Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
UNFCCC / Flickr (CC-BY)
Arvovaltainen avaus. Muun muassa UNFCCC:n puheenjohtaja Christiana Figueres, YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon, Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Ranskan presidentti François Hollande osallistuivat Pariisin ilmastokokouksen avajaisiin eilen maanantaina.
1.12.2015 8.54
Pariisin ilmastokokouksen avauspäivä oli odotetusti täynnä puheita ja julistuksia varsinaisten neuvottelujen jatkuessa vasta tänään tiistaina.
Kenties merkittävimmät uudet avaukset liittyivät uusiutuvaan energiaan. Breakthrough Energy Coalition ja Mission: Innovation yhdistävät joukon vahvoja yksityisen ja julkisen sektorin toimijoita uusiutuvan energian innovaatioiden kehittämiseksi.
Breakthrough-koalitio on suursijoittajien, joiden joukossa on muun muassa Amazonin Jeff Bezoz, Microsoftin Bill Gates, George Soros ja Facebookin Mark Zuckerberg, sitoumus tukea innovatiivisia energia-alan yrityksiä niiden alkuvaiheessa.
Mission: Innovation puolestaan on joukko maita, jotka sitoutuvat kaksinkertaistamaan puhtaan energian tutkimukseen käytettävän julkisen tuen. Mukana ovat kaikki merkittävimmät uusiutuvaan energiaan panostavat maat, muun muassa Yhdysvallat, Kiina ja Saksa. Pohjoismaat ovat mukana Suomea ja Islantia lukuunottamatta.
Mission: Innovationissa on mukana myös Intia, jonka pääministeri Narendra Modi julkisti eilen myös kansainvälisen aurinkoenergian allianssin, jonka tavoitteena on kerätä 1 000 miljardia dollaria 2030 mennessä ja tehdä maailman aurinkoisimmista valtioista myös maailman suurimpia aurinkoenergian tuottajia.
Omalta osaltaan uusiutuvan energian kehitystä tukee myös uusi aloite fossiilisten polttoaineiden käytön tukien lakkauttamiseksi. Tämän aloitteen takana on suuri joukko maita, järjestöjä ja yrityksiä.
Valtionpäämiesten puheissa nousi esiin vahva yhteinen tahto sopimuksen aikaansaamiseksi, mutta merkittäviä uusia avauksia niissä ei kuultu. Merkittävimpinä puheenvuoroina voikin pitää Australian pääministeri Malcolm Turnbullin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin puheita, sillä näiden maiden huipulta ei ole viime vuosina juuri kuultu puheenvuoroja, joissa tunnustetaan ilmastonmuutoksen vakavuus.
Muuten puheissa nousivat esiin vanhat tutut asetelmat ja jo aiemmin tehdyt linjaukset. Pieninä edistysaskeleina voi pitää Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman viittausta kehitysmaiden vaatimaan mekanismiin, jolla katetaan ilmastonmuutoksen aiheuttamia vahinkoja, sekä Kiinan presidentti Xi Jinpingin puheenvuoroa, jossa tunnustettiin selvästi, että kaikilla maailman mailla on vastuu ilmastonmuutoksen torjunnasta, vaikka suurin vastuu olisikin teollisuusmailla.
Norja, Ruotsi ja Tanska ottivat avajaispäivänä kokoaan suuremman roolin. Kolmen maan pääministerit olivat yhdessä esittelemässä fossiilisten tukien alasajoa tavoittelevaa aloitetta, jossa Suomikin on mukana.
Ruotsi ja Norja olivat käynnistämässä Maailmanpankin vetämää 500 miljoonan dollarin hanketta päästöhinnoittelun edistämiseksi.
Vähiten kehittyneiden maiden ilmastorahastoon myönnettiin 248 miljoonaa dollaria, josta suurimman osan kattoivat Saksan, Yhdysvaltojen ja Britannian sitoumukset. Ruotsi ja Tanska olivat kuitenkin vahvasti mukana 11,5 ja 22,1 miljoonan dollarin lupauksilla. Suomi lupasi 1,8 miljoonaa euroa.
Norja puolestaan antoi ehdollisen lupauksen kaksinkertaistaa vihreään ilmastorahastoon antamansa rahoitussitoumuksen. Norja oli myös mukana rahoittamassa 300 miljoonan dollarin hanketta Kolumbian metsäkadon hidastamiseksi.
Suomella oli sen sijaan niin vähän uutta tarjottavaa, että presidentti Sauli Niinistö joutui käyttämään osan lyhyestä puheesta kertoakseen, että on luvannut puolittaa henkilökohtaiset päästönsä.
Tweet