Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Sonja Vartiala, Andy Hall ja Lea Rankinen
Työ jatkuu. Finnwatchin Sonja Vartiala, tutkija Andy Hall ja S-ryhmän Lea Rankinen aikovat kukin tahoillaan jatkaa Thaimaalaisten yritysten painostamista parempiin työoloihin.Lasse Leipola

Työ jatkuu. Finnwatchin Sonja Vartiala, tutkija Andy Hall ja S-ryhmän Lea Rankinen aikovat kukin tahoillaan jatkaa Thaimaalaisten yritysten painostamista parempiin työoloihin.

Ananasmehun ongelmat paljastanut Andy Hall: ”Joku muu olisi ammuttu”

23.9.2016 12.18

Lasse Leipola

Alkuviikosta Thaimaassa ehdolliseen vankeuteen tuomittu brittiläinen tutkija Andy Hall sanoo, että hänen tuomionsa on ollut kova isku paikallisille aktivisteille. He pelkäävät, miten he voivat enää toimia, jos Hallin kaltainen tunnettu tutkija, jolla on hyvät yhteydet, voidaan tuomita vankeuteen.

”Jos olisin ollut joku tuntematon paikallinen, olisin kadonnut, tai minut olisi ammuttu. Tämä työ on vaarallista Thaimaassa”, Hall sanoi tänään perjantaina Helsingissä järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

Hallin tuomio liittyy vuonna 2013 julkaistuun raporttiin, joka koski Natural Fruit -yhtiön ananasmehua. Mehua myytiin Suomessa Eldorado, Pirkka ja Rainbow -brändien alla. Raportissa todettiin epäkohtia siinä, miten yhtiö kohtelee työntekijöitään.

Työntekijöitä haastatellut Hall sai tuomion raportin saattamisesta julkisuuteen, vaikka käytännössä julkaisemisesta vastasi Finnwatch.


Hall ehti oikeudenkäynnissä jo luulla joutuvansa vankilaan.

”Ehdollisuus kävi ilmi vasta aivan tuomion lopussa”, Hall kertoi.

Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sanoi tilaisuudessa, että he osasivat odottaa, että Hallia vastaan hyökätään.

”Odotimme kuitenkin mustamaalausta emmekä tällaista vuosien mittaista oikeustaistelua.”


Hall kiitteli
suomalaisia siitä, että täällä ollaan kiinnostuneita yhteiskuntavastuusta ja tuotanto-oloista. On esimerkiksi poikkeuksellista, että S-ryhmä lähti oikeudenkäyntiä myöten puolustamaan tutkijaa, joka paljasti epäkohtia sen myymän tuotteen tuotannosta.

”Totesimme, että jos yritykset eivät muuten toimi, meidän pitää tukea kansalaisjärjestöjä”, S-ryhmän vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen sanoi.

Vartialan mukaan Suomen edistyksellisyys näkyy muun muassa siinä, että Finnwatch saa suomalaisyrityksien toimitusketjusta tarkempaa tietoa kuin kollegat esimerkiksi Saksassa tai Ranskassa.


Hall pitää
erityisen tärkeänä kuitenkin sitä, että yrityksiä valvotaan ja niiltä vaaditaan parannuksia.

”Maassa, jossa on korruptiota eikä lakeja noudateta, yritykset voivat olla merkittävä muutoksen moottori”, Hall sanoo.

Vaikka jotkut yritykset ovat parantaneet toimintaansa, työtä riittää vielä paljon. Hall antoi esimerkin tapauksesta, jossa työntekijät veivät kellokorttinsa viranomaisille osoittaakseen, että heillä on teetetty 20-tuntisia työpäiviä.

”Yritys nosti syytteen kellokorttien varastamisesta.”


Hall, Rankinen ja Vartiala olivat yhtä mieltä siitä, etteivät boikotit ja ostosopimuksien katkaisemiset ole paras tapa toimia. Sen sijaan thaimaalaisilta kumppaneilta pitää vaatia parannuksia. Muuten työntekijät päätyvät entistä huonompaan asemaan eikä läpinäkyvyys parane.

Esimerkiksi Natural Fruit tuottaa Vartialan mukaan enemmän ananasmehua kuin ennen, mutta siitä, millä nimellä ja missä sitä myydään, ei ole tietoa. Oikeudenkäynnissä Natural Fruit kuitenkin vakuutti parantaneensa toimintaansa.

”Yritimme sanoa oikeudessa, että tämähän osoittaa, että ongelmia on ollut, mutta he kiistivät sen”, Hall sanoi.

thaimaa  aktivismi 




Viite