Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
UNFCCC / Flickr (CC-BY)
Loppukiri. Saksan Bonnissa järjestetään syksyn aikana kahden ilmastoneuvottelut, joiden tavoitteena on, että vain vaikeimmat poliittiset kysymykset jäävät Pariisissa ratkaistaviksi.
31.8.2015 8.09
Pariisin ilmastosopimukseen tähtääviä neuvotteluita jatketaan tällä viikolla Saksan Bonnissa. Virkamiestasolla käytävien neuvotteluiden puheenjohtajat esittelivät heinäkuussa oman luonnoksensa neuvotteluiden pohjatekstiksi.
”Uusi luonnos vie neuvotteluja eteenpäin siinä mielessä, että siinä ehdotetaan rakennetta sille paketille, josta ollaan neuvottelemassa. Ensimmäinen asia maanantaiaamuna on se, hyväksyvätkö osapuolet tämän tekstin neuvotteluiden pohjaksi ja päästäänkö heti jatkamaan asiakysymyksiin”, Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka sanoo.
Puheenjohtajien ehdotuksessa on erikseen varsinainen ilmastosopimus, josta on määrä tulla tiivis ja joka on tarkoitettu pitkäkestoiseksi. Sen lisäksi on osapuolikokouksen päätös, jollainen tehdään ilmastokokouksissa vuosittain. Se täydentää varsinaista Pariisin sopimusta esimerkiksi uusilla työohjelmilla ja kirjauksilla toimeenpanosta.
Työtä vielä kuitenkin riittää rakenteenkin suhteen, sillä Laurikan mukaan puheenjohtajien luonnoksessa on vielä paljon asioita, joita ei ole sijoitettu kumpaankaan osioon.
”Tietysti voi ajatella positiivisesti, että on myös monta asiaa, joiden sijoittamisesta puheenjohtajat ovat uskaltaneet tehdä selkeän ehdotuksen.”
Auki ovat myös kaikki suuret asiakysymykset, minkä vuoksi luonnos on täynnä vaihtoehdoisia sisältömuotoiluja. Laurikan mukaan kesän aikana käydyissä epävirallisissa neuvotteluissa on saavutettu pientä edistymistä, muun muassa siitä, että sopimuksen kunnianhimon tasoa tarkasteltaisiin viiden vuoden välein.
”Sen, että joissain kysymyksissä on saavutettu orastavaa yhteisymmärrystä, pitäisi alkaa näkymään myös tekstissä.”
Perjantaina päättyvien neuvotteluiden lisäksi virkamiehet tapaavat vielä kertaalleen lokakuussa. Pariisin ilmastokokous alkaa 30. marraskuuta ja päättyy 11. joulukuuta.
Toisin kuin Kioton ilmastosopimus, jossa päästövähennyksistä sovittiin yhdessä, perustuu Pariisin sopimus maiden itse valitsemille tavoitteille. Jo 56 maata, muun muassa EU, Yhdysvallat ja Kiina, ovat antaneet omat sitoumuksensa sopimukseen ja nämä niin sanotut INDC:t kattavat jo lähes kaksi kolmasosaa maailman päästöistä.
Tweet