Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Lasse Leipola
Kansanjuhla. Tuhannet suomalaiset kokoontuivat eduskunnan edustalle viime syksynä odottamaan äänestystulosta tasa-arvoisesta avioliittolaista.
3.6.2015 14.15
Toisin kuin sosiaalisessa mediassa kiertävien Kalevan ja Turun Sanomien artikkeleissa virheellisesti väitetään, hallituksen ei ole mahdollista estää tasa-arvoisen avioliittolain voimaantuloa. Artikkeleiden mukaan laki ei tulisi voimaan, jos muihin lakeihin tulevia muutoksia ei tehdä. Tämä ei pidä paikkaansa: ainoa tapa kumota tasa-arvoinen avioliittolaki on säätämällä uusi laki. Sama pätee kaikkiin muihinkin lakeihin.
Muiden lakien, esimerkiksi isyslakiin, nimilakiin ja adoptiolakeihin tehtävien muutosten vuoksi tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulo on säädetty vasta maaliskuulle 2017. Tarkoituksena on saada muutokset tehtyä ennen tasa-arvoisen avioliittolain voimaantuloa. Jos niitä ei esimerkiksi hallituksen vitkuttelun vuoksi saada tehtyä, se ei kuitenkaan eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Maija-Leena Paavolan mukaan vaikuta tasa-arvoisen avioliittolain voimaantuloon.
”Lainsäädäntö jäisi ristiriitaiseksi, mikä olisi huono asia”, Paavola totesi Vihreälle Langalle joulukuussa, kun ensi kertaa levisi huhuja siitä, että uusi hallitus pystyisi estämään lain voimaantulon. Ristiriidat eivät kuitenkaan estä lain voimaantuloa.
Myös vihreiden entinen kansanedustaja Oras Tynkkynen ja Tahdon2013 -kampanja ovat kumonneet lehtijuttujen väitteet sosiaalisessa mediassa.
Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee joka tapauksessa voimaan maaliskuussa 2017. Presidentti Sauli Niinistö vahvisti lain helmikuussa.
Korjattu 4.6. klo 10.45 Juttuun lisätty sana: Oras Tynkkynen on entinen kansanedustaja.
tasa-arvoinen avioliittolaki 
Tweet