia kiintiöpakolaisten määrän nostamisesta.

Sipilä ehdotti Ylen haastattelussa pakolaiskiintiön nostamista kahteentuhanteen nykyisestä 750:stä. Myös sisäministeri Paula Risikko (kok) on ehdottanut sekä huhtikuun puoliväliriihen että syksyn budjettiriihen yhteydessä, että Suomi voisi ottaa 1050 kiintiöpakolaista. Vihreät on vaatinut kiintiöksi 2500 kiintiöpakolaista.

Kummastusta herätti se, että budjettiriihessä kiintiötä ei kuitenkaan nostettu.


Sipilä itse ei ollut selittämässä asiaa perjantaiaamuna, vaan asialle oli laitettu eduskuntaryhmän turvapaikkapoliittista linjaustyötä vetänyt kansanedustaja Seppo Kääriäinen sekä ryhmän puheenjohtajat.

Heidän mukaansa Sipilän kommentti kiintiön kasvattamisesta on ymmärretty väärin, sillä sen ehtona on, että ”EU:n ulkorajat saadaan pitäviksi, turvapaikkaa tarvitsevat saadaan rekisteröityä EU-rajojen ulkopuolella sekä jokainen EU-jäsenmaa noudattaa yhdessä sovittuja päätöksiä”.

Eduskuntaryhmästä myös painotettiin, että haastattelu oli tehty jo aiemmin kesällä, paljon ennen budjettineuvotteluja.

Käytännössä Sipilän ehdotus on siis tyhjää täynnä. Osa EU-jäsenmaista ei aio sopimuksia noudattaa, ja muutenkin kaikkien ehtojen täyttyminen on tällä hetkellä enemmän haavepumpulia kuin todellisuutta.

On helppo tehdä ehdollisia lupauksia kun tietää, ettei niitä tarvitse toteuttaa.


Keskustan mukaan perheenyhdistämisen tulorajoja olisi syytä tarkistaa, eli mahdollisesti madaltaa.

Viime heinäkuussa tuli voimaan laki, jonka mukaan puolison ja kahden lapsen Suomeen saaminen edellyttää 2 600 euron kuukausituloja verojen jälkeen. Monet tutkijat ja järjestöt ovat pitäneet tulorajoja kohtuuttomina.

”Käytännön tilanteet näyttävät siltä, että tulorajoja on syytä pohdiskella”, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi sanoi.

Lohen mainitsemat käytännön tilanteet ovat eri puolilla Suomea esiin tulleita tapauksia, joissa kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö on jo saanut työpaikan ja alkanut kotoutua.

Keskustalle työllistyminen on avainsana niin yksittäisten turvapaikanhakijoiden kuin perheenyhdistämistenkin osalta. Jos on saanut työpaikan, rajoista voidaan joustaa.

”Jos on työpaikka jo saatu, kertoo että on jo kotouduttu. Tulorajoja olennaisempaa on työllistyminen. Myös kielivaatimuksista voidaan joustaa tarvittaessa”, Lohi sanoi.

Keskustan mukaan työpaikan saamisen myötä pitäisi pystyä myös siirtämään oleskeluluvan käsittely työperäisen maahanmuuton piiriin.

 

Pääministeripuolueen linjauksissa säilyy hallituksen ristiriitainen viesti. Sen mukaan ihmisiä olisi parempi auttaa lähtömaissa tai niiden lähialueilla, mutta samaan aikaan kehitysyhteistyövaroja rutistetaan niukemmiksi.

Sama ristiriita näkyy siinä, että keskustan mukaan lähimmäistä saa auttaa, mutta turvapaikanhakijaa ei saa piilotella eikä viranomaispäätöksiä kyseenalaistaa.

”Kansalaistottelemattomuutta ja siihen yllyttämistä emme hyväksy”, Kääriäinen sanoi.

Keskusta myös kannattaa pikakäännytyksiä tilanteissa, joissa Suomeen tullaan ”turvallisesta maasta”.


Perussuomalaisten hallituksesta lähdön jälkeen hallituksella saattaa olla nyt aiempaa paremmat mahdollisuudet humaanimpaan turvapaikkapolitiikkaan. Asiasta kysyminen aiheutti Kaikkosen huomattavaa kiemurtelua tuolissaan.

”Nähtäväksi jää, miten asiassa käy”, Kaikkonen pyöritteli.

Vastaus tuli nopeasti ja julkisesti sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elolta.

”Perheenyhdistämistä ei helpoteta kangellakaan. Kaikkonen ajaa hallituksen hankalaan tilanteeseen, jos hän esittää tällaista vakavalla naamalla. Mikä on yhdessä sovittu, se yhdessä pitää”, Elo sanoi tiedotteessaan perjantaina.

turvapaikkapolitiikka  keskusta  Maahanmuutto 




Viite