Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Denis Sinyanov/Greenpeace

Vastarintaa. Greenpeacen aktivistit kiipesivät maanantaina hiilenpurkulaitteisiin Salmisaaren kivihiilivoimalan lähistöllä estääkseen kivihiililastin purkamisen.Denis Sinyanov/Greenpeace

Vastarintaa. Greenpeacen aktivistit kiipesivät maanantaina hiilenpurkulaitteisiin Salmisaaren kivihiilivoimalan lähistöllä estääkseen kivihiililastin purkamisen.

Helsinki harkitsee hiilestä luopumista – miksi Greenpeace osoittaa mieltään juuri nyt?

3.11.2015 11.19

Emmi Skytén

Greenpeace on viime päivinä järjestänyt näkyviä mielenilmauksia painostaakseen Helsinkiä luopumaan kivihiilestä. Sunnuntaina kajakeilla liikkuneet Greenpeace-aktivistit yrittivät estää hiiltä kuljettanutta rahtilaiva Alppilaa pääsemästä Salmisaaren voimalaitokseen. Maanantaina aktivistit kiipesivät hiilenpurkulaitteisiin estääkseen hiililastin purkamisen Salmisaaren hiililaiturilla.

Helsingin kaupunki päättää tänä syksynä, miten kaupungin energia tuotetaan tulevaisuudessa. Energiahuollosta vastaava Helen Oy on jo aiemmin päätynyt kannattamaan hajautetun energiatuotannon vaihtoehtoa, joka mahdollistaa Hanasaaren voimalan sulkemisen. Tämä ratkaisu on vahvoilla myös ensi maanantaina asiaa käsittelevässä konsernijaostossa, sillä se on kolmesta vaihtoehdosta edullisin.

Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Laura Meller, miksi osoitatte mieltänne nyt, kun hiilivoimasta luopuminen on muutenkin etenemässä?

”Helsingin energiakysymys on nyt ajankohtainen, koska kaupunki tekee nyt päätöksiä energiantuotannostaan. Nyt on pöydällä erityisesti kysymys siitä, miten ja milloin Hanasaaren kivihiilivoimala suljetaan. Samassa yhteydessä pitää tehdä päätös Salmisaaren voimalan sulkemisesta.

Kaupunginjohtajalla on hyvä suunnitelma uusiutuvaan energiaan siirtymisestä, jossa on tavoitteena, että Helsinki sulkisi Hanasaaren kivihiilivoimalan 2020-luvun alkupuolella. Meille on tärkeää, että voimala suljetaan viimeistään vuonna 2020 eikä 2020-luvun alkupuolella.”

Helenin hallitus on päätynyt hajautetun energiantuotannon ratkaisuun, joka käytännössä tarkoittaa kivihiilivoimalan sulkemista. Ettekö pelkää, että mielenosoituksestanne koituisi vastareaktioita, joka vaarantaisi nykyisten päätösten suunnan?

”Sellaisia vastareaktioita ei  ole ainakaan toistaiseksi tullut vastaan. Päinvastoin olemme kuulleet, että on hyvä, että asia nousee julkiseen keskusteluun. Valtuustolla on nyt mahdollisuus tehdä päätöksiä kivihiilestä luopumisesta. Helenin kehitysohjelma on tähän asti nojannut hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin. On osoitettu, että nämä teknologiat eivät tule olemaan toteutettavissa.

Sekä Helsingin kaupunki että Helen ovat tehneet selvityksiä uusiutuvaan energiaan siirtymisestä. Nyt on se hetki, että uusi tieto otetaan käyttöön kunnianhimoisilla tavoitteilla. Kysymys on siitä, miten kaupunki poliittisesti kannustaa uusiutuvan energian käyyttöön. Esimerkiksi energiatehokkuuden vauhdittamisessa kaupunki voi vaikuttaa paljon.”

Mikä näiden tempauksien tarkoitus on? Haluaako Greenpeace saada itselleen mainetta ja kunniaa kivihiilestä luopumisesta?

”Olemme kampanjoineet kivihiilestä luopumisesta jo kahden vuoden ajan. Olemme esimerkiksi lähettäneet postikortteja kaupunginvaltuutetuille ja tavanneet Helenin hallituksen jäseniä. Kampanjointi on osittain vaikuttanut siihen, millainen päätös nyt on pöydällä.

Mielenosoituksen tarkoitus on viedä näitä tavoitteita eteenpäin, että kaupunki sulkisi Hanasaaren voimalan viimeistään vuonna 2020 ja luopuisi kokonaan hiilivoimasta vuoteen 2025 mennessä.”




Viite