Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Fennovoima
Paperilta todellisuuteen? Fennovoiman ydinvoimalaan on kaavailtu Rosatomin AES-2006 -painevesireaktoria.
2.12.2014 12.50
Fortum on valmis osallistumaan Fennovoiman ja Venäjän valtion energiayhtiö Rosatomin ydinvoimalaprojektiin Pyhäjoella.
Yhtiö osallistuu ydinvoimaprojektiin enintään 15 prosentilla sillä ehdolla, että se saa yli 75 prosentin omistusosuuden energiantuotantoyhtiö TGC-1:n vesivoimatuotannosta. Fortum ja Gazprom Energoholding uudelleenjärjestelevät TGC-1:n omistuksia Venäjällä.
Valtioneuvoston kanslia omistaa 50,76 prosenttia Fortumista.
"Fennovoiman ydinvoimaprojekti on tärkeä hanke Suomelle. Fortumin osallistuminen ja osaaminen tuo hankkeeseen erittäin merkittävän lisäpanostuksen. Fortumille osallistuminen avaa puolestaan mahdollisuuden kasvattaa ydinvoimapalveluihin liittyvää liiketoimintaa jatkossa", sanoo toimitusjohtaja Tapio Kuula tiedotteessa.
Valtioneuvosto on linjannut, että Fennovoimalle voidaan myöntää rakennuslupa vain siinä tapauksessa, että vähintään 60 prosenttia omistajuudesta tulee Suomesta tai EU:sta. Fortumin 15 prosenttia nostaa kotimaisen omistajuuden 66 prosenttiin. Käytännössä Fortum siis mahdollistaa hankkeen toteutumisen.
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) kiittelee Fortumin osallistumista tiedotteessa.
”Fortumin vuosikymmenten kokemuksesta ja asiantuntemuksesta ydinvoimayhtiönä on suuri hyöty Fennovoiman hankkeelle. Ydinvoimalan rakentaminen on teknisesti vaativa, kallis, korkeaa turvallisuuskulttuuria edellyttävä ja pitkälle aikavälille sijoittuva hanke, jonka toteuttaminen vaatii yhtiöltä ja sen omistajilta sitoutumista, korkeaa osaamista ja vankkaa asiantuntemusta”, Vapaavuori sanoo.
Fortum jäi vuonna 2010 ilman uutta ydinvoimalupaa, kun Fennovoima ja TVO saivat luvat. Kokoomus on ajanut Suomeen kolmea uutta ydinvoimalaa.
Eduskunta käsittelee huomenna keskiviikkona Fennovoiman luvan hyväksymistä tai hylkäämistä. Asiasta äänestetään perjantaina.
12.55: Juttuun lisätty tieto eduskuntakäsittelystä.
Tweet