Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / Oikeutta eläimille

navetta
MITÄ LAKI SANOO MEIDÄN OLOISTAMME? Vesilahdella sijaitseva parsinavetta Oikeutta eläimille -järjestön kuvaamana vuonna 2014.Flickr / Oikeutta eläimille

MITÄ LAKI SANOO MEIDÄN OLOISTAMME? Vesilahdella sijaitseva parsinavetta Oikeutta eläimille -järjestön kuvaamana vuonna 2014.

Eläinsuojelulaki uudistuu - tämän vuoksi järjestöt huolissaan

28.1.2016 15.10

Riikka Suominen

Eläinsuojelulaki uudistetaan tänä vuonna. Eläinasiajärjestöt pelkäävät, ettei laki paranna eläinten oloja.

Nykyhallitus on antanut kylmää kyytiä eläimille. Syksyllä maa- ja metsätalousministeriö lopetti eläinsuojeluasiamiehen viran. Myös vuosia valmisteltu turkiseläinten oloja parantava asetus vedettiin pois.

Uuteen lakiin on vaikea saada eläimille lisää tilaa tai virikkeitä, koska hallitusohjelma lupaa, ettei eläintuottajille tule lisäkustannuksia. Lisäksi maatalouden valvontaa, tukien ehtoja ja rangaistuksia ”kohtuullistetaan”. Eläinsuojelujärjestöt pelkäävät, että valvonnan resursseja vähennetään.

"Haastavasta taloustilanteesta huolimatta on muistettava, että uusi eläinsuojelulaki tulee vaikuttamaan eläinten oloihin jopa seuraavat parikymmentä vuotta", sanoo Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton Maria Lindqvist.


Parsinavetat väistyvät
muissa Pohjoismaissa, Suomessa niiden rakentamiseen saa yhä tukea. Myös emakoiden häkissä pitämisestä luovutaan monissa maissa. Suomessa emakko viettää puolet vuodesta tilassa, jossa se ei pysty kääntymään.

"Suomen eläinsuojelulaki on jäänyt auttamatta jälkeen muiden Pohjoismaiden kehityksestä", sanoo Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä.

Animalia ja SEY aloittivat tänään Eläinlaki-kampanjan, jonka tavoitteena on saada Suomeen eläinsuojelulaki, joka on Euroopan kärkeä.


Lakiluonnoksen valmistelussa on ollut mukana ohjausryhmä. Sen sihteerin, maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintöylitarkastaja Tiina Pullolan mukaan keskeinen ajatus on parantaa eläinten oloa.

"Luonnos lähtee eläinten käyttäytymistarpeen tyydyttämisestä ja liikkumisen mahdollisuuksista", Pullola sanoo.

Tähän patistelee myös uusi eläintutkimus.

Viime eläinsuojelulain säätämisen jälkeen tutkimus on osoittanut eläinten muun muassa kärsivän huonosta kohtelusta, solmivan sosiaalisia suhteita ja kiintyvän eläinkavereihinsa.

Eläinsuojelulaki vaikuttaa vuosittain 70 miljoonan tuotantoeläimen elämään Suomessa.

eläinsuojelulaki 




Viite