Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Flickr / Green Prophet (CC-BY)
Taivas täynnä energiaa. Afrikassa on paljon potentiaalia aurinkovoimalle, mutta suuret hankkeet kaipaavat tukea. Kehitysmaat kaipaavatkin Pariisin ilmastosopimukseen vahvoja kirjauksia ilmastorahoituksesta.
11.11.2015 10.05
EU:n eilen tiistaina tekemä linjaus ilmastorahoituksesta on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto, eli käytännössä jäsenmaiden valtiovarainministerit, linjasivat eilen Brysselissä unionin ilmastorahoitusta koskevat kannat reilun kahden viikon kuluttua alkavaan Pariisin ilmastokokoukseen. Muilta osin EU:n kannat lyötiin lukkoon jo syyskuussa.
Puheenjohtajamaa Luxemburgin ympäristöministeri Carole Dieschbourg on ajanut selkeää suunnitelmaa ilmastorahoitukseen, jolla olisi saavutettu kehitysmaiden luottamus. Tämä ei kuitenkaan toteutunut. Ministerit tyytyivät vahvistamaan aiempia kantoja, joihin kyllä sisältyy paljon rakentavia avauksia ja lupauksia, kuten ilmastorahoituksen merkityksen tunnustaminen ja sitoutuminen sen kasvattamiseen.
Kansalaisjärjestöjen kattojärjestö Climate Action Networkin johtaja Wendel Trio kuitenkin arvioi, että EU:n tuore linjaus vaikeuttaa unionin ja köyhimpien maiden yhteistyötä.
”EU on epäonnistunut uskottavan rahoituspaketin tarjoamisessa. Talousministerit eivät kyenneet takaamaan, että rahoitus jatkaa kasvuaan vuoden 2020 jälkeen. He eivät myöskään takaa, että rahoitusvirrat ovat ennustettavia ja luotettavia, vaikka tämä on välttämätöntä, jotta köyhät maat voivat varautua ilmastonmuutokseen ja suunnitella oman siirtymänsä pois fossiilisista polttoaineista”, Trio sanoo WWF:n sivuilla.
Rahoitus on yksi joulukuun alussa huipentuvien ilmastoneuvotteluiden
vaikeimmista kysymyksistä. Kehitysmaat pitävät sopimuksen ehtona
selkeitä linjauksia siitä, miten niiden päästövähennys- ja
sopeutumistoimia tuetaan. Niiden mielestä rahoituksen pohjana pitäisi pitää aiemmin sovittua sadan miljardin dollarin tavoitetta vuodelle 2020.
EU vahvisti eilen sitoutumisensa sadan miljardin dollarin tavoitteeseen. Se ei kuitenkaan aja Pariisin sopimukseen uusia rahamäärällisiä tavoitteita ja haluaa, että myös nousevat taloudet – jotka on YK:n ilmastoneuvottelussa määritelty kehitysmaiksi – kantavat oman osuuteensa rahoituksesta. EU korostaa myös yksityisen rahoituksen merkitystä.
”Tällä päätöksellä EU:n talousministerit vaarantavat kunnianhimoisen Pariisin sopimuksen. He jatkavat laahaavalla tahdilla, vaikka jo nykyisen lämpenemisen aiheuttama sopeutumistarve kasvaa nopeasti. EU:n rahoitus otetaan yhä kehitysyhteistyövaroista ilman aikomustakaan etsiä sitä muualta”, Oxfamin ilmastovastaava Lies Craeynest sanoo WWF:n sivuilla.
”Jotta Pariisin kokous voi onnistua, EU:n pitäisi näyttää, miten venytettyihin kehitysyhteistyöbudjetteihin kohdistuvaa painetta kevennetään vaihtoehtoisilla rahoituslähteillä, kuten varainsiirtoverolla tai päästökaupalla”, Craeynest sanoo.
EU:n linjauksessa nostetaan esiin myös OECD:n kiistanalainen raportti, jonka mukaan ilmastorahoitus – julkisista ja yksityisistä lähteistä – oli viime vuonna 62 miljardia dollaria. Jotkut kehitysmaat ovat kyseenalaistaneet sen, että esimerkiksi lainat lasketaan raportissa rahoitukseksi.
”Epäselvyys siitä, mitä ilmastorahoitukseen lasketaan, lahjoittajien epäjohdonmukaiset kirjanpitokäytännöt sekä puuttuva lupaus siitä, että ilmastorahoitus on uudelleen ohjattua kehitysyhteistyörahaa, ovat ristiriidassa sen kanssa, että EU yrittää rakentaa luottamusta”, sanoo WWF:n Euroopan toimiston johtaja Geneviève Pons Deladrière.
Tweet