Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Uskomushoidot kuriin

26.5.2008

Jarkko Tontti

Käyttäjän Jarkko Tontti kuva
Kirjoittaja on kirjailija ja epäilijä.

Kansalais- ja työväenopistot ympäri Suomea tarjoavat tänäkin vuonna reiki-energian kurssia, joka lupaa hoitaa ja tasapainottaa kaikkia elämänalueita, parantaa sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia.

Jatkokurssilla tietämys syvenee, opitaan muun muassa ”kaukohoidon menetelmät”, ”hoitaminen läpi ajan ja paikan” sekä ”tulihoidon tekeminen”.

Samaan aikaan, kun julkinen terveydenhoito kärvistelee kroonisessa rahapulassa, julkisin varoin ylläpidetyt kansalais- ja työväenopistot tarjoavat uskomushoitokursseja, jotka ovat silkkaa huuhaata.

Vapaan sivistystyön ihanteet valveutuneesta kansalaisuudesta on haudattu ja opistoista on tullut henkiparantajien sivukonttoreita, joiden kautta he markkinoivat valmisteitaan ja maksullisia palvelujaan.

Suomen mielenterveysseura on jo vuosia vaatinut tiukempaa lainsäädäntöä vaihtoehtohoitojen villiä viidakkoa sääntelemään. Ruotsissa on voimassa niin sanottu puoskarilaki, jolla hihhulihoitoja kontrolloidaan edes jotenkin.

Peruspalveluministeri Paula Risikko asetti äskettäin työryhmän pohtimaan vastaavan lainsäädännön tarpeellisuutta Suomessakin. Jo oli aikakin.

Samaan syssyyn Risikko tosin totesi, että ”suomalaisten valinnanvapautta tulee kunnioittaa”.

Moni on saanut helpotusta vaivoihinsa uskomushoidoista. Jos lujasti uskoo Bach-kukkaterapiaan, se voi tuoda piristystä päivään.

Tosin ihan mikä tahansa harrastus voisi saada aikaan saman vaikutuksen. Usein pelkkä uskomusterapeutin empatia ja kädenlämpö kohentavat terveydentuntoa – varsinkin, jos kiireinen terveyskeskuslääkäri ei ole jaksanut pitkää juttutuokiota vastaanotollaan.

Yksinäisyys on monen vaivan alku ja juuri.

Lääketiede tuntee hyvin lumelääkkeen, eli plasebon, vaikutuksen. Potilaan vointi saattaa parantua, kun hän uskoo lääkkeen vaikuttavan, vaikka lääke ei olisikaan sitä mitä sen sanotaan olevan.

Mutta lääketieteessä lumelääkkeitä käytetään ainoastaan lääketutkimuksien apuvälineenä. Toisin kuin uskomushoidoissa, lääketieteellisessä tutkimuksessa potilaat tietävät, että osa heistä saa lumelääkettä. Laki kieltää lumelääkkeen käytön potilaan tietämättä.

Uskomushoitojen kenttä on valtava. Osa on harmitonta yrttivalmisteteollisuutta, josta ei ole terveydelle haittaa eikä hyötyä. Mutta osa on häikäilemätöntä ihmisten hädän hyväksikäyttöä.

Kun parantumattomasti sairas ihminen syytää omaisuuksia henkiparantajalle tai hainevävalmisteisiin, toimintaan pitää voida puuttua.

Katteettomia lupauksia viljelevät kansanparantajat voivat itsekin uskoa enkelienergian voimaan, mutta kuluttajansuojan periaatteet pitää ulottaa myös näiden kauppamiesten markkinapuheisiin.





Viite