Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Sammeli Heikkinen
17.2.2017 14.21
Turvapaikanhakijoiden auttajia uhkaillaan niin verkossa kuin muualla. Mutta miksi häiriköijät lähettävät naisille kuvia peniksistään?
Pirkanmaalla asuva Hanna Heino auttoi turvapaikanhakijoita vapaaehtoisena vastaanottokeskuksessa syksyllä 2015. Autettavista turvapaikanhakijoista löytyi myös oma puoliso.
Omalla paikkakunnalla Heino oli törmännyt ennakkoluuloihin ja supinaan alusta lähtien. Uhkailussa ja vihaposteissa tapahtui kuitenkin käänne pahempaan sen jälkeen, kun Heinosta ja hänen miesystävästään tehtiin juttu lehteen viime jouluksi.
"Siitä repesi ihan täysi, siis valtakunnallinen helvetti", Heino sanoo.
Lehtijutun jälkeen MV-lehti alkoi levittää valheellisia tietoja Heinosta, minkä jälkeen hän alkoi saada häiritseviä viestejä ja uhkauksia. Heino sai kuulla olevansa muun muassa siiderivalas ja suvakkihuora.
"Menin hulluna lukemaan MV-lehden viestejä, ja menin ihan karrelle niistä. Niiden lukeminen sattui ihan hirveästi. Miten olemme näin vihainen kansa, me suomalaiset?"
Muutakin on tapahtunut. Postilaatikkoon on laitettu koirankakkaa. Postien päälle on kaadettu kaljaa ja postien päälle virtsattu. Auton kylkeen on ilmestynyt naarmuja. Yhtenä päivänä puskuri repsotti irrallaan.
"En kuvittele ollenkaan, että häiriköinti hiljenisi", Heino sanoo.
Heino kohtaa vihapuhetta lähes päivittäin – Facebookissa, työsähköpostissa tai muualla.
Jossain vaiheessa häntä kehotettiin näyttämään viestejä poliisille. Poliisi suhtautui Heinoon lämpimästi, mutta sanoi, ettei viestittelylle voi mitään.
Yksi asia on yllättänyt Heinon. Kaikki hänen saamansa vihaposti tuntuu liittyvän seksiin.
"Hyvin usein yhdistetään ulkomaalaisten auttaminen seksinnälkään. Se, että haluaa päästä hommailemaan mahdollisimman monen kanssa. Viestit ovat olleet lähes poikkeuksetta seksuaalissävytteisiä."
Heino on saanut niin työsähköpostiinsa kuin Facebookin viestipalvelun kautta kymmeniä kuvia peniksistä. Ilmeisesti ne ovat lähettäjien omia.
"Melkoinen boa-näyttely kyllä minulla siellä on. Nyt se naurattaa, mutta silloin vuosi sitten olin kyllä aika rikki."
Vihreä Lanka kysyi kahdelta sukupuolen tutkijalta, miksi maahanmuuttajia auttavien naisten saama vihaposti liittyy seksiin.
Sosiologian yliopistonlehtori Suvi Keskinen Turun yliopistosta on tutkinut muun muassa verkkokeskusteluiden retoriikkaa. Myös hän on huomannut, ettei miehille lähetettyyn vihapostiin liity niin paljon seksuaalisuutta. Naisia nimitetään huoriksi, miehiä enneminkin uhataan pahoinpitelyillä.
Seksualisointi liittyy hänestä naisvihaan. Naisviha näkyy juuri seksuaalisina viesteinä ja siinä, että naisia objektivoidaan eli heidät nähdään ainoastaan halun kohteena.
"Seksualisoitunut puoli liittyy siihen, että seksuaalisuuden kautta voidaan häpäistä naisia", Keskinen sanoo.
Esimerkiksi vihapuhe raiskauksesta voisi Keskisen mukaan perustua jonkinlaiseen haluun osoittaa symbolista valta-asemaa.
"Se on tietynlainen vallankäytön keino. Tai ainakin sillä pyritään siihen", Keskinen sanoo.
Naisille lähetetty vihaposti perustuu Keskisen mukaan myös rasistiseen ajatukseen kansakunnasta.
Miehet, jotka lähettävät viestejä, ajattelevat olevansa isänmaallisia kansakunnan puolustajia. He näkevät maahanmuuttajat ja rodullistetut vähemmistöt uhkana. Monikulttuurisuutta ja maahanmuuttajia puolustavat naiset ovat heille pettureita.
"He näkevät, että on erilaisia vihollisia, joita vastaan pitää taistella, jotta he voisivat puolustaa omaa ajatustaan kansakunnasta."
Tässä kuvassa naiset ovat niitä, joita suojataan.
"Sitten on paljon naisia, jotka eivät suostu siihen tehtävään, vaan ovatkin eri mieltä heidän kanssaan ja esimerkiksi perustavat ryhmiä maahanmuuttajien tueksi. Sen takia heitä vastaan hyökätään."
Sosiologian apulaisprofessori Lena Näre Helsingin yliopistosta ei osaa sanoa, miksi naisille lähetetään juuri peniksen kuvia.
Hän yhdistää seksuaalisen vihapuheen feministiseen teoriaan, jonka mukaan naiset nähdään kansakunnan moraalin vartijoina ja jatkuvuuden takaajina. Kun yhteiskunta on murroksessa tai kriisissä, naisten oikeuksia saatetaan alkaa rajata. Esimerkiksi Itä-Euroopassa ensimmäisiä lakimuutoksia kommunismin romahduksen jälkeen oli abortti-oikeuden rajoittaminen.
"Kun yhteiskunnassa kuohuu, yhtäkkiä herää huoli naisista. Mediassa aletaan puhua seksuaalirikollisuuden noususta. Miksi se on kiinnostavaa? Voisimmehan me olla kiinnostuneita miehiin kohdistuvasta seksuaalirikollisuudesta."
Yleisenä syynä vihapuheelle Näre näkee häiriköijien syvän pelon siitä, että maahanmuuttajat vievät paitsi työpaikat, myös naiset.
"Nämä miehet ehkä purkavat turhautumistaan yksityiselämässään. He syyllistävät naisia siitä, että ei valitakaan suomalaista kumppania vaan mennään yhteen ulkomaalaisen kanssa."
Hanna Heino ei anna vihapuheen lannistaa. Hän on perustanut Facebook-ryhmän suomalaisille naisille, joiden kumppani on turvapaikanhakija. Siellä naiset tukevat toisiaan ja lohduttavat niitä, joilla on huono päivä.
"Tuen ja avun tarve on valtava."
Tweet