Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Lasse Leipola
Ensi vuonna Marokkossa? Vaikka Pariisi on viimeinen suuri ilmastokokous vuosiin, Oras Tynkkynen muistuttaa, että muun muassa kansallisten sitoumusten arviointi ja kiristäminen tarkoittavat, että tärkeitä ilmastokokouksia järjestetään jatkossakin.
9.12.2015 21.50
Pariisin ilmastokokous on edennyt hieman paremmin kuin Sitran ilmastoasiantuntija Oras Tynkkynen olisi etukäteen odottanut. Eilen keskiviikkona julkaistu tekstiluonnos on kuitenkin vielä kaukana varsinaisesta sopimuksesta.
”Tekstissä on vielä ratkaisematta melko teknisiäkin asioita, joista olisi pitänyt voida jo sopia. Toisekseen kaikki isot sisällölliset kysymykset on yhä ratkaisematta. Kolmas tärkeä seikka on se, että kyseessä on vasta puheenjohtajien esitys eikä ole takeita, että kaikki suostuvat jatkamaan tältä pohjalta.”
Parhaillaan käynnissä olevassa istunnossa tekstiluonnos ja toimintatavat ovat saaneet tukea osapuolilta, joilla on kuitenkin lukuisia toiveita sen sisällön suhteen.
Tynkkynen muistuttaa, että ilmastokokous noudattaa aina samaa kaavaa: ensimmäisellä viikolla enimmäkseen puhutaan, toisella viikolla päästään hitaasti asiaan ja ratkaisut saadaan vimeisinä päivinä ja tunteina.
Pariisin kokouksen ilmapiiri saa kehuja Tynkkyseltä, jolle kyseessä on jo 16. ilmastokokous.
”Sillä kokemuksella, mitä minulla on, tiistain istunto oli myönteisin ja rakentavin, mitä olen nähnyt. Ollaan kokouksen toisella viikolla ja maat tukivat laajasti sekä puheenjohtajaa että menettelytapaa. Tämä kielii luottamuksesta, joka helpottaa puheenjohtajan työtä.”
Pariisissa Tynkkysen erityisenä tehtävänä on ollut Sitran Green to Scale -selvityksen esitteleminen. Muutama viikko sitten julkaistun raportin mukaan suurin osa tarvittavista päästövähennyksistä voidaan saavuttaa ottamalla jo olemassa olevia keinoja laajemmin käyttöön.
”Vastaanotto on ollut yksinomaan myönteinen. Tosin moni on kysynyt, että eikö tämä tiedetty jo. Asiantuntijat ovat toki tienneet, mutta kaikki päätöksentekijät politiikassa ja yrityksissä eivät. Ja tämä on tietääksemme ensimmäinen yritys selvittää, mitä seuraisi, jos vertailukelpoiset maat saavuttaisivat konkreettisissa ratkaisuissa saman tason, joka joillakin mailla on jo nyt.”
Tynkkynen ei ole vielä kuullut, että tutkimuksella olisi ollut konkreetisia vaikutuksia, mutta tulosten esittelyä jatketaan tammikuussa eri puolilla maailmaa järjestettävissä tilaisuuksissa.
Vihreän Langan toimittaja Lasse Leipola seuraa neuvotteluiden etenemistä Twitterissä.
Tweet