Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
26.5.2016 12.05
Naisia häiritään seksuaalisesti ja vähätellään myös vihreissä. Asia nousi Vihreiden naisten Facebook-keskusteluun viime viikolla.
Keskustelussa tuli ilmi viisi tapausta, jossa vihreissä toimiva nainen oli kohdannut puolueen tapahtumissa seksuaalista häirintää tai vähättelyä sukupuolensa vuoksi. Puolueen tiedossa on kolmen viime vuoden ajalta kaksi häiriötapausta.
Vihreiden naisten puheenjohtaja Katja Mannerström epäilee, että esiin tulleet tapaukset ovat vain pieni osa kaikesta häirinnästä.
Mannerström kertoo myös itse joutuneensa häirinnän uhriksi.
Hän tapasi vuonna 2011 yhden kerran erään miehen vihreiden uusien jäsenten illassa. Sen jälkeen mies alkoi lähettää hänelle jatkuvasti Facebookin kautta yksityisviestejä. Kun Mannerström ei vastannut niihin, mies hyökkäsi verbaalisesti hänen kimppuunsa.
Mannerström kohtasi miehen myöhemmin uudelleen Hakaniemen torin vaalitapahtumassa. Esitteiden jakaminen miehen vieressä tuntui hankalalta, mutta juuri puolueeseen liittynyt Mannerström ei tiennyt keneltä olisi voinut saada apua tilanteessa. Hän ei kertonut häirinnästä kenellekään.
Kokemuksensa vuoksi hän oli kuitenkin valpaana, kun viikko sitten vihreiden naisten Facebook-keskusteluissa nousi esiin vihreissä tapahtuva seksuaalinen häirintä.
Omia kokemuksiaan häirinnästä ja tytöttelystä on kertonut viisi naista. Tapauksia on ollut puolueristeilyllä ja virallisemmissakin tilaisuuksissa.
"Emme ole järjestelmällisesti kyselleet näitä, vaan tapaukset ovat tulleet yksittäisten yhteydenottojen pohjalta. Oletan tämän olevan jäävuoren huippu", Mannerström sanoo.
"En olisi ajatellut, että sitä on kohdannut näin moni. Surullista oli, että häirinnästä kertoivat erityisesti hyvin nuoret naiset. Se tuntui liittyvän nuoreen ikään."
Ongelman laajuudesta ei ole tietoa. Puoluesihteeri Lasse Miettisen tiedossa on kaksi tapausta, jotka ovat tapahtuneet viimeisen kolmen vuoden aikana. Molemmissa tekijät ovat olleet puolueen vapaaehtoisia, eivät työntekijöitä.
"Puolueella on nollatoleranssi kaikkeen häirintään. Olemme puuttuneet niihin välittömästi. Puutumme häirintään järeimmillä tarvittavilla keinoilla. Selvitämme tapahtuneen, varmistamme uhrin turvallisuuden, puhuttelemme tekijän ja poistamme hänet tapahtumasta. Tarvittaessa annamme porttikiellon tai varoituksen", Miettinen sanoo.
Vihreät hyväksyi huhtikuussa yhdenvertaisuussuunnitelman. Nyt tarkoitus on tehdä konkreettiset toimintaohjeet kaikkiin vihreisiin tapahtumiin. Jatkossa jäsenkyselyissä kartoitetaan säännöllisesti kokemuksia häirinnästä.
Jos kohtaa vihreiden tapahtumassa häirintää, Miettinen kehottaa ottamaan välittömästi yhtyettä tapahtuman järjestäjään tai kyseisen yhdistyksen puheenjohtajaan. Jos tämä ei auta, voi olla yhteydessä puoluesihteeriin.
Mannerströmistä konkreettiset toimintaohjeet ovat kannatettavia.
"Näkyvät säännöt tai toimintaohjeet tekevät helpommaksi kertoa häirinnästä. Se lisää luottamusta siihen, että ilmoitukseen suhtaudutaan vakavasti. Naisten vähättely ja seksuaalinen häirintä ei lopu ellemme tee sitä näkyväksi."
Puolueessa ei ole tullut esille nuorten miesten kokemaa häirintää.
"Pidän todennäköisenä, että myös sellaista tapahtuu. Toivottavasti myös miehet uskaltavat ottaa johonkin tahoon yhteyttä. Miesten kohtaama häirintä ja seksuaalinen väkivalta on tabu, jolle pitää antaa näkyvyyttä", Mannerström sanoo.
Keskustelu naisten politiikassa kohtaamasta häirinnästä alkoi, kun ranskalaiset naisministerit kertoivat kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta.
Myös suomalaiset puoluetoimijat nostivat esiin kokemuksiaan ja Koilissanomat-lehti haastatteli keskustatoimijoita, jotka kuvailivat vähättelyä, ulkonäön epäasiallista kommentointia ja lähentelyä.
Juttua korjattu 27. toukokuuta: keskustatoimijoita haastatellut lehti oli Koillissanomat eikä Koillismaa, kuten jutussa alunperin väitettiin.
seksuaalinen ahdistelu  feminismi 
Tweet